Zacusca

Zacusca pe care o fac de ani de zile am invatat de la mama mea .Inafara de legumele obisnuite cu ce se prepara zacusca traditionala , ea punea morcov,dovlecei,si fasole boabe asa zise crude.Mentionez ca din cantitatile date de mine rezulta 36 borcane a 400 g.Deci cine doreste o portie mai putin se reduc cantitatiile.

Portii
12
Timp pregatire
220 minute
Timp coacere
80 minute
Complexitate
medie
Zacusca

Ingrediente

  • 1 l ulei +300 ml ulei (care se toarna deasupra borcanelor in loc de conservant)
  • 1300 g ceapa
  • 3 kg aerdei capia
  • 3 kg gogosari
  • 8 kg vinete
  • 8 kg dovlecei
  • 1500 ml bulion
  • 1500 g fasole boabe crude
  • 4 foi de dafin
  • boabe de piper
  • sare

Mod de preparare

Legumele se spala,vinetele,ardeii gogosarii se coc .(vinetele am copt pe gratar , ardeii si gogosarii in cuptor. Se curata cojile , se lasa sa se raceasca si sa scurga zeama . In acest timp morcovii se curata si se da prin razaratoarea mare, in 50 ml ulei se calesc cu putina sare si se fierb 100 ml apa sub capac . Dovleceii la fel se curata de coaja ,se da prin razatoarea mare , se sareaza cu o lingura de sare si se lasa 30 minute pana isi lasa zeama.Apoi la fel ca si morcovii, se calesc si se fierb dar fara apa sub capac , amestecand din can in can sa nu se prinda pana se inmoaie , 15 minute . Fasolea se pune la fiert cu apa rece si o lingurita de sare , cand este fiert se strecoare si se clateste cu apa rece . Se trece la macinatul cepii dupa ce a fost curatat se tine 10 minute in apa rece pentru a-si perde din iutela . Intr-o cratita incapatore ( 40 l) se toarna uleiul se adauga ceapa se caleste cand isi schimba culoarea se adauga morcovii din cratita ,amestecam ,lasam cateva minute pana incepe sa fiarba din nou , apoi adaugam ardeii si gogosarii macinati, vinetele tot macinate ,dovleceii ,se toarna bulionul si se adauga frunzele de dafin ,piper boabe ,sare dupa gust. Se fierbe amestecand continuu sa nu se prinda pana se evapora zeama si devine uleios pe margine. Acum este momentul de a adauga fasolea amestecand usor sa nu se zdrobeasca , se mai fierbe 10 minute .Se toarna in borcane bine spalate si sterilizate in cuptor , peste fiecare se pune o lingura de ulei fierbinte ( in loc de ulei se poate pune conservant ,salicilat sau aspirina ) se fileteaza capacul si se pun in paturi unele linga altele pentru 24 ore . Pentru mai multa siguranta a treia zi se sterilizeaza din nou in apa 30 minute de la inceputul fierberii dupa care se acopera tot cu paturi lasand sa se raceasca, cam tot 24 de ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
4
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
5
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia