Peltea de mere

Pentru peltea de mere se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare. Cele fainoase se sfarama la fiert si dau o peltea tulbure.

Timp pregatire
45 minute
Complexitate
redusa

Ingrediente

  • 1 l zeama in care au fiert merele
  • 1 kg zahar.
  •  

Mod de preparare

Pentru peltea de mere se aleg mere Renete, sau mere cretesti, rosii si cu miezul mai tare. Cele fainoase se sfarama la fiert si dau o peltea tulbure. Se spala  merele, se taie in patru si fiecare sfert inca in doua, fara sa se curete de coaja si fara sa se scoata samburii. Se pun intr-o cratita, in apa, pe masura ce sunt taiate, ca sa nu se innegreasca. La 1 kg mere trebuie 1 l de apa.
Se fierb cu totul, la foc potrivit, se acopera cu un capac si nu se ating merele in timpul fiertului, ca sa nu se sfarame. Dupa ce au clocotit un sfert de ora si merele s-au muiat, se toama cu totul, intr-o sita de par pusa peste un castron, si se lasa fara sa se apese merele, circa 20 de minute, pana se scurge bine zeama.
Se mai lasa sa se limpezeasca inca o jumatate de ora, si se trec printr-un tifon des. La un litru din aceasta zeama limpezita, se pune 1 kg de zahar. Se lasa intai pe marginea masinii pana se topeste zaharul, apoi se fierbe la foc bun, luand spuma de cate ori este necesar si se continua la fel ca pentru pelteaua de zmeura.

Din merele fierte se poate face marmelada, adaugand zaharul necesar.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
1
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
2
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
3
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
4
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
5
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia