Ce vinuri punem pe masa de sarbatori?

Daca stii despre cei pe care i-ai invitat care le sunt bauturile preferate esti un norocos, dar de regula acest lucru nu se intampla, in plus chiar daca invitatii tai sunt niste tipi mai hotarati in privinta bauturilor, va fi placut sa ii surprinzi cu ceva nou. Pentru a nu fi in incurcatura e bine sa ai un bar mai variat. Si asta e valabil pentru tot anul, nu doar pentru masa de sarbatori. Iei o data o sticla de vodka, una de coniac, una de whiskey si inca una de vermuth ori de lichior si esti asigurat pentru o buna perioada de timp.

Pentru inceput vom vorbi despre ordinea in care trebuie servite bauturile. Contrar obiceiului romanesc, tariile se servesc la finalul mesei si nu ca aperitiv. Prin urmare palinca, whiskey -ul sau rachiul vor fi servite dupa desert pe post de digestiv. Daca acestea sunt servite inainte de masa iti vor amorti papilele gustative si nu vei mai simti la fel de bine gustul mancarurilor. In plus nu e deloc benefic pentru stomac. Cat priveste ordinea servirii vinurilor...cele seci si usoare vor fi servite la inceput, iar cele dulci sau mai corpolente la final. Vinurile albe vor fi mereu servite inainte celor rosii, exceptie fiind vinurile dulci.

Sa revenim insa la intrebarea din titlu...Ce vinuri punem pe masa de sarbatori? Asta depinde intru totul de meniu. Daca te-ai hotarat sa pregatesti carne de pasare sau peste atunci un vin alb va fi alegerea ta, daca ai pregatit mancaruri mai consistente, cum ar fi cele tipic romanesti, atunci trebuie sa pui pe masa un vin rosu.

Pentru ca sa iti fie decizia mai usoara va propun in cele ce urmeaza trei meniuri cu cate trei vinuri fiecare. Daca ti se pare mult trei vinuri diferite pentru o cina...nu uita ca paharele nu trebuie umplute pana la refuz, in plus la final cantiatatea de vin pe care o pui pe masa e aceeasi, de ce sa nu o si variezi.

Daca totusi ti se pare dificil sa alegi trei vinuri atunci alege un vin rose, din 2009 sau chiar din 2010 care se fie demisec. Poti opta pentru vinurile rose obtinute din cabernet sauvignon, merlot sau chiar feteasca neagra. Acest vin il poti servi pe parcursul intregii cine...mai putin la desert.

Meniu de sarbatori, varianta 1

Aperitiv: Salata cu file de peste - Feteasca alba
Fel principal: Rata cu varza rosie si prune uscate – Feteasca neagra
Desert: Inimi de ciocolata - Tokaji Aszú

Meniu de sarbatori, varianta 2

Aperitiv: Rosii umplute cu crema de branza Feteasca alba
Fel principal: Sarmale cu costita afumata – Cabernet Sauvignon sau Syrah
Desert: Placinta cu branza si stafide - Tamaioasa romaneasca

Meniu de sarbatori, varianta 3

Aperitiv: Salata cu creveti Sauvignon Blanc
Fel principal: Somon cu sos de sofran si orez – Chardonnay
Desert: Panna cotta cu sirop de trandafiri – Busuioaca de Bohotin

In fine orice ai pune pe masa de Craciun, ori in noaptea dintre ani, mai importanta este compania. Daca sunteti alaturi de familie sau de prieteni dragi orice mancare va avea un gust mai bun. Sarbatori Fericite!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
4
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia