Cum sa gatesti cu vin



Gatitul cu vin poate fi o placere si o provocare, sa nu mai vorbim de faptul ca mancarea ta va fi mult mai savuroasa. Cand vinul este incalzit, alcoolul, dar si sulfitii dispar ramanand doar aroma aceea extraordinara a unui vin de calitate.

Exista mai multe modalitati prin care poti folosi vinul la gatit. Poti sa il folosesti la o marinata, ca si lichid pentru gatire sau spre finalul procesului de gatit pentru aroma in plus. Vinul se foloseste la gatit pentru a da un plus de aroma, pentru a scoate in evidenta anumite caracteristici ale preparatului, nu pentru a da gustul principal sau pentru a masca vreun gust neplacut al unuia dintre ingrediente. De aceea cantitatea de vin pe care o folosesti la gatit trebuie sa fie moderata, prea putin ar fi nesemnificativ, iar daca pui prea mult gustul mancarii va fi domninat de cel al vinului. Nu iti doresti niciuna dintre aceste doua extreme. Pentru a obtine un rezultat cat mai bun atunci cand gatesti cu vin nu-l adauga spre finalul procesulului de gatire. Pune-l sa fiarba putin impreuna cu mancarea. Daca e adaugat prea tarziu va scadea calitatea preparatului final. De asemenea dupa ce ai pus vinul in sos sau la friptura pe care o pregatesti asteapta sa fiarba vreo 10 minute, gusta si decide abia apoi daca mai adaugi sau nu vin. Trebuie sa treaca putin timp pentru ca aromele sa de dezvolte. Tine minte insa ca vinul nu se potriveste cu orice fel de mancare, daca ai folosit vin la mai multe preparate intr-un singur meniu, masa poate deveni monotona. Totodata foloseste vin la gatit doar daca stii ca aroma acelui vin poate contribui intr-un mod fericit la gustul final al mancarii.

Ca sa iti fie mai usor sa alegi ce vinuri folosesti la gatit iti propunem cateva combinatii:

Vinuri rosii seci si corpolente – carne rosie, mancaruri cu carne rosie;
Vinuri albe seci – peste, fructe de mare, moluste, carne de pasare, carne de vitel;
Vin alb dulce sau vin fortifiat (Porto, Sherry sau Marsala) – deserturi;
iar pentru consecventa e indicat ca la un preparat local traditional sa folosesti vin din aceeasi regiune. Cu siguranta aromele se vor completa foarte frumos.

Daca iti pui problema alcoolului in aceste preparate, trebuie sa stii ca acest lucru depinde exclusiv de durata gatirii lui. Astfel daca dupa momentul adaugarii vinului mancarea respectiva a mai fiert cam 15 minute, peste 60% din continutul total de alcool se evapora. Pe masura ce creste timpul de fierbere creste si volumul de alcool evaporat. Oricum cantitatea totala de alcool ramasa in mancare este neglijabila, astfel ca si copiii pot consuma linistiti o tocanita de vita cu vin rosu. La fel, poti linistit sa te sui la volan dupa ce ai mancat o astfel de mancare, procentajul de alcool in aerul expirat va fi mai mult ca sigur 0.

La final iata cateva retete la care se foloseste vin:

Vitel cu sos de vin alb
Carne de porc cu prune uscate
Piept de gasca cu ficat si ciuperci
Sarlota cu ciocolata si vin

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
4
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia