Feteasca nearga este un soi care este cunoscut inca din vremea dacilor. Se presupune ca locul de origine al acestui soi este pe valea raului Prut, in jurul localitatii Uricani din judetul Iasi. S-au gasit seminte de feteasca neagra cu o vechime de peste 2000 de ani si se spune ca acest soi a fost cultivat exclusiv in arealul romanesc.
Astazi Feteasca neagra se cultiva cu succes in principal in Moldova si in Muntenia. Cele mai reusite vinuri din acest soi provin insa din centrele viticole Urlati-Ceptura, Tohani din podgoria Dealu Mare, unde vinurile obtinute sunt de tip DOCC (adica vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate).
Strugurii apartinand acestui soi au ciorchine de forma conica, cu boabele asezate des pe ciorchine. Bobul e sferic, cu pielita groasa, de culoare negru violaceu.
Vinul obtinut din strugurii apartinand soiului Feteasca Neagra este de buloare rubinie, miros fructat predominand aromele de prune uscate. Feteasca neagra se vinifica de obicei in sec sau demisec, iar gustul este catifelat, fructat, cu arome de prune uscate si mure, in functie de perioada de invechire poate capata usoare arome de vanilie. Feteasca neagra poate fi consumata si la putin timp dupa imbuteliere, dar trece cu succes si proba timpului fiind un vin care se preteaza invechirii.
Cat priveste asortarea acestui vin cu mancarea: un soi romanesc se potriveste cu preparate culinare romanesti . Feteasca neagra face casa buna si cu o friptura din carne de porc sau miel, rata pe varza rosie si chiar si un peste mai gras. Cel mai bine isi scoate in evidenta aromele atunci cand este servit alaturi de combinatia carne fructe: piept de curcan umplut cu prune uscate si nuci sau miel cu sos de fructe de padure. Acest vin poate fi folosit cu succes la gatit. Il puteti folosi pentru marinate sau sosuri.
Material realizat de Georgeta Bocse
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii