Nu putea sa treacă toamna fără să pregătim ceva cu gutui. Este prima oară când pregătesc gem de gutui. Mi se părea mereu o treabă tare migăloasă,dar cum am avut multe mere gutui frumoase şi aromate,era păcat să nu profităm de ele. Am pregătit şi compot,apoi m-am gândit dacă să pregătesc dulceaţă sau gem. Si au fost două porţii de gem. Sigur că aşa am ales calea mai uşoară,dar noi preferăm gemul dulceţii,pentru textură dar şi pentru cantitatea de zahăr folosită.
Am spalat foarte bine gutuile pentru a indeparta si puful de pe ele.
Le-am taiat apoi în 4 si am scos cotorul si partea lemnoasa.
Le-am taiat în felii subtiri sau în cuburi. Nu e nevoie sa fie la fel de marunte ca si pentru dulceata.
Am pus peste ele zeama de lamâie.
Am pus gutuile într-o oala si am pus apa rece cât sa le acopere, am pus batonul de scortisoara.
Am pus oala pe foc. Dupa primul clocot am lasat sa fiarba 8-10 minute.
Am oprit focul si le-am strecurat. Am pastrat zeama pentru ca vom avea nevoie de ea. Gutuile împreuna cu zaharul si 400 ml din zeama pastrata, le-am pus iarasi sa fiarba la foc mic.
Daca credeti ca mai e nevoie de zahar, puteti sa mai adaugati.
De asemenea daca se îngroasa foarte mult, puteti sa mai adaugati zeama.
Gutuile au foarte multa pectina si gemul se va îngrosa mult dupa ce se va raci.
Am mai fiert 35 de minute. Am verificat daca este destul de legata, punând putin gem pe o farfurioara tinuta la congelator.
Daca va convine consistenta, puteti sa opriti focul. Inainte cu 10 minute de a fi gata, am pasat cu un blender verticat bucatile care au mai ramas întregi.
La final am adaugat ghimbirul razuit.
Am pus apoi gemul în borcanele curate si uscate.
Pentru ca borcanele sa nu se sparga când am pus gemul fierbinte, le-am pus pe o farfurie metalica. Am acoperit apoi borcanele cu o patura si le-am lasat pâna a doua zi, dupa care le-am depozitat în camara.
S-aveţi poftă!
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii