Pasta de peste

Pasta de peste este un aperitiv ideal pentru mesele festive, care se poate servi in diferite moduri, cum ar fi masline umplute cu pasta de peste, jumatati de lamaie umplute cu aceasta pasta etc.

Timp pregatire
10 minute
Complexitate
medie
Pasta de peste

Ingrediente

  • Pentru 3 kg:
  • 5 kg peste curatat
  • cu tot cu cap si coada
  • 5 cepe mari
  • 5 rosii mari
  • 5 morcovi
  • 5 ardei grasi
  • 5 radacini de patrunjel
  • 500 ml otet
  • 200 ml ulei
  • 1 lingura cu varf de cimbru
  • 1 lingura rasa de piper macinat
  • 1 lingura rasa de ienibahar
  • 10-12 foi de dafin
  • 1 lingura cu varf de sare

Mod de preparare

Pestele se curata de solzi si intestine, se taie bucati mari si se pune intr-o oala. Recomand sa pastrati capurile si cozile, deoarece prin fierbere vor asigura mai multe substante nutritive. In oala se va pune cantitatea de ulei si otet, apoi, in completare se pune apa pana cand se acopera pestele. Se adauga foile de dafin, cimbrul, ienibaharul si se presara sarea si piperul. Se pune la fiert pe foc mic si se fierbe cam 6-8 ore, pana cand scade cam la jumatate si oasele de peste devin casante. Oasele trebuie sa poata fi sparte intre dinti, adica sa aibe consistenta unei coji de ou.
Daca oasele de peste nu se inmoaie, mai adaugati cateva linguri de otet. Nu exagerati cu otetul, pentru ca pasta de peste va avea un gust prea acru. Totodata, otetul este cel care macereaza oasele, deci este necesar.
Amestecati din cand in cand in oala, ca sa nu se prinda. Daca lichidul scade prea mult, adaugati 1-2 cani de apa.
Dupa ce oasele devin casante, scoateti oasele mari, in special cele de la cap sau bucatile de la cozi care nu s-au topit.
Inainte sa opriti focul la oala cu peste cam cu o ora, toate legumele se curata, se spala si se taie in bucati mici sau se dau pe razatoare. Se pun intr-o alta oala cu apa cat sa le acopere si se fierb la foc mic cam un ceas, pana sunt facute.
Dupa ce pestele si legumele au fiert, se lasa sa se raceasca, se amesteca foarte bine si se dau prin masina de tocat, apoi se pun in borcane. Acestea se sterilizeaza la cuptor la foc mic maxim o ora, astfel incat sa formeze o pelicula mica de ulei la suprafata pastei de peste.
Dupa ce s-au sterilizat se scot si se lasa la racit.
Se pastreaza la rece. Pasta de peste va fi buna pentru consumat chiar si 4-5 luni daca este sterilizata corect.

Sursa acestei retete este blogul culinar Lumeabucatelor.ro.


Pasta de peste se serveste pe felii de paine proaspata sau prajita la micul dejun

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa crema de morcovi
1
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
2
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
3
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
4
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
5
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia