De vorba cu Jakob Hausmann

1. Povestile marilor iubiri sunt cele mai captivante dintre istorisiri. Va amintiti cum v-ati indragostit de bucatarie Este mult de atunci, dar prima iubire nu se uită. Aveam 14 ani când am gatit pentru nişte prieteni ai părinţilor mei, o specialitate eleveţiană  „Berner Platte“  - Platou ca la Berna. A fost un sentiment extraordinar, când toţi mi-au spus cât de bine reuşisem să o prepar. Acesta a fost şi este motivul pentru care îmi place să găteasc - satisfacţia pe care o am când oaspeţii  mei îmi mulţumesc şi văd că le-a plăcut.   2. Mai mult decat un bucatar foarte priceput, sunteti si un om al spectacolului, cum v-a venit ideea de a va transforma gatitul intr-un spectacol public admirat si aplaudat? Treaba  cu televiziunea a venit, ca şi multe altele, oarecum din întâmplare. Fiecărui om îi place să-şi arate iubirea, iar pentru mine asta este gătitul. Este frumos şi face plăcere să arăţi altor oameni cât este de simplu şi câtă bucurie aduce gătitul. Tot ceea ce se face cu pasiune, se face mai bine, iar pentru mine gătitul este o pasiune.   3. Bucataria elvetiana este mai putin cunoscuta romanilor decat indeprtatele bucatarii exotice, aveti o explicatie pentru acest lucru? Bucătăria elveţiană este ceva mai dificilă decât alte bucătării, din cauza ingredientelor. Acestea se găsesc doar de curând în comerţul din România. Pe de altă parte, este totuşi mai apropiată de bucătăria românească, fiindcă şi în Elveţia sunt fermieri   şi gătim cu ingredientele locale, doar că modul de preparare, condimentele sunt diferite.   4. Si pentru ca stim foarte putine despre cum si ce mananca elvetienii, ne puteti dezvalui cateva trasaturi specifice ale bucatariei elvetiene? Interesant este că avem multe preparate asemănătoare, şi în Elveţia se fac „sarmale“, numite aici „Kabiswickel“ (rulouri de varză) sau mămăligă numită „Polenta“. Dar prelucrăm mai multe ingrediente şi avem un sortiment mai mare de condimente. Gătim cu mult mai multe ierburi aromate.   5. De ce Romania? Pentru mine România este una dintre cele mai frumoase ţări din Europa, oamenii sunt foarte prietenoşi şi generoşi. Mai ales la ţară, oamenii sunt şi acum foarte bucuroşi de oaspeţi. Românul este cea mai primitoare gazdă, din păcate doar „acasă la el”. Mă bucur întotdeauna când sunt primit cu inima deschisă, iar în România, la ţară, asta se întâmplă cel mai adesea. Dar mi-am găsit aici în Bucureşti şi soţia, având o căsnicie foarte fericită. Ea mi-a dat posibilitatea să-mi realizez visele ca bucătar.   6. Cum se intelege bucataria romaneasca cu cea elvetiana? Exista puncte tangente? Si care sunt cele mai mari diferente? În fond toti avem aceleasi origini , iar în piaţă se găsesc aceleaşi ingrediente: cartofi, morcovi, ţelină, praz şi tomate. Şi carnea este aceeaşi, în Elveţia se foloseşte mai mult carne de porc şi de vită. De aceea este posibil şi foarte simplu să fie combinate şi adaptate reţetele. Este nevoie doar de cunoştinţe bune de merceologie pentru a realiza o bună armonizare. 7. Care dintre bucatele romanesti suna cel mai familiar pentru elvetieni? După cum am spus,  sarmale, mici (Cevavpcici), dar şi tocătură (Voressen),  ficat, şi alte preparate sunt cunoscute la noi, dar se prepară adesea diferit. De exemplu supele nu se acresc cu borş, ci sunt mai  dulci.   8. Am fi curiosi sa aflam de la un maestru al bucatariei elvetiene, care ar fi felurile dvs. preferate din bucataria romaneasca (daca exista desigur)? Ha,ha, sigur că există, mai multe decât vă închipuiţi. Îmi place să mănânc mici, sarmale bune, saramură de peşte, ciorbă de burtă si multe altele, dar să nu fie prea grase.   Apoi pentru mine este mereu o experienţă deosebită să cumpăr din piaţă, în funcţie de sezon, legume proaspete româneşti.   9. Si cele mai frumoase reusite culinare personale? A fost pentru mine mereu o provocare să gătesc preparate elveţiene cu produse româneşti, iar în prima emisiunea TV (Hai să bucătărim) am gătit pentru români cu produse româneşti şi am avut mult succes. Este mereu ceva frumos, să fii respectat ca străin, chiar dacă modul de preparare este unul diferit. 10. Ce sfaturi ati avea pentru bucatarii amatori din Romania? Ar fi unele de spus, dar cel mai important lucru este, respectaţi produsele pe care le folosiţi, doar astfel ele îşi dezvăluie deplina savoare, cu alte cuvinte folosiţi produsele când este sezonul lor, în special legume şi fructe.  Folosiţi condimente cu ceva mai multă reţinere, pentru ca produsele de bază să aibă o şansă de a fi percepute.   11. Daca doriti sa transmiteti un mesaj pentru utilizatorii culinar.ro, am fi bucurosi sa-l auzim. Continuaţi tot aşa, nu este nimic greşit dacă vine din inimă. Tocmai asta este frumos la gătit, este o artă şi deci nu există limite pentru fantezie. Fiţi creativi şi experimentaţi ceea ce iubiţi.  Valabil pentru orice femeie sau bărbat care găteşte din pasiune.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Bait pentru carne de vanat
1
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
2
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Prajitura cu mere si aluat razuit de post
3
Dulciuri

Prajitura cu mere si aluat razuit de post

Prajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.

Prajitura cu mere si aluat razuit de post
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
4
Prajituri

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide

Placinta mea preferata.

Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafide
Supa crema de morcovi
5
Supe de legume

Supa crema de morcovi

Super hranitoare

Supa crema de morcovi
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia