Trebuie sa pregatesti o cina fastuoasa sau vrei sa faci cadou o sticla de vin si ti- e greu sa te hotaresti? Unii se ghideaza dupa pret, altii dupa eticheta, in vreme ce unii sunt atenti doar la culoarea vinului. Ei bine atunci cand cumperi un vin trebuie sa citesti cu atentie eticheta pentru ca iti poate oferi informatii pretioase. In multe tari, inclusiv in Romania exista anumite norme legale cu privire la etichetarea vinului. Pentru cei care vor sa studieze in amanunt problema recomand consultarea Legii viei si vinului, adica legea nr. 244/2002.
In aceasta lege vinul este definit ca fiind un produs agroalimentar. Tot aici se mentioneaza ca folosirea de arome sau de extracte la producerea vinurilor este interzisa. Singura aromatizare acceptata este cea datorata contactului vinului cu lemnul de stejar. Conform legii eticheta unui vin trebuie sa contina numele producatorului, al imbuteliatorului sau al importatorului, marca comerciala, soiul, anul de recolta, categoria de calitate, indicatia geografica, modul de vinificatie si taria alcoolica. Daca nu gasiti niciuna dintre aceste specificatii pe eticheta, inseamna ca nu tineti in mana o sticla de vin. Cu siguranta ati observat pe multe dintre etichetele sticlelor de vin insemne de tipul DOC. Cele trei litere nu inseamna nimic altceva decat denumire de origine controlata, prin asta se intelege ca intr-o anumita zona se cultiva anumiti struguri. Acceasi clasificare este valabila si pentru produsele alimentare. Astfel adevaratul Carnat de Plescoi nu poate fi produs la Teleorman.
Cu alte cuvinte denumirea de origine controlata este prima garantie a calitatii. Ati mai intalnit probabil si alte astfel de abrevieri. In functie de stadiul de maturare a strugurilor si de caracteristicile lor calitative la cules, vinurile cu denumire de origine controlata se clasifica astfel: DOC-CMD - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la maturitate deplina; DOC-CT - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi tarziu; DOC-CIB - vin cu denumire de origine controlata din struguri culesi la innobilarea boabelor. Mai sunt si clasificarile vin de masa sau vinuri de calitate superioara (VS). De obicei vinurile de masa sunt mai slab alcoolizate.
Cat priveste asortarea vinurilor cu mancarea trebuie notata o regula de baza: carne alba-vin alb, carne rosie-vin rosu, in plus vinurile dulci vor fi servite doar la desert. Daca nu sunteti siguri si nu vreti sa faceti o gafa cumparati un vin rose demisec sau o sampanie. Acesea va pot insoti de la aperitiv si pana la desert. Important sa retineti este ca pretul nu este intotdeauna o garantie a a calitatii. Intr-adevar un vin de 3 lei are slabe sanse sa fie bun, dar asta nu inseamna ca un vin de 100 de ori mai scump va fi de tot atatea ori mai bun.
Un material realizat de Georgeta Bocse
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCred ca stiti deja, sau daca nu aflati acum, ca ador aceste prajituri cu foi coapte pe dosul tavii, dar nu imi place deloc sa...
Prajitura cu foi cu nuca si crema de vanilie cu mascarponeReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii