Ghebe tomnatice sau latineste Armillaria mellea , chiar daca este o specie parazita care creste in tufe pe arbori vii la baza lor sau pe trunchiuri in putrefactie, in padurile de foiase, sunt foarte delicioase, gatite sub diverse forme, eu am ales sa fac o salata care se poate consuma pe tot parcursul iernii, atat ca si garnitura cat si simpli, desfaci borcanul si te ospatezi.....
Incepem cu ce este mai migalos, adica curatatul si spalatul ghebelor. Le spalam in mai multe ape sa scapam de impuritati, apoi punem pe foc o oala cu apa si sare si cand a inceput sa clocoteasca, punem ghebele spalate, le lasam sa fiarba cca. 30 min la foc domol, apoi le scoatem intr-o strecuratoare si le lasam sa se scurga.
Ne apucam sa curatam legumele, ceapa o taiem solzisori, morcovul il dam pe razatoarea mare, iar ardeiul il taiem julien.
Intr-o oala incapatoare punem apa, oretul, uleiul, zaharul, sarea, piperul, boabele de mustar si foile de dafin si asezam oala pe foc sa dea in clocot, cand a inceput sa clocoteasca, punem ceapa si o lasam cca 4-5 min, apoi adaugam morcovul si ardeiul si mai lasam sa fiarba cca. 5 min, la final adaugam ghebele si lasam sa fiarba cca. 8 min. Apoi stingem focul, scoatem foaia de dafin si asezam in borcane, la final le umplem cu zeama in care au fiert. Se capacesc bine si se acopera cu o patura, se lasa la racit pana a doua zi.
Sa aveti pofta !
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii