Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Primul lucru care imi vine in minte atunci cand spun zacusca este perioada studentiei. Daca aveai un borcan de zacusca pus bine pe undeva stiai ca n-o sa mori de foame, cand, inevitabil, banii se vor termina. Apoi zacusca ne vine in ajutor in perioada sezonului rece, cand avem perioada lunga de post, dar mai ales, ne umple inima cu caldura soarelui stocata in aroma inconfundabila a legumelor de gradina. Azi o sa va ofer cateva sfaturi pentru o zacusca reusita, dar mai ales delicioasa. Alege legume proaspete, fara lovituri, ferme. Vinetele tinere sunt cele mai potrivite, astfel au mai putine seminte si nu sunt atat de iuti. Alege gogosari si ardei grasi cu gust, crescuti cat mai natural, chiar daca sunt mai mici. Alege ciuperci proaspete nu pe cele la borcan, zacusca de ciuperci va avea o aroma deosebita. In plus, daca vei folosi ciuperci de padure, zacusca noastra cea de toate zilele va deveni o delicatesa :). Pentru o zacusca fina si delicioasa va recomand sa coaceti inainte legumele, dupa care sa le curatati de seminte (mai ales vinetele), iar gogosarii si ardeii de coaja. Daca rosiile sunt bine coapte va recomand si pe ele sa le curatati de seminte. Curatati legumele coapte cat mai repede, apoi lasati-le sa se raceasca si sa se scurga la temperatura camerei cateva ore. Acordati o grija deosebita curatarii vinetelor, sa nu ramana coji arse sau seminte mari. Dati apoi prin blender legumele inainte sa le puneti la fiert (individual). Caliti ceapa doar pana se sticleste, este foarte important sa incepeti cu acest pas deoarece ceapa ofera acea dulceata inconfundabila. Si ceapa trebuie tocata marunt inainte, si lasata la scurs. Daca folositi ardei si gogosari proaspeti, fara sa-i coaceti inainte, va recomand sa-i dati prin masina de tocat. Folositi o oala antiaderenta, si daca locul si timpul va permite, va recomand sa incercati sa pregatiti zacusca la ceaun, va avea un gust unic, si va invit sa incercati reteta de zacusca de vinete cu fasole. Nu adaugati toata cantitatea de condimente la inceput, cu 10 minute inainte de a fi gata gustati si adaugati cimbru, dafin, sare si piper daca mai e nevoie, in timpul gatirii isi mai pierd din aroma. Zacusca este gata atunci cand uleiul se ridica la suprafata, lucru extrem de vizibil daca ardeii si gogosarii folositi sunt cruzi si dati prin masina de tocat. Pentru a steriliza si conserva zacusca in mod natural, dupa ce a fiert o turnati fierbinte in borcane, apoi puneti borcanele intr-o oala mare cu un prosop de bucatarie pe fund (sa nu crape borcanele), si o umpleti cu apa, sa treaca aproximativ 3cm. Lasati sa inceapa sa fiarba la foc mic spre mediu, iar de cand incepe apa sa fiarba mai lasati inca o ora. Lasati tot in aceasta oala sa se raceasca dupa care le transferati in camara, ferite de razele soarelui. Metodele vechi de conservare sunt cele mai bune, fara sa trebuiasca sa folosim conservanti. Daca nu doriti conservarea prin dunstul umed (asa se numeste metoda de mai sus) puteti adauga niste aspirina spre final. Acum, cu toate sfaturile de mai sus n-ai cum sa dai gres, mai trebuie doar sa va gasiti reteta preferata de zacusca si sa o pregatiti. Pana va hotarati, va lasam cantitatile pentru reteta de zacusca clasica: 10 kg vinete, 3 kg ardei, 3 kg gogosari, 5 kg ceapa, 2 l bulion, un litru ulei, sare, boabe de piper, foi de dafin Care-i reteta voastra preferata de zacusca?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura cu capsuni
1
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
3
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
4
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia