Racituri - piftie

Piftia( raciturile) este unul dintre cele mai sănătoase preparate din porc, deoarece conține puține calorii și este bogată în proteine. Mihaela Bilic ne sfătuiește, de asemenea, să mîncăm piftie, pentru că nu este periculoasa pentru sanatatea noastra, daca ii indepartam grasimea de deasupra inainte de a o consuma. Piftia nu te îngraşă, este bună şi în alimentaţia copiilor şi, în plus, este ideală pentru...ten. Gelatina e o proteina prezenta in oase si cartilaje care are capacitatea de a absorbi de 10 ori mai multa apa decat greutatea ei. Din cauza asta trebuie sa folosim la piftie multe oase (picioare, cap de porc, spinari de pui sau curcan), doar asa preparatul final va fi ferm si bine inchegat.

Portii
8
Timp pregatire
30 minute
Timp coacere
420 minute
Complexitate
medie
Racituri - piftie

Ingrediente

  • 3-4 picioare de porc
  • 1/2 cap porc cu ureche cu tot
  • sorici
  • 1 morcov
  • 1 ceapa
  • 200-300 gr carne macra porc
  • 30 g boabe piper
  • 2-3 caciuli usturoi
  • sare

Mod de preparare

Spalam si radem bine cu cutitul picioarele sau capul de porc, iar daca este nevoie le parlim la focul de la aragaz. Picioarele se taie in doua pe lungime, iar capul se sparge in mai multe bucati. Adaugam si carnea. Punem la foc potrivit cu putina sare, lasind sa fiarba incet, oasele fiind acoperite cu apa , cam cu 10 cm deasupra lor. Se spumeaza mereu, apoi se adauga zarzavatul curatat , 1/2 din usturoiul pisat si sare daca mai este cazul. Lasam sa fiarba mai departe, pe ochiul cel mai mic, redus, 5-8 ore, in functie de cata carne avem in oala, pina cand aceasta se desprinde de tot de pe oase. Cu 15 minute inainte de a fi gata , adaugam restul de usturoi presat si lasam sa fiarba impreuna cu el. Stingem focul si punem raciturile la rece sa se inchege, pina a doua zi, cand cu ajutorul unei linguri adunam toata grasimea inchegata deasupra. Cu cat a fiert mai incet , la foc mic si cu cat adunam mai multa grasime, cu atat vor fi raciturile mai limpezi. Punem iar pe foc raciturile ,fara nici un pic de grasime, dar doar pina cand devin lichide si le putem strecura.Scoatem apoi carnea si o punem in bolurile din care se vor servi raciturile, iar cu ajutorul polonicului, punem zeama peste picioare, urechi, carne si ce am lasat in boluri ( fara os). O parte a raciturilor eu am pus-o in forma de guguluf, am ornat cu boabe de mazare si morcov fiert si apoi am dat-o la rece, sa se inchege, alaturi de celelalte racituri. Pe la noi se servesc raciturile presarate cu boia deasupra si cu zeama de lamaie... Pofta mare sa aveti !

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
1
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
3
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
4
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia