Alege vinul cel mai potrivit pentru masa!

Alege vinul cel mai potrivit pentru masa!

Bun la gust, sanatos daca e consumat in cantitati mici, vinul bine ales poate chiar sa imbogateasca aroma alimentelor. Vinul este considerat nu o bautura, ci un aliment, nefiind accizat in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania. Are un efect puternic anticancerigen, continand antioxidanti, insa acest efect se produce numai daca este baut cu masura.

Clasificarea vinurilor se face in functie de sortimentul strugurilor din care au fost obtinute, de tarie si de proprietatea lor de a fi mai aspre sau mai dulci. Exemple de vinuri Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aroma florala distincta; se recomanda a fi servit rece alaturi de preparate din peste, crustacee sau specialitati din fructe de mare. Feteasca alba este un vin sec sau demisec, cu un continut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate si zahar, si o finete naturala.

Cabernet Sauvignon este un vin rosu cu aroma de stafida neagra, care se consuma preferabil dupa o imbatranire de 5 - 10 ani, la o temperatura de 16 - 18º C, alaturi de carne rosie, fripturi sau gratar in sange, mancaruri grase, gasca, piept de rata, miel, paste cu sos, midii, branzeturi puternic aromate, salate de legume amarui, mancaruri cu sos concentrat de tomate si ciocolata.

Busuioaca de Bohotin este un vin licoros cu o corpolenta deosebita, cu un parfum inconfundabil, amestec de trandafir si busuioc ce ii dau o nota aparte, rar intalnita la alte vinuri aromate. Are o culoare rosé diferita de orice alt tip de vin.

Reguli pentru servirea vinurilor Vinurile albe trebuie combinate cu carne alba – pui si peste – cele rosii cu carne rosie si vanat.

Vinurile se servesc in ordinea crescatoare a tariei lor: mai intai cele slabe, la sfarsit cele tari.

Vinul nu trebuie sa fie rece, totusi temperatura sa trebuie sa fie mai scazuta decat a mediului ambiant.

Nici mancarea, nici vinul nu trebuie sa se domine reciproc.

Cateva idei pentru alegeri reusite Fructele de mare pot fi asociate cu Riesling. Friptura condimentata de miel se poate insoti cu Merlot. Cozonacul se poate combina cu Tamaioasa Romaneasca.

Sfaturi clasice privind alegerea unui vin Pentru o petrecere la restaurant, puteti solicita sfatul ospatarului, insa e important sa va interesati si de pret, pentru ca vinurile pot fi foarte scumpe. In cazul unei cine de afaceri, este indicat sa alegem un vin din clasa de mijloc a preturilor: impresia ca suntem extravaganti si risipitori sau extrem de zgarciti nu este benefica. Pentru o petrecere acasa, vom alege pahare cu picior: tinand paharul de picior, vinul nu se incalzeste de la temperatura mainii.

Alegerea vinului se face dupa ce mancarea a fost stabilita, dar si in functie de optiunile alimentare ale invitatilor.

Mancarurile mai grele, cu sosuri sau cu arome puternice, se combina cu vinuri cu corp puternic. Mancarurile usoare si delicate se asociaza cu vinuri usoare. Felurile principale dulci si deserturile merg cu vinuri dulci: daca vinul e mai putin dulce ca mancarea, poate parea acru. Sosurile condimentate si mancarurile sarate se combina cu vinuri seci. Se consuma vinurile seci inaintea celor dulci. La ciorbe si supe – de regula – nu se serveste vin.

Alegerea unui vin este – cu siguranta – o arta; dar este si o meserie, pe care un somelier o invata timp de trei pana la cinci ani. Exista o temperatura a servirii vinului: dar nu vom gresi daca il vom tine la beci, de unde il vom scoate pe cel alb cu o ora inainte de servire, iar pe cel negru cu patru-cinci ore, pentru a-l servi la 8-10º C, respectiv 16-18º C. Exista o tehnica precisa privind forma si calitatile paharului: nu vom gresi folosind pahare cu picior. Oricat ne vom stradui, nu vom fi somelieri… dar vom fi gazde primitoare…

Vinul ofera multe desfatari. Una dintre ele este alegerea sa. Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura foaie peste foaie
1
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
2
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
3
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
4
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
5
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia