Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Zacusca: sfaturi pentru reusite delicioase

Primul lucru care imi vine in minte atunci cand spun zacusca este perioada studentiei. Daca aveai un borcan de zacusca pus bine pe undeva stiai ca n-o sa mori de foame, cand, inevitabil, banii se vor termina. Apoi zacusca ne vine in ajutor in perioada sezonului rece, cand avem perioada lunga de post, dar mai ales, ne umple inima cu caldura soarelui stocata in aroma inconfundabila a legumelor de gradina. Azi o sa va ofer cateva sfaturi pentru o zacusca reusita, dar mai ales delicioasa. Alege legume proaspete, fara lovituri, ferme. Vinetele tinere sunt cele mai potrivite, astfel au mai putine seminte si nu sunt atat de iuti. Alege gogosari si ardei grasi cu gust, crescuti cat mai natural, chiar daca sunt mai mici. Alege ciuperci proaspete nu pe cele la borcan, zacusca de ciuperci va avea o aroma deosebita. In plus, daca vei folosi ciuperci de padure, zacusca noastra cea de toate zilele va deveni o delicatesa :). Pentru o zacusca fina si delicioasa va recomand sa coaceti inainte legumele, dupa care sa le curatati de seminte (mai ales vinetele), iar gogosarii si ardeii de coaja. Daca rosiile sunt bine coapte va recomand si pe ele sa le curatati de seminte. Curatati legumele coapte cat mai repede, apoi lasati-le sa se raceasca si sa se scurga la temperatura camerei cateva ore. Acordati o grija deosebita curatarii vinetelor, sa nu ramana coji arse sau seminte mari. Dati apoi prin blender legumele inainte sa le puneti la fiert (individual). Caliti ceapa doar pana se sticleste, este foarte important sa incepeti cu acest pas deoarece ceapa ofera acea dulceata inconfundabila. Si ceapa trebuie tocata marunt inainte, si lasata la scurs. Daca folositi ardei si gogosari proaspeti, fara sa-i coaceti inainte, va recomand sa-i dati prin masina de tocat. Folositi o oala antiaderenta, si daca locul si timpul va permite, va recomand sa incercati sa pregatiti zacusca la ceaun, va avea un gust unic, si va invit sa incercati reteta de zacusca de vinete cu fasole. Nu adaugati toata cantitatea de condimente la inceput, cu 10 minute inainte de a fi gata gustati si adaugati cimbru, dafin, sare si piper daca mai e nevoie, in timpul gatirii isi mai pierd din aroma. Zacusca este gata atunci cand uleiul se ridica la suprafata, lucru extrem de vizibil daca ardeii si gogosarii folositi sunt cruzi si dati prin masina de tocat. Pentru a steriliza si conserva zacusca in mod natural, dupa ce a fiert o turnati fierbinte in borcane, apoi puneti borcanele intr-o oala mare cu un prosop de bucatarie pe fund (sa nu crape borcanele), si o umpleti cu apa, sa treaca aproximativ 3cm. Lasati sa inceapa sa fiarba la foc mic spre mediu, iar de cand incepe apa sa fiarba mai lasati inca o ora. Lasati tot in aceasta oala sa se raceasca dupa care le transferati in camara, ferite de razele soarelui. Metodele vechi de conservare sunt cele mai bune, fara sa trebuiasca sa folosim conservanti. Daca nu doriti conservarea prin dunstul umed (asa se numeste metoda de mai sus) puteti adauga niste aspirina spre final. Acum, cu toate sfaturile de mai sus n-ai cum sa dai gres, mai trebuie doar sa va gasiti reteta preferata de zacusca si sa o pregatiti. Pana va hotarati, va lasam cantitatile pentru reteta de zacusca clasica: 10 kg vinete, 3 kg ardei, 3 kg gogosari, 5 kg ceapa, 2 l bulion, un litru ulei, sare, boabe de piper, foi de dafin Care-i reteta voastra preferata de zacusca?

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui

Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!

Cornulete fragede cu gem de mere cu gutui
Snitel de curcan

Snitel de curcan

Snitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...

Snitel de curcan
Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...

Ciorba ardeleneasca
Cele mai apreciate rețete
Dulceata de gutui
1
Dulceata

Dulceata de gutui

Dulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...

Dulceata de gutui
Salam de biscuiţi reţetă
2
Piscoturi, biscuiti, pesmeti, fursecuri

Salam de biscuiţi reţetă

Salam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...

Salam de biscuiţi reţetă
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
3
Dulciuri

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)

Un desert rapid si delicios, care merita incercat.

Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)
Placinta cu mere
4
Prajituri

Placinta cu mere

Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...

Placinta cu mere
Salata cu oua si pui
5
Salate din carne de pasare

Salata cu oua si pui

Salata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.

Salata cu oua si pui
Parteneri
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Gustos.RO

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa

Bucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...

Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Trubochki - Cornulete Rusesti
ReteteCulinare.RO

Trubochki - Cornulete Rusesti

Trubochki - Cornulete Rusesti
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia