Cartea Ghidul culegatorului de ciuperci, tiparita de Editura Casa, raspunde la toate aceste intrebari si ofera o multime de alte informatii interesante si utile. Ca sa nu pierdeti vremea inutil prin padure fara sa gasiti picior de… ciupercuta, va spunem noi care sunt locurile cele mai propice dezvoltarii ciupercilor, asa cum sunt redate in Ghidul culegatorului de ciuperci, de Locsmandi Csaba, Vasas Gizella. „Recunoasterea locurilor ideale pentru cresterea ciupercilor nu este chiar asa de dificila. In padurile de foioase trebuie sa cautam zonele cu sol acid, care sunt favorabile cresterii multor specii comestibile. Aceste zone se pot identifi ca usor dupa rogoz si iarba, care vegeteaza in astfel de locuri, insa muschii si lichenii sunt foarte raspanditi. Aici trebuie cautat amanuntit, deoarece in urma precipitatiilor gasim de obicei ciuperci, de multe ori acestea rasarind direct din pernitele de muschi, care retin bine umezeala. Sa dam atentie si arborilor! Prezenta stejarilor poate constitui un alt semn promitator. Primavara, in padurile de conifere nu se prea intalnesc ciuperci comestibile. Aici, adevaratul sezon incepe la sfarsitul verilor ploioase sau toamna. Este bine sa se retina tipul de padure din care au fost culese ciupercile (pin rosu, pin negru, molid), detaliu ce joaca un rol important in determinarea mai multor specii. In special in padurile de foioase, ar fi indicat sa cercetam copacii cazuti la pamant si buturugile. Dupa ploaie – relativ repede – la doar cateva zile apar pe acestea sau in imediata lor apropiere speciile saprofite lignicole, spre deosebire de ciupercile de pe sol, dupa care trebuie sa asteptam cateva saptamani. In perioadele secetoase sunt sanse sa gasim astfel de ciuperci pe buturugile ce retin mai bine umiditatea. Este bine de stiut ca padurile pastreaza mult mai bine umiditatea, au o clima mai echilibrata si adapostesc mai multe specii, in comparatie cu zonele ierboase, pajistile si pasunile. Pe pasunile bine fertilizate se dezvolta buretii de roua, ciuperca de balegar, dar si alte specii de ciuperci comestibile. Specii asemanatoare sunt intalnite si pe pajisti, dar intr-un numar mult mai redus. La colectare, un rol semnificativ il are perioada de aparitie a speciei, desi in cele mai multe cazuri umiditatea si caldura sunt elementele decisive in dezvoltarea corpului fructifer, asadar toamna si inceputul verii reprezinta perioadele optime pentru recoltare, dar exista si specii care apar doar primavara (ciolanul) sau toamna tarziu, eventual la inceputul iernii, cum sunt pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) sau opinticile (Flammulina velutipes)”. Articol oferit de Editura Casa.
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaAtat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiDe cate ori pregatesc aceasta mancare, imi aminteste de mama cum o pregatea si cum toata casa este invadata de acest miros al...
Gutui cu carne de puiEste o combinatie irezistibila de mere si nuca, aromata si delicioasa.
Prajitura cu mere si nucaPentru ca este sezonul merelor, am incercat diverse prajituri printre care si aceasta. A iesit o bunatate delicioasa si...
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca de vanilieBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii