Ce nu stiati despre sampanie

Vinul poate fi etichetat ca fiind sampanie numai in cazul in care este produs in regiunea Champagne din nord-estul Frantei. Daca un vin spumant este produs prin metoda traditionala frantuzeasca in alta regiune, este nevoie ca pe eticheta sa se specifice acest lucru. Cele trei soiuri de struguri utilizate pentru a face sampanie sunt Chardonnay, Pinot Noir si Pinot Meunier, toate acestea crescand in regiunea Champagne. Sampania adevarata, spre deosebire de alte vinuri spumante, trebuie sa contina bule dezvoltate in cursul a doua procese de fermentatie: o data in butoaie si din nou în sticle. Dom Perignon, un calugar benedictin de la Abatia de Hautvillers, este considerat a fi inventatorul sampaniei. El a introdus dioxidul de carbon in procesul de fermentatie, obtinand astfel celebrele bule. Intr-o sticla de 750 ml de sampanie exista aproximativ 49 de milioane de bule. Calculul a fost realizat de Bill Lembeck, care a folosit sampanie pastrata la o temperatura de 20 de grade Celsius. Presiunea dintr-o sticla de sampanie este de trei ori mare decat cea din anvelopa unui automobil. Legenda spune ca paharul de sampanie, numit cupa, a fost modelat dupa forma sanului reginei Marie Antoinette. Cel mai lung zbor al unui dop de sampanie a atins recordul de 53 metri si 22 centimetri. Performanta a fost realizata in New York de catre americanul Heinrich Medicus, in anul 1988. Cea mai mare sticla de sampanie din lume a fost prezentata la un festival din Spoleto, Italia. Sticla avea aproape 2,1 metri inaltime, fiind echivalentul a 22 de sticle normale. James Bond, celebrul spion creat de Ian Fleming, e portretizat ca fiind un bautor frecvent de sampanie. Pe parcursul filmelor din seria Bond, personajul bea de 35 de ori sampanie. Se povesteste ca diva blonda Marilyn Monroe a facut baie in sampanie: in biografia sa se specifica faptul ca a fost nevoie de 350 de sticle pentru a umple cada. Sampania oficiala bauta pe vasul Titanic apartinea companiei Heidsieck & Co. Se spune ca unele sticle au fost aduse recent la suprafata, iar gustul sampaniei din acestea era in continuare excelent!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pere imbracate in aluat

Pere imbracate in aluat

Perele imbracate in aluat de foietaj sunt cu siguranta un desert elegant si fin. Pe cat de aspectuoase sunt, pe atat sunt de...

Pere imbracate in aluat
Chiftele din carne si legume, la cuptor

Chiftele din carne si legume, la cuptor

Aceste chiftele din carne și legume sunt perfecte pentru a fi servite ca fel principal alături de o salată proaspătă sau...

Chiftele din carne si legume, la cuptor
Tigaie de toamna cu capac

Tigaie de toamna cu capac

legume delicioase

Tigaie de toamna cu capac
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
1
Budinci

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata

a) Blat: 1. Se spumeaza untul, zaharul si ouale dupa care se adauga praful de cacao, faina si praful de copt. 2. Se aseaza...

Prajitura cu nuca de cocos si ciocolata
Coronita aperitiv cu carne si legume
2
Aperitive cu carne

Coronita aperitiv cu carne si legume

Coronita cu carne si legume este un aperitiv consistent si delicios. Taiem sunca cubulete. Dam cascavalul pe razatoare....

Coronita aperitiv cu carne si legume
Ciorba cu coasta afumata
3
Borsuri

Ciorba cu coasta afumata

Se prepara foarte usor si este asa bunaaa....preferata mea :)

Ciorba cu coasta afumata
Rosii cherry la borcan
4
Conserve de iarna

Rosii cherry la borcan

Pentru ca in mica gradina pe care o avem, sunt multe astfel de rosii, mi-am dorit ca sa le pot folosi si iarna asa ca le-am...

Rosii cherry la borcan
Nectar de caise
5
Sucuri fructe si legume

Nectar de caise

Nectarul de caise este o băutură delicioasă și revigorantă, realizată din caise proaspete și câteva ingrediente...

Nectar de caise
Parteneri
Clatite din aluat de negresa
Bucataras.RO

Clatite din aluat de negresa

Reteta e foarte simpla. Se gatesc foarte repede si sunt extrem de gustoase. E prima data cand le-am facut si pe mine m-au...

Clatite din aluat de negresa
Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Gustos.RO

Pere in aluat umplute cu crema de nuci

Pregatim perele.

Pere in aluat umplute cu crema de nuci
Tort cu crema de iaurt moca si pere
ReteteCulinare.RO

Tort cu crema de iaurt moca si pere

Tort cu crema de iaurt moca si pere
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia