Trebuie sa pregatesti o cina fastuoasa sau vrei sa faci cadou o sticla de vin si ti- e greu sa te hotaresti? Unii se ghideaza dupa pret, altii dupa eticheta, in vreme ce unii sunt atenti doar la culoarea vinului. Ei bine atunci cand cumperi un vin trebuie sa citesti cu atentie eticheta pentru ca iti poate oferi informatii pretioase. In multe tari, inclusiv in Romania exista anumite norme legale cu privire la etichetarea vinului. Pentru cei care vor sa studieze in amanunt problema recomand consultarea Legii viei si vinului, adica legea nr. 244/2002.
In aceasta lege vinul este definit ca fiind un produs agroalimentar. Tot aici se mentioneaza ca folosirea de arome sau de extracte la producerea vinurilor este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Conform legii eticheta unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. Daca nu gasiti niciuna dintre aceste specificatii pe eticheta, inseamna ca nu tineti in mana o sticla de vin. Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri. Acceasi clasificare este valabila si pentru produsele alimentare. Astfel adevaratul Carnat de Plescoi nu poate fi produs la Teleorman.
Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.
Cat priveste asortarea vinurilor cu mancarea trebuie notata o regula de baza: carne alba-vin alb, carne rosie-vin rosu, in plus vinurile dulci vor fi servite doar la desert. Daca nu sunteti siguri si nu vreti sa faceti o gafa cumparati un vin rose demisec sau o sampanie. Acesea va pot insoti de la aperitiv si pana la desert. Important sa retineti este ca pretul nu este intotdeauna o garantie a a calitatii. Intr-adevar un vin de 3 lei are slabe sanse sa fie bun, dar asta nu inseamna ca un vin de 100 de ori mai scump va fi de tot atatea ori mai bun.
Un material realizat de Georgeta Bocse
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii