Marinarea este foarte importanta, pentru ca in urma acestui proces carnea devine mult mai frageda si gustoasa, indiferent ca este vorba despre carne de pui, de curcan, de porc, de vita, vanat, peste sau fructe de mare.
De asemenea, nu putini sunt cei care sustin ca marinarea este o adevarata stiinta, fiecare ingredient avand un rol bine stabilit.
Si in bucataria romaneasca exista doua retete traditionale de marinare: cu saramura si cu bait.
Indiferent de tipul de carne, pentru o marinare ca la carte trebuie sa respectati aceste reguli:
- Unul dintre ingredientele marinatei trebuie neaparat sa fie de natura acida, doar asa carnea se fragezeste si aroma condimentelor patrunde bine in carne. Puteti alege dintre urmatoarele: otet (balsamic), vin, iaurt, lapte batut, suc de citrice, ananas sau mango.
- Un alt ingredient care nu poate lipsi dintr-o marinata este uleiul. Este recomandat ca acesta sa aiba un punct de ardere mai ridicat pentru a facilita infuzarea aromei in preparat. Cele mai bune astfel de uleiuri sunt: uleiul de soia, de arahide sau de sofranel (mai greu de gasit).
- Marinata se pastreaza intotdeauna in frigider. Altfel, daca lasati carnea sa se marineze la temperatura camerei favorizati dezvoltarea de bacterii nocive, care pot duce la toxinfectii si alte complicatii.
- Timpul este foarte important. Daca lasati produsul la marinare prea mult, poate deveni prea moale; daca-l lasati prea putin, e ca si cand nu l-ati fi marinat. Pentru a nu ajunge in niciuna dintre cele doua situatii, respectati acesti timpi: legumele - 15 pana la 30 de minute, pestele si fructele de mare - 15 minute pana la o ora, carnea de pui - 30 de minute pana la 3 ore, carnea rosie - de la 30 de minute pana la 6-8 ore.
- Asigurati-va ca aroma patrunde uniform in carne. Daca realizati marinarea intr-un vas deschis, atunci intoarceti de cateva ori carnea cat timp este la marinat. O alta metoda foarte eficienta, care scade timpul de marinare si asigura din start o mai buna patrundere a aromelor in carne este marinarea in vid. Acest tip de marinare se realizeaza cu ajutorul unui aparat de vidare de tipul Food Saver.
Ce sa evitati atunci cand punetii carnea la marinat:
- Saramura este o marinata al carui ingredient principal este sarea. Insa, in restul marinatelor este recomandat sa nu exagerati cu sarea, pentru ca aceasta va estompa restul aromelor si poate chiar usca carnea, dandu-i o consistenta de "talpa de pantof" atunci cand este luata de pe gratar. Puteti evita aceste neplaceri adaugand sare doar in momentul gatitului.
- NU refolositi marinata si evitati s-o folositi pe post de sos, dupa ce ati gatit carnea. Pentru ca este vorba de carne cruda care sta intr-un lichid, marinatele pot contine bacterii daunatoare. Acestea sunt distruse in totalitate in timpul gatirii, dar raman active in sosul care nu este supus prepararii termice.
- Este recomandat sa nu marinati carnea in recipiente metalice, deoarece astfel carnea poate capata un gust usor metalic. Sunt recomandate recipientele de sticla, plastic sau pungi vidate, fiind si cele mai eficiente.
- Carnea nu se congeleaza niciodata in marinata, deoarece poate avea ca rezultat o friptura cu o consistenta asemanatoare terciului.
Sursa foto: europafm.ro
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii