Sucul de fructe Sucul de fructe, cel mai putin modificat din aceasta grupa, are un continut de 100% "fructe stoarse". Acestuia nu i se adauga nimic, nici apa nici zahar, niciun fel de colorant sau conservant. Doar lipsa acidului natural poate fi completata cu putin acid citric. Aceste lucru trebuie insa sa fie precizat pe eticheta produsului. Nectarul de fructe Nectarul de fructe poate fi limpede sau cu pulpa. Gustul anumitor fructe sub forma de suc 100% natural nu ar fi placut, deoarece acestea contin prin natura lor fie prea mult acid, fie pulpa se stoarce mai greu. Nectarurile pot fi consumate doar dupa ce sunt amestecate cu apa si zahar. Acest lucru este valabil de exemplu in cazul coacazelor negre, a visinelor, a caiselor si a piersicilor. Bauturile obtinute astfel poarta denumirea de "nectar de fructe". Nectarul poate fi pur sau poate contine pulpa din fructe. SiropulSiropul de fructe Siropul este un suc de fructe care se conserva mai bine datorita adaosului ridicat de zahar. Acesta trebuie sa contina cel putin 10% suc de fructe, ceea ce nu reprezinta o problema prea mare pentru majoritatea producatorilor, deoarece cantitatea de suc de fructe din siropul produs de ei, o depaseste in mod normal cu mult pe cea stabilita. Si continutul de substanta uscata este stabilit de lege. In Austrai aceasta se situeaza intre 55% si 68%. Siropul din plante medicinale Siropul din plante medicinale se prepara din extracte de plante medicinale si extract din flori, apa si zahar. Acesta contine cel putin 45% substanta uscata. Aceste valori trebuie respectate in cazul comercializarii. Pentru consumul propriu nu este nevoie ca acestea sa fie respectate intr-un mod atat de strict. Bautura din suc de fructe De cele mai multe ori bauturile cu suc de fructe nu poarta decat denumirea fructului si foarte putin gustul acestuia. Cantitatea minima de continut de fruct se situeaza intre 6% si 30% depinzand de specia acestuia. Bauturile din suc de fructe pot contine apa, arome de fructe, dioxid de carbon si eventual alti aditivi. Acestea fac parte din categoria bauturilor racoritoare alaturi de limonada carbogazficata si de sucurile efervescente. Bauturile obtinute cu ajutorul storcatorului cu abur Multe din "sucurile" preparate in stil traditional cu ajutorul storcatorului cu abur corespund mai degraba unui nectar decat unui suc de fructe. Aceste bauturi absorb putina apa din aburi la sfarsit adaugandu-se 300g zahar per litru. Aceasta cantitate este totusi insuficienta pentru a obtine un "sirop". Bauturile preparate dupa aceasta metoda nu au o denumire in retetele actuale. Ele nu pot fi comercializate nici ca suc nici ca nectar sau sirop. Cantitatea totala de zahar si cantitatea totala de substanta uscata
Aceste doua notiuni sunt foarte apropiate ca sens, existand totusi mici diferente. Cantitatea totala de zahar In fructele si legumele noastre se gasesc cu precadere trei feluri diferite de zaharuri: zaharul de sfecla, zaharul de struguri si zaharul de fructe. In timpul prepararii nectarului si siropului se adauaga cantitati suplimentare de zahar. Cantitatea de zahar totala reprezinta suma tuturor zaharurilor care se gasesc intr-un produs, indiferent daca acestea se regasesc in mod natural sau sunt adaugate ulterior. Substanta uscata Substanta uscata denumeste cantitatea de substanta care ramane in urma evaporarii apei. Aceasta se refera la cantitatea totala de zahar si la alte substante. Astfel, un fruct care contine 10% materie solida si 90% apa, detine 10% substanta uscata. Cu cat este mai mare continutul de substanta uscata, cu atat este acesta mai bine protejat de descompunerea cauzata de drojdie si mucegai. Pentru ca siropul sa aiba o valabilitate mai indelungata s-au stabilit valori minime pe care trebuie sa le atinga substanta uscata, pentru a fi impiedicata dezvoltarea microorganimelor. Acest articol a fost preluat din cartea: Sirop si nectar publicata de editura M.A.S.T Date de contact:
e-mail [email protected] www.edituramast.rotel. 021-4101945
Va recomandam urmatoarele retete de siropuri si compoturi
Sirop de brad
Sirop de socata
Sirop de visineCompot de caiseSirop de zmeura
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si ciresePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii