Decizia UNESCO de a include pe lista de patrimoniu cultura flamenco, castelele de oameni din Catalonia si cantul Sibilei de Craciun din Mallorca a fost facuta publica marti, 16 noimebrie 2010 la Nairobi, in Kenya, unde a avut loc cea de-a Cincea reuniune a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului cultural imaterial.
Din lista patrimoniului imaterial aprobata recent fac parte dieta mediteraneana (o candidatura pe care Spania a prezentat-o impreuna cu Grecia, Italia si Maroc) si bucataria franceza.
Candidatura Frantei a fost depusa inca din 2008 de catre presedintele Sarkozy. Aceasta propunere starnind la acea vreme foarte multe controverse. Principalul contraargument in acest caz fiind ca bucataria franceza nu promoveaza o alimentatie sanatoasa: branzeturile, untul si carnea rosie nefiind foarte sanatoase. Iata insa ca doi ani mai tarziu Unesco ia o decizie in premiera, fiind pentru prima data cand un obicei alimentar intra in patrimoniul cultural UNESCO.
Reprezentantii UNESCO spun ca in ceea ce priveste bucataria franceza este cel mai de apreciat ritualul social aferent, mai mult decat gastronomia franceza insasi, noteaza Reuters.
In documentul cu care Franta a candidat la UNESCO pentru includerea bucatariei nationale pe lista patrimoniului cultural al umanitatii se specifica si detalii concrete legate de o masa traditionala frantuzeasca. Aceasta incepe cu un aperitiv si se termina cu un digestiv, include un antreu, apoi peste sau carne cu legume, branza si un desert. A intrat in patrimoniul UNESCO si modul in care vinurile insotesc diversele feluri de mancare, dar si felul in care se aranjeaza mesa.
Alaturi de bucataria franceza, din lista Patrimoniului Cultural al Umanitatii stabilita de UNESCO mai face parte si dieta mediteraneana. Este vorba despre un regim alimentar vechi de 9 mii de ani si caruia stiinta ii atribuie de fiecare data tot mai multe beneficii. Legumele, fructele, uleiul de masline, ierburile aromatice, consumul de peste, fructe de mare si un consum moderat de carne si lactate – sunt bazele acestei alimentatii, iar tarile care au prezentat aceasta candidatura au custodia impartita (Spania, Italia, Grecia si Maroc).
Potrivit autoritatilor spaniole inclusiv Organizatia Mondiala a sanatatii si Organizatia pentru Alimente si Agricultura au recunoscut acest regim alimentar ca fiind un model de calitate, sanatos si sustenabil.
Patrimoniu UNESCO poate fi un loc (padure, munti, lac, desert, monument, localitate ori cladire), care e considerat ca are o insemnatate deosebita pentru umanitate, iar din 2003, dupa Conventia UNESCO privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, in aceasta lista se regasesc si obiceiuri, ritualuri, dansuri, festivaluri ori traditii.In aceasta lista a patrimoniului imaterial este si Romania prezenta prin dansul romanesc "Calusul" si "Doina" ca specie a literaturii populare.
Material realizat de Georgeta Bocse
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii