Bun la gust, sanatos daca e consumat in cantitati mici, vinul bine ales poate chiar sa imbogateasca aroma alimentelor. Vinul este considerat nu o bautura, ci un aliment, nefiind accizat in majoritatea tarilor europene, inclusiv in Romania. Are un efect puternic anticancerigen, continand antioxidanti, insa acest efect se produce numai daca este baut cu masura.
Clasificarea vinurilor se face in functie de sortimentul strugurilor din care au fost obtinute, de tarie si de proprietatea lor de a fi mai aspre sau mai dulci. Exemple de vinuri Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aroma florala distincta; se recomanda a fi servit rece alaturi de preparate din peste, crustacee sau specialitati din fructe de mare. Feteasca alba este un vin sec sau demisec, cu un continut moderat de alcool (11.5-12%), aciditate si zahar, si o finete naturala.
Cabernet Sauvignon este un vin rosu cu aroma de stafida neagra, care se consuma preferabil dupa o imbatranire de 5 - 10 ani, la o temperatura de 16 - 18º C, alaturi de carne rosie, fripturi sau gratar in sange, mancaruri grase, gasca, piept de rata, miel, paste cu sos, midii, branzeturi puternic aromate, salate de legume amarui, mancaruri cu sos concentrat de tomate si ciocolata.
Busuioaca de Bohotin este un vin licoros cu o corpolenta deosebita, cu un parfum inconfundabil, amestec de trandafir si busuioc ce ii dau o nota aparte, rar intalnita la alte vinuri aromate. Are o culoare rosé diferita de orice alt tip de vin.
Reguli pentru servirea vinurilor Vinurile albe trebuie combinate cu carne alba – pui si peste – cele rosii cu carne rosie si vanat.
Vinurile se servesc in ordinea crescatoare a tariei lor: mai intai cele slabe, la sfarsit cele tari.
Vinul nu trebuie sa fie rece, totusi temperatura sa trebuie sa fie mai scazuta decat a mediului ambiant.
Nici mancarea, nici vinul nu trebuie sa se domine reciproc.
Cateva idei pentru alegeri reusite Fructele de mare pot fi asociate cu Riesling. Friptura condimentata de miel se poate insoti cu Merlot. Cozonacul se poate combina cu Tamaioasa Romaneasca.
Sfaturi clasice privind alegerea unui vin Pentru o petrecere la restaurant, puteti solicita sfatul ospatarului, insa e important sa va interesati si de pret, pentru ca vinurile pot fi foarte scumpe. In cazul unei cine de afaceri, este indicat sa alegem un vin din clasa de mijloc a preturilor: impresia ca suntem extravaganti si risipitori sau extrem de zgarciti nu este benefica. Pentru o petrecere acasa, vom alege pahare cu picior: tinand paharul de picior, vinul nu se incalzeste de la temperatura mainii.
Alegerea vinului se face dupa ce mancarea a fost stabilita, dar si in functie de optiunile alimentare ale invitatilor.
Mancarurile mai grele, cu sosuri sau cu arome puternice, se combina cu vinuri cu corp puternic. Mancarurile usoare si delicate se asociaza cu vinuri usoare. Felurile principale dulci si deserturile merg cu vinuri dulci: daca vinul e mai putin dulce ca mancarea, poate parea acru. Sosurile condimentate si mancarurile sarate se combina cu vinuri seci. Se consuma vinurile seci inaintea celor dulci. La ciorbe si supe – de regula – nu se serveste vin.
Alegerea unui vin este – cu siguranta – o arta; dar este si o meserie, pe care un somelier o invata timp de trei pana la cinci ani. Exista o temperatura a servirii vinului: dar nu vom gresi daca il vom tine la beci, de unde il vom scoate pe cel alb cu o ora inainte de servire, iar pe cel negru cu patru-cinci ore, pentru a-l servi la 8-10º C, respectiv 16-18º C. Exista o tehnica precisa privind forma si calitatile paharului: nu vom gresi folosind pahare cu picior. Oricat ne vom stradui, nu vom fi somelieri… dar vom fi gazde primitoare…
Vinul ofera multe desfatari. Una dintre ele este alegerea sa. Acest articol este scris de Carmela Botezatu pentru concursul media-content. Si tu poti publica retete si articole pe culinar.ro si ai sansa de a castiga un Iphone sau un Ipad.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara""Retete de suflet" Aceasta placinta este numai buna de pus la pachet, acum ca tot incepe scoala sau chiar la...
Aperitiv placinta melc cu pesto si branza fetaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii