1,5 kg oase vitel sau 700 g sorici de porc Oasele sparte si oparite se pun la fiert in 5 litri apa rece. Se fierb pana cand lichidul scade la mai pu
1,5 kg oase vitel sau 700 g sorici de porc
Oasele sparte si oparite se pun la fiert in 5 litri apa rece. Se fierb pana cand lichidul scade la mai putin de jumatate. Atunci se strecoara si se pune din nou la fiert.
Pt. clarificarea aspicului se face in felul urmator:
Intr-o cratita cu smaltul intact se bat cu telul 4 albusuri. Se adauga 100ml apa rece, 2 cepe, o telina, un morcov taiat felii subtiri, 200 ml vin, 10 boabe de piper, 1/2 frunza de dafin, cateva fire de tarhon, o lingura de otet de vin, 1/2kg carne slaba de vita, tocata. Totul se amesteca bine. Peste acest amestec se toarna zeama de oase strecurata si racita pe jumatate, putin cate putin, amestecand neincetat. Se potriveste de sare. Amestecul se pune din nou la fiert la foc foarte mic, pana se coaguleaza albusul. Se incearca taria aspicului prin probarea a catorva picaturi puse pe o farfurie rece. Daca se intaresc imediat zeama este gata.
Daca nu, se continua fierberea. Dupa ce zeama este buna se strecoara, de preferinta prin etamina.
La nevoie aspicul intarit se pune din nou pe foc pt a putea glasa si altceva.
Se foloseste la prepararea aspicului si coniacul, dar daca nu e de buna calitate mai bine sa lipseasca.
La prepararea diverselor specialitati
Prajitura cu foi de zahar ars este la fel de buna precum arata. Prajitura este perfecta pentru Craciun, pentru orice masa de...
Prajitura cu foi de zahar arsPentru Mos Craciun am adus astazi turta dulce. Din reteta Ritei si a lui Rocsi am facut si eu alta reteta. Din pacate, anason...
Turta dulceUn piept de porc condimentat bine si umplut cu salvie si verdeturi o sa fie perfect pentru masa de Craciun. Incearca-l si...
Piept de porc cu patrunjel, salvie si lamaie, la cuptorTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postIn sosul alb preparat cu mai putina faina se adauga cartofi fierti si trecuti prin masina, cit mai fierbinti. Se amesteca...
Sos de cartofiPentru sos de castraveti cu smantana castravetii se curata de coaja, se oparesc, se taie in patru pe lungime, se curata de...
Sos de castraveti cu smantanaAcum ca a venit primavara, iar salata este la putere, pe langa alte verdeturi de sezon, nu putea lipsi din meniu o adevarata...
Ciorba de salata verdeEste un tort delicios si usor, foarte bun pentru copii, dar si pentru zile festive
Tort cu frisca si fructe
Comentarii