Asociatia Culturala Euro-Est Alternativ (ACEEA) in parteneriat cu World Association of Chefs Societies au organizat in acest sfarsit de saptamana la Cluj Napoca cea de-a 5-a editie a Campionatului International de Gatit in Aer Liber.
Timp de trei zile clujenii au putut descoperi diverse sortimente de mancare, bucatari de renume international, vinuri dintre cele mai alese, dar au putut participa si la numeroasele demonstratii si gastro-showuri realizate de bucatari prezenti la eveniment.
Culinar.ro a fost reprezentat la aceasta competitie de Uica Mihai care dupa ce in prima zi a sustinut o demonstratie culinara, sambata - in ziua competitiei a pregatit un bogat meniu traditional romanesc.
El a incercat sa treaca in revista intr-un mod inedit cateva dintre cele mai importante specialitati romanesti: pe o suprafata de 9 metri patrati, pe conturul tarii marcat cu o panglica tricolora au fost asezate, in dreptul fiecarei regiuni istorice feluri de mancare specifice si bauturi insotitoare.
Banatul a fost reprezentat de branza liptauer ca la Timisoara in doua variante (alb si rosu) si rachie de pruna.
Pentru Ardeal renumitul bucatar a pregatit friptura de Turda, fasole facaluita si un vin de Jidvei.
Moldova a fost reprezentata de parjoale, vinete umplute marianate, vinete trase in ulei marinate, rosii coapte marinate si un vin de Cotnari.
Muntenia a fost marcata cu salata de vinete, rasol de vita si vin de Buzau, iar Oltenia: praz umplut cu costita si ceapa rosie, slanina in bruca si un veritabil zaibar.
Nu a fost uitata nici Dobrogea. Uica Mihai a pregatit pentru a aceasta regiune hamsii prajite, salata de legume coapte si un Chardonnay din zona Murfatlar.
Cel mai spectaculos moment al campionatului din acest an a fost doborarea recordului mondial: peste 1500 de portii de stifado de porc, o specialitate greceasca. Tiberiu Kiss si cei 8 membri ai echipei sale au folosit pentru aceasta reteta si cantitati record: 180 de kilograme de porc, 60 de kilograme de rosii si ardei, 40 de kilograme de dovlecei, 30 de kilograme de vinete, 80 de kilograme de ceapa, doua kilograme de ustori, 1,5 kilograme de sare, 60 de litri de ulei si 10 litri de vin.
La final toate portiile au fost oferite publicului vizitator. Imagini de la eveniment gasiti in Albumul Foto. Fotografiile au fost realizate de Daniel Iftene, de la Foaia Transilvania.
Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postMancarea de cartofi cu masline este o mancare de post simpla si foarte delicioasa. Curatam si spalam cartofii. Curatam si...
Mancare de cartofi delicioasa cu maslineUna din prajiturile care a avut mare succes pe masa de sarbatori si nu degeaba, pentru ca a fost delicioasa!
Prajitura cu foi de bezea cu nuca si crema de vanilieTavalita glazurata de post este o prajitura de casa delicioasa, perfecta pentru perioada postului si pentru persoanele...
Tavalita glazurata de postMai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...
Fursecuri caleNiste mini placintele din aluat cu cartofi si umplutura de sunca si mozzarella.
Mini placintele din cartofi cu sunca si mozzarellaO salata usoara, plina de vitamine, buna atat in zilele de post cat si pentru cei care vor sa tina dieta. Este o combinatie...
Salata de cruditatiDescopera o reteta simpla de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Un desert moale, aromat, fara lactate, perfect...
Reteta de chec de post cu banane, nuci si apa minerala. Desert simplu, usor si delicios
Comentarii