Legat de acest subiect primesc foarte multe intrebari care ma pun in dificultate, deoarece se refera la o decizie personala. Iata cateva exemple:
Cum alegem un vin? Care este cel mai bun vin? Cele mai bune vinuri sunt cele albe sau cele rosii? Pretul unui vin reprezinta nivelul calitatii? Vreau sa fac un cadou, ce vin imi recomandati?
Prima intrebare are „n” variante de raspuns deoarece fiecare sticla de vin e o mica aventura, deci daca dorim aventura, raspunsul e simplu la intamplare. Daca surpriza de a avea un vin dulce ca aperitiv nu ni se pare foarte agreabila, atunci va trebui sa ne apropiem de eticheta si sa-i descifram dictionarul. Denumirea de origine controlata (D.O.C.) este prima garantie a calitatii, iar podgoria ne recomanda anumite soiuri de vin care, prin lipsa sau prezenta zaharurilor (sec, demisec, demidulce si dulce), stabilesc locul vinului la inceputul sau la sfarsitul mesei. Din pacate, recomandarea trebuie sa o opresc la acest nivel initiatic; a incerca sa dam sfaturi ar insemna sa incalc un principiu: acela ca gusturile nu se discuta. La intrebarea „Care e cel mai bun vin?” raspunsul e sfarsitul raspunsului anterior. Daca „cele mai bune vinuri sunt cele albe sau cele rosii?” alb sau rosu nu este un criteriu de calitate, tine doar de preferinte si de meniu. Pretul unui vin reprezinta nivelul calitatii?” O „axioma” adaptata ne avertizeaza „ca suntem prea saraci sa cumparam vinuri ieftine”. Cu toate ca axioma e discutabila, avem si vinuri care se vand sub pragul sareciei, iar cateva au tendinte de integrare in euro, dar majoritatea asteapta vremea cand vor fi pretuite dupa valoare. Vreau sa fac un cadou, ce vin imi recomandati? La aceasta intrebare primul raspuns ar fi „cui?” Urmare a acestor intrebari am incercat si un mic experiment. Am intrat intr-un supermarket oprindu-ma la raionul de vinuri unde l-am abordat pe domnul aflat in halat si cu ecuson, aflat in apropiere, cu intrebarea: ”Cum sa aleg un vin?”. Mi-a raspuns amabil: „Serviti ce doriti, tot ce avem este expus pe raft”. Vreau ca acest editorial sa-l considerati doar o provocare, iar impreuna, pas cu pas, vom incerca sa dezlegam „taina” acestor „decizii complicate”. O jumatate de concluzie este cuprinsa in una din legile lui Murphy: „Cu cat un lucru pare mai simplu, cu atat este mai complicat”.
Dorin Popa, Presedintele Asociatiei pentru cultura si civilizatia vinului Enoteca Millesime
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii