Sfaturi practice despre fructe si legume

Sfaturi practice despre fructe si legume

Specialistii in nutritie recomanda consumul a cel putin cinci fructe sau/si legume pe zi. Cum sa profitam maxim de vitaminele si mieralele continute de ele trebuie sa urmam cateva reguli de baza.

1. Alegeti cu atentie ructele si legumele. Suprafata acestora trebuie sa fie intacta,tare si stralucitoare
2. Nu pastrati fructele si legumele mult timp in frigider. Consumati-le in cel mult 3 zile de la cumparare.
3. Curatati fructele si legumele cat mai putin posibil, eventual razuiti-le.

Cartofii si morcovii se fierb in coaja. Nu curatati dovleceii, castravetii sau rosiile. In coaja sunt concentrate fibrele, vitaminele si mineralele. Acest lucru e valabil si pentru fructe. Taiati fructele si legumele in bucati mari chiar inainte de a le prepara. Contactul cu aerul si apa duc la oxidarea acestora si la pierderea din substantele nutritive. Le puteti taia in bucati mici dupa preparare.

4. Este suficient sa le spalati, nu lasati legumele in apa;
5. Cel mai bun mod de preparare a legumelor este in vapori de apa. In felul acesta se pastreaza vitamina C, betacarotenul, vitaminele B si mineralele. Morcovii, telina, sfecla rosie, cartofii, mazarea au nevoie de mai mult timp, pe cand conopida, broccoli, fasolea verde, spanacul sau andivele nu trebuie lasate mai mult de 15-20 de minute.
6. Evitati prajirea legumelor, pentru ca, preparate astfel, ele capata mai multe calorii din cauza grasimilor adaugate, isi pierd din cantitatea de vitamine, minerale si antioxidanti. Prin prajirea legumelor care contin amidon este generata o substanta cancerigena numita acrilamida.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
1
Retete culinare

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara

Cele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...

Chifle pufoase - Reteta simpla si usoara
Reteta de mucenici moldovenesti
2
Retete culinare

Reteta de mucenici moldovenesti

Pentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...

Reteta de mucenici moldovenesti
Bait pentru carne de vanat
3
Mancaruri cu carne

Bait pentru carne de vanat

Descoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.

Bait pentru carne de vanat
Negresa cu branza si cirese
4
Prajituri

Negresa cu branza si cirese

Este o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!

Negresa cu branza si cirese
Fursecuri cale
5
Prajituri

Fursecuri cale

Mai intai se taie rahatul si se ruleaza intre degete cam 2 cm lungime. Se separa ouale, se bate albusul spuma cu zahar. Se...

Fursecuri cale
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia