Traditii si obiceiuri de Boboteaza - ce proprietati iesite din comun are aghiasma

Traditii si obiceiuri de Boboteaza - ce proprietati iesite din comun are aghiasma

Boboteaza este ultima zi a ciclului Sarbatorilor de Iarna, marcata in calendar pe 6 ianuarie.


Aceasta sarbatoare este dedicata purificarii mediului inconjurator, dar mai ales apelor.


"De Boboteaza incepe activitatea publica a Mantuitorului Iisus Hristos. Acum se arata pentru prima data Sfanta Treime, prin botezul de la apa Iordanului. Credinciosii sunt chemati sa ia darurile Sale din apa cea sfintita. Totul se innoieste si devine mai limpede acum, de Boboteaza", spunea arhiepiscopul Tomisului, InaltPreaSfintitul Teodosie.


De asemenea, Boboteaza cuprinde o serie de traditii si obiceiuri: se fac si se prind farmecele si descantecele, se afla ursitul, se soroceste vremea si belşugul holdelor in noul an, se deschide cerul şi "vorbesc" animalele.


Insa, printre cele mai interesante aspecte ale acestei sarbatori este transformarea apei in aghiasma, adica in apa sfintita prin harul preotilor. In cadrul unui ceremonial religios, apa primeste virtuti terapeutice miraculoase:


- nu se strica de-a lungul anului

- alunga bolile si spiritele malefice

- se transforma in apa vie, leac ce revigoreaza trupul si sufletul 

- capata putere de exorcizare

- vindeca durerile de cap

- protejeaza viile si gradinile de lacuste si de gandaci


Aghiasma este de doua feluri: mare si mica.


Aghiasma cea Mare se savarseste de catre arhiereu sau preot intr-un cadru festiv, numai in biserica, langa o apa curgatoare, langa un lac sau la malul marii, si numai de Boboteaza sau in Ajunul ei. Aceasta este tamaduitoare si are putere sfintitoare foarte mare, pentru ca este sfintita in chiar ziua in care Mântuitorul a sfintit apele, botezandu-Se in Iordan. In cursul rugaciunii de sfintire a Aghiasmei Mari se face o intreita chemare a Sfantului Duh.


Aghiasma cea Mica se savarseste de catre preot in tot cursul anului, si mai ales la inceputul fiecarei luni, cu scopul sfintirii oamenilor, caselor, tarinilor si a toata zidirea. Slujba de sfintire a Aghiasmei Mici se mai numeste Sfestanie si se poate savarsi si in casele oamenilor.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca cu ciocolata si branza
1
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
2
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
3
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
5
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Parteneri
Strudel cu branza si visine
Bucataras.RO

Strudel cu branza si visine

Preluat de la Ancuta. Foatre bun a iesit.

Strudel cu branza si visine
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce