Unde si cand culegem ciupercile?

Unde si cand culegem ciupercile?

Cartea Ghidul culegatorului de ciuperci, tiparita de Editura Casa, raspunde la toate aceste intrebari si ofera o multime de alte informatii interesante si utile. Ca sa nu pierdeti vremea inutil prin padure fara sa gasiti picior de… ciupercuta, va spunem noi care sunt locurile cele mai propice dezvoltarii ciupercilor, asa cum sunt redate in Ghidul culegatorului de ciuperci, de Locsmandi Csaba, Vasas Gizella. „Recunoasterea locurilor ideale pentru cresterea ciupercilor nu este chiar asa de dificila. In padurile de foioase trebuie sa cautam zonele cu sol acid, care sunt favorabile cresterii multor specii comestibile. Aceste zone se pot identifi ca usor dupa rogoz si iarba, care vegeteaza in astfel de locuri, insa muschii si lichenii sunt foarte raspanditi. Aici trebuie cautat amanuntit, deoarece in urma precipitatiilor gasim de obicei ciuperci, de multe ori acestea rasarind direct din pernitele de muschi, care retin bine umezeala. Sa dam atentie si arborilor! Prezenta stejarilor poate constitui un alt semn promitator. Primavara, in padurile de conifere nu se prea intalnesc ciuperci comestibile. Aici, adevaratul sezon incepe la sfarsitul verilor ploioase sau toamna. Este bine sa se retina tipul de padure din care au fost culese ciupercile (pin rosu, pin negru, molid), detaliu ce joaca un rol important in determinarea mai multor specii. In special in padurile de foioase, ar fi indicat sa cercetam copacii cazuti la pamant si buturugile. Dupa ploaie – relativ repede – la doar cateva zile apar pe acestea sau in imediata lor apropiere speciile saprofite lignicole, spre deosebire de ciupercile de pe sol, dupa care trebuie sa asteptam cateva saptamani. In perioadele secetoase sunt sanse sa gasim astfel de ciuperci pe buturugile ce retin mai bine umiditatea. Este bine de stiut ca padurile pastreaza mult mai bine umiditatea, au o clima mai echilibrata si adapostesc mai multe specii, in comparatie cu zonele ierboase, pajistile si pasunile. Pe pasunile bine fertilizate se dezvolta buretii de roua, ciuperca de balegar, dar si alte specii de ciuperci comestibile. Specii asemanatoare sunt intalnite si pe pajisti, dar intr-un numar mult mai redus. La colectare, un rol semnificativ il are perioada de aparitie a speciei, desi in cele mai multe cazuri umiditatea si caldura sunt elementele decisive in dezvoltarea corpului fructifer, asadar toamna si inceputul verii reprezinta perioadele optime pentru recoltare, dar exista si specii care apar doar primavara (ciolanul) sau toamna tarziu, eventual la inceputul iernii, cum sunt pastravul de fag (Pleurotus ostreatus) sau opinticile (Flammulina velutipes)”. Articol oferit de Editura Casa.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Prajitura cu cirese
1
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
2
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
3
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
4
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
5
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia