Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Bucătăria bihoreană este una foarte gustoasa, cu reţete locale delicioase, completate de influenţe primite de-a lungul timpului de la naţionalităţile conlocuitoare. In Ţara Beiuşului, unde se afla si localitatea Vascau, oamenii locului sunt gazde primitoare şi foarte ospitaliere, iar la ei trebuie neaparat sa incerci o placinta de Vascau, dupa reteta traditionala din Bihor, cu umplutura din cartofi si branza telemea (cas) de oaie. La multe nunti din Bihor, veti gasi aceasta placinta ca aperitiv cald....asa este cea mai buna (asta nu inseamna ca rece nu se poate manca si nu e gustoasa) !

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
30 minute
Complexitate
redusa
Placinta cu branza de oaie si cartofi ca la Vascau

Ingrediente

  • 400 gr foi placinta
  • 700 gr cartofi albi
  • 250 gr telemea (cas) de oaie
  • marar verde
  • sare (daca e nevoie)
  • 100 ml ulei( unt topit)

Mod de preparare

Curatam cartofii, ii spalam, ii taiem dupa preferinta, apoi ii fierbem in apa cu sare, pina cand intra furculita usor in ei. Aruncam apa de pe ei si ii punem sa se raceasca. Dupa ce s-au racit putin, ii zdrobim cu furculita. Telemeaua( casul) o dam pe razatoarea cu gauri mari si mararul il tocam marunt. Foile de placinta decongelate, le ungem pe fiecare, pe rind, cu ulei sau cu unt topit. Luam 3-4 foi unse si presaram pe ele cartofi zrobiti, telemea rasa si marar tocat, pe toata suprafata. Apoi rulam placintele si le punem intr-o tava, pe hartie de copt , dupa ce sunt gata toate, le stropim cu putin ulei, apoi dam tava la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade, pina se rumenesc deasupra, cam 30 de minute. Cand sunt gata, le scoatem din cuptor si le lasam sa se raceasca. Abia apoi (daca rezistati mirosului) le taiem, le portionam si le punem pe platou. Pofta mare !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
1
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
2
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
3
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Ghiveci calugaresc de vinete
4
Mancaruri cu legume

Ghiveci calugaresc de vinete

preparat de post

Ghiveci calugaresc de vinete
Ciorba de loboda cu omleta
5
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Parteneri
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce