Radu Popovici isi doreste sa aprofundeze bucataria romaneasca

Radu Popovici isi doreste sa aprofundeze bucataria romaneasca

Culinar: Ati descoperit pasiunea pentru bucatarie intr-o calatorie la Bangkok, declarati intr-un interviu,...cand va intreaba cineva de experienta din Asia, care este primul lucru care va vine in minte, care e gustul pe care parca il simtiti deja, mirosul care mereu va va aminti de acele locuri?

Radu Popovici: Greu de spus. Impresiile au fost atat de puternice si covarsitoare, incat imi vin in minte, in acelasi timp, nu doar arome si gusturi, ci si oameni si modul in care se bucura de faptul ca gatesc si ca mananca ceea ce gatesc. Referindu-ma strict la gust, cred ca tanjesc dupa iuteala curry-urilor, iar in ce priveste aromele, in mod sigur lemongrass, limete kafru (kaffir lime), ghimbir, galangal.

C:Care este felul de mancare cel mai solicitat in casa Popovici?

R.P.:Pestele, preparat in toate felurile, de la salate la preparate mai pretentioase. Fructele de mare, pastele si orezul sunt si ele extrem de apreciate. Eu ma rasfat adesea cu preparate asiatice, aromate si picante. Dulciurile sunt, in mod clar, pe ultimul loc.

C:Care este profesia dumneavoastra de baza si in ce masura se imbina cu bucataria?

R.P.:Profesia mea de baza actuala este cea de gastronom: gatesc, fac demonstratii, scriu articole, traduc carti culinare, tin cursuri de gatit, produc si prezint emisiuni culinare. Sunt si inginer chinist, ceea ce explica, probabil, pasiunea pentru amestecurile de condimente si pentru experimente. Am lucrat multi ani ca grafician, ceea ce se leaga cu modul in care aleg culorile si texturile ingredientelor si cu felul in care le aranjez in farfurii.

C:Bucataria carei tari v-ar placea sa o aprofundati si nu ati avut pana acum ocazia?

R.P.:In mod clar bucataria propriei mele tari. Stiu ca mancarea noastra traditionala, de la daci si romani pana la perioada interbelica, este extraordinara. Din pacate tehnicile si retetele s-au pierdut in buna masura, iar sursele de informatie se rezuma la vreo cateva carti. Nu am avut ocazia sa aprofundez bucataria noastra nu doar din cauza lipsei de informatie (intre timp am mai rezolvat aceasta problema), ci pentru ca inca nu ma simt indeajuns de bine pregatit eu insumi, ca bucatar. O voi face insa in urmatorii 2-3 ani.

C:Care este regula numarul 1 in bucatarie?

R.P.:Gateste cu pasiune si cauta sa te perfectionezi continuu, invatand de la cei mai buni. Daca indeplinesti doar “o sarcina de serviciu”, lucrul acesta se vede si se simte in preparatul final.

C:Credeti in retete cu sfintenie? Sau e mai importanta creativitatea?

R.P.:Depinde in ce stadiu te afli. La inceput de tot, retetele bune conteaza foarte mult. Dupa un timp, cand ai acumulat cunostinte despre metodele de gatit si despre comportamentul ingredientelor, creativitatea devine mai im portanta. Cu alte cuvinte, ca sa fii creativ cu adevarat, trebuie sa ai o baza teoretica si practica bine pusa la punct.

C:Aveti o carte dedicata copiilor Ne jucam si mancam! Ce credeti ca ar trebui facut pentru ca copiii nostri sa invete sa respecte un regim de alimentatie sanatos?

R.P.:Alimentatia copiilor depinde in primum rand de modul in care functioneaza ceea ce noi numim “bucataria de la mama de acasa”. Daca parintii sunt needucati din punct de evedere culinar, dezinteresati, lipsiti de motivatia sau de mijloacele financiare de a gati cu ingrediente de calitate, cat mai divers si mai echilibrat, sansele unui copil de a–si forma o dieta corecta scad dramatic.

C:Cum credeti ca ar putea fi caracterizate obiceiurile alimentare ale romanilor? Ce ar trebui schimbat sau imbunatatit?

R.P.:In general romanii mananca fara imaginatie, fara curiozitate, fara dorinta de a experimenta lucruri noi. Se mananca prea gras, mai intotdeauna vegetalele sunt supratratate termic, iar carnea este in continuare “vedeta” oricarui preparat. Totusi, in ultimii 4-5 ani se observa lesne tendinta de a schimba ceva. Bineinteles, orice schimbare atrage dupa sine si exagerari ca veganismul si bucataria “raw”. Nu vreau sa starnesc polemici, este doar opinia mea si o expun cu tot respectul datorat opiniei altor persoane, care pot gandi diferit de mine. Piata este invadata de mii de ingrediente noi, asimilarea lor fiind incetinita de lipsa de preocupare, de lipsa de informatie si de lipsa de bani. In final, cred cu toata sinceritatea ca singurele lucruri care trebuie schimbate sunt nivelul de trai si educatia. Uneori acestea merg mana in mana si depind una de alta. Daca noi, romanii, le-am avea pe amandoua, am putea sa facem alegerile potrivite atunci cand vine vorba despre propria noastra dieta. Cred ca un mod corect de a gati trebuie sa se bazeze pe cateva coordonate: educatie, diversitate, echilibru, traditie si experiment.

Sinteza:

Felul de mancare preferat: curry-urile thailandeze
Vinul preferat: Pinot Noir
Condimentul preferat: usturoi, ghimbir si ardei iute
Locul preferat:
bucataria mea – caci acolo ma simt cel mai bine
Londra – fiindca acolo exista cea mai mare varietate de restaurante etnice
Bangkok – pentru ca mancarea thailandeza este preferata mea
Mediterana si Asia de Sud-Est – caci ofera mancarea cea mai buna si cea mai sanatoasa Restaurantele tip-taverna din Grecia, Turcia, Italia, Spania– fiindca acolo ma simt cel mai bine, acolo gasesc mancare bine gatita, robusta, servita fara fite si la un pret rezonabil. Daca ar fi sa deschid vreodata un restaurant, asa ceva mi-as dori.

Interviu realizat de Georgeta Bocşe

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
1
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
2
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
3
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
4
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
5
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia