Uleiul de argan: relația dintre cosmetologie și culinărie

Uleiul de argan: relația dintre cosmetologie și culinărie

Departe, în Africa de Nord, pe malul Oceanului Atlantic, în misterioasa țară a Marocului, crește arborele de argan - din semințele căruia se produce unul dintre cele mai rare și prețioase uleiuri din lume - uleiul de argan. În mod surprinzător, arganul dă roade doar în Maroc. Acest copac spinos atinge 10 metri înălțime și trăiește peste 200 de ani, fructele semănând cu prunele galbene.

Fiind un produs vegetal, uleiul de argan se folosește pe scară largă atât în culinărie cât și în cosmetică. Marocanii își consumă uleiul valoros zilnic, adăugându-l în alimente, produse cosmetice, pentru păr - sub formă de balsam, pentru erupții cutanate, mușcături de insecte și infecții.

Compoziție chimică

Uleiul de argan are un ușor miros de nuci-erbacee care dispare la aplicarea pe piele. Produsul are o nuanță aurie, pot fi prezente sedimente.

Conține:

❖ Acizi grași polinesaturați omega-6 și 9 (75-80%): palmitic, stearic, linoleic, oleic și arahidonic.

❖ Fitosteroli.

❖ Vitaminele A și E.

❖ Carotenoide.

❖ Polifenoli.

❖ Acid ferulic.

❖ Squalene

Pe piață se găsesc trei tipuri de uleiuri de argan din Maroc:

❖ Ulei cosmetic din argan - din semințe de argan neprăjite https://makeup.ro/.

❖ Extra virgin din semințe de argan prăjite - ulei presat la rece. Folosit numai pentru alimente.

❖ Extra virgin - din semințe neprăjite - ulei din prima presare la rece. Se folosește în culinărie și cosmetologie.

Întrebuințarea în cosmetologie

❖ Pentru față și corp.

Fiind considerat standardul naturaleței și tinereței, are următoarele beneficii:

- produs hipoalergenic potrivit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru copii;

- hidratează, catifelează și se absoarbe ușor în piele fără a lăsa un luciu gras;

- are efect antiinflamator;

- eficient în combaterea ridurilor, a umflăturii și a cearcanelor de sub ochi;

- promovează procesele de regenerare celulară, vindecarea rănilor și zgârieturilor de pe piele;

- are efect de iluminare, ajută la combaterea pigmentării;

- protejează de efectele nocive ale mediului și radiațiile ultraviolete;

- este un antioxidant natural pentru piele;

- este folosit ca profilaxie împotriva vergeturilor în timpul sarcinii.

Uleiul de arbore de argan este folosit în cosmetologie în forma sa pură și ca bază pentru amestecuri de uleiuri esențiale, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele.

Pentru procedurile zilnice de hidratare, hrănire și menținere a tonusului pielii, se folosește un concentrat de ulei de argan cu adaos de ulei de măsline și din semințe de avocado. Baza nutritivă se aplică pe fața curată timp de 15-20 de minute, apoi se clătește cu un decoct cald de mușețel.

În lupta împotriva ridurilor mimetice și a tonului tern, se folosește un amestec aromat de pulpă de piersici, miere încălzită, ulei de arbore de ceai și elixir curativ de argan. Masca se aplică înainte de culcare pe fața curățată, necesită clătire după 30 de minute.

Pentru tenul gras tânăr predispus la acnee, este potrivit un amestec de ulei din chimion negru încălzit și ulei de argan. Se recomandă aplicarea măștii după procedura de curățare cu scrub.

Pielea delicată din jurul ochilor are nevoie de îngrijire specială. Datorită acizilor care alcătuiesc uleiul de argan, este capabil să tonifice și să reducă cearcănele de sub ochi.

❖ Pentru păr

- accelerează procesul de creștere a părului;

- tonifică și întărește rădăcinile părului;

- îndeplinește o funcție de protecție în cazul schimbărilor de temperatură și radiațiilor ultraviolete;

- keratina, care face parte din ulei, restabilește cuticula firului de păr;

- conferă moliciune, elasticitate și strălucire;

- hidratează și combate despicarea vârfurilor;

- previne mătreața.

”IMPORTANT: Uleiul de argan nu se recomandă de utilizat mai mult de două ori pe săptămână.

Întrebuințare în culinărie

Uleiul de argan este unul dintre cele mai rare și mai scumpe produse alimentare din lume, ocupând o loc important în bucătăria marocană. Localnicii pregătesc de sărbători un preparat național pe bază de ulei de semințe de argan - pastele Amlu. De asemenea, este întrebuințat ca înlocuitor a uleiurilor de floare-soarelui și de măsline, adică pentru prăjit, copt sau asezonarea salatelor.

„Aurul lichid” marocan are multe proprietăți pozitive pentru organism:

- are un efect benefic asupra sistemului digestiv;

- stimulează sistemul imunitar;

- ameliorează simptomele sindromului premenstrual la femei;

- îmbunătățește funcția de reproducere la bărbați;

- este un antioxidant natural pentru organism;

- reduce nivelul de colesterol din sânge;

- are efect pozitiv asupra funcției creierului;

- îmbunătățește circulația sângelui și întărește activitatea mușchiului inimii.

Nu există contraindicații speciale pentru utilizarea uleiului de argan în alimente. Excepție fac intoleranța la produs, sarcina și alăptarea, posibilele reacții alergice.

Uleiul de argan este cheia menținerii tinereții și sănătății. Datorită compoziției unice, acest produs natural are o varietate de proprietăți benefice și este foarte apreciat pe piața mondială.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Ciorba de loboda cu omleta
1
Ciorbe

Ciorba de loboda cu omleta

Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!

Ciorba de loboda cu omleta
Pizza cu ton si ciuperci
2
Paste si pizza

Pizza cu ton si ciuperci

Ca la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...

Pizza cu ton si ciuperci
Cozonac pufos cu aluat oparit
3
Cozonac

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Pasca poloneza
4
Retete de Pasti

Pasca poloneza

O pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!

Pasca poloneza
Pasca cu ciocolata si branza
5
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Parteneri
Ciorba rosie de gaina cu razalai
Bucataras.RO

Ciorba rosie de gaina cu razalai

 Supa de rosii cu galuste in varianta cu razalai !  

Ciorba rosie de gaina cu razalai
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce