Gogosari cu conopida si struguri

E toamna! Da...e toamna...e vremea conservelor pentru iarna. Cel putin la mine acasa. Am mancat la o matusa din Bistrita o muratura deosebita, care m-a impresionat. Motiv pentru care i-am cerut reteta.

Portii
1
Timp coacere
60 minute
Complexitate
redusa
Gogosari cu conopida si struguri

Ingrediente

  • 4 kg gogosari
  • 1 buc de conopida ( cca 1 kg)
  • 1 ciorchina mare de struguri albi
  • aromati
  • 1 leg hrean
  • 4 l apa
  • 4 linguri sare neiodata
  • 200 ml otet
  • 600 g zahar
  • 4 lingurite piper boabe
  • 12 buc foi de dafin

Mod de preparare

Gogosarii ii speli si ii cureti de cotoare , taind cate un capac.

Conopida o speli sub jet de apa rece si o desfaci buchetele.

Struguri ii speli si ii desprinzi de pe ciorchine.

Hreanul il cureti de coaja , il speli si il tai feliute.

Speli borcanele si incepi sa le umpli: pe fundul borcanului asezi 2 bucatele de hrean -> in fiecare gogosar asezi cate un buchetel de conopida sau boabe de struguri si umpli borcanul. Printre gogosari, mai asezi felii de hrean.

Cand ai umplut borcanele, le umpli cu apa rece, apoi golesti apa, cu grija, intr-o oala suficient de mare si o masori. Ar trebui sa ai nevoie de cca. 4 l de apa la aceste cantitati.

Pentru fiecare litru de apa necesar, mai adaugi 1 lingura de sare + 50 ml otet +150 g zahar + 1 lingurita boabe de piper +3 foi de dafin si se pun la fiert.

Cand a dat cateva clocote, adaugi solutia obtinuta peste gogosari si lasi borcanele desfacute pana a doua zi. Daca este nevoie, mai adaugi din solutia ramasa si astupi borcanele.

Vei avea astfel, o muratura deosebita si aspectuoasa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca poloneza
1
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
2
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
3
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
4
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
5
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce