Buna vestire si dezlegarea la peste

Buna vestire si dezlegarea la peste

Pentru cei care tin postul Pastelui este o zi de dezlegare la peste. Astfel ca in mod traditional in aceasta zi se consume produse alimentare pe baza de peste. Fara alte ingrediente de origine animala insa.

In calendarul popular, Buna Vestire este cunoscuta sub denumirea de Blagovestenia sau Ziua Cucului. Se spune ca in ziua de Bunavestire, arhanghelul Gavril, a venit in cetatea Nazaret si i-a vestit Fecioarei Maria ca a fost aleasa de Dumnezeu sa dea nastere Mantuitorului Hristos. I-ar fi grait asa: „Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine! Duhul Sfant va veni asupra ta si puterea Celui preainalt te va umbri.”

In popor se spune ca ziua de 25 martie e ziua in care canta pentru prima data cucul, acesta fiind cel care vesteste lucrurile importante in viata omului, el fiind perceput ca pasarea care anunta venirea primaverii. Se spune ca cel care aude cantecul cucului, daca numara de cate ori canta, va sti cati ani mai are de trait.

Fetele si baietii necasatoriti, pot intreba cucul in cat timp se vor casatori. “Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?” Daca acesta tace, inseamna ca va fi repede, dar daca incepe sa cante, trebuie sa numeri de cate ori canta ca sa vezi in cati ani te casatoresti.

In unele locuri de la tara se spune ca nu este bine ca sa te prinda cantatul cucului cu stomacul gol si nu ai voie sa te certi. Dea asemenea este bine sa mananci peste ca sa fii sanatos si vioi ca pestele in apa.

Pescarii nu trebuie sa arunce in aceasta zi mamaliga la pesti, caci vor muri pestii.

In tara sunt diferite obiceiuri pentru aceasta zi in functie de zona. Spre exemplu in Bucovina femeile fac in dimineata acestei zile foc in ograda inaintea usii si pun alaturi paine, sare si apa ca sa se incalzeasca, sa manance si sa bea apa ingerii. Painea si sarea o dau mai apoi de pomana.

In Transilvania, fiecare familie pregatea in seara de dinaintea Bunei Vestiri clopotei, chibrituri si tamaie. In zori de zi, primul care se trezea lua o oala cu jar, pe care pune tamaie, iesea afara si inconjura de trei cladirile si a afuma vitele.

O alta credinta foarte raspandita spune ca daca in aceasta zi oua vreo gaina, gasca sau rata, atunci "ouale nu sunt bune de pus sub closca, pentru ca nu ies pui cumsecade dintr-insele. Tot in aceasta zi se scot afara stupii si se scot afara vitele de prin grajduri si se lasa la soare, ca sa fie sanatoase peste tot anul. Incepand cu Buna Vestire, femeile din Banat se duc in padure si aduc lemne pe care le pastreaza apoi pentru Joia cea Mare.

Sarbatoarea Bunei Vestiri continua, a doua zi in 26 martie, cu sarbatoarea Sfantului Arhanghel Gavriil, este o sarbatoare tinuta mai ales de catre femei pentru ca Arhanghelul a adus vestea Maicii Domnului.

Un alt obicei, prevedea ca oamenii sa continue a manca peste si in aceasta zi, "nu numai pentru hrana, ci pentru a fi sanatosi ca pestele in tot timpul anului."

  Asa ca va invit sa va alegeti reteta preferata cu peste si sa va bucurati de ea impreuna cu familia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Reteta de mucenici moldovenesti
1
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
2
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
3
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
4
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
5
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia