Cand disconfortul termic de afara e atat de mare, nu prea ne mai vine sa dam drumul la aragaz sau la cuptor.
Insa, Jamie Oliver ne propune un preparat anticanicula, perfect pentru zilele calduroase de vara.
Este vorba de o salata marocana, pentru ca in acea zona a lumii canicula e ceva obisnuit, iar domeniul culinar s-a adaptat la aceasta realitate.
In reteta lui Jamie, amestecul de fructe, legume si condimente este responsabil pentru reglarea temperaturii corpului, ceea ce face ca organismul sa faca fata mai bine caniculei.
Asadar, iata cum se face salata de morcov copt si avocado cu vinegreta din portocala si lamaie.
Ingrediente:
jumatate de kg de morcovi, cu tot cu frunze
2 lingurite de seminte de chimion
1 ardei iute rosu
sare de mare
2 catei de usturoi
piper negru, macinat
frunzele de la o legatura mica de cimbru proaspat
otet balsamic
o portocala
o lamaie
3 fructe de avocado (cat mai coapte)
150 ml de iaurt slab
4 linguri de amestec de seminte, prajite
ulei de masline
4 felii de paine
2 maini de amestec de frunze de salata - treviso, rucola, radicchio, cavolo nero
2 cutiute de creson
Mod de preparare:
Morcovii se pun in apa cu sare si se fierb. Intr-un mojar se piseaza semintele de chimion si se amesteca cu ardeiul iute, sarea si piperul. In mojar se mai adauga si usturoiul si frunzele de cimbru, pana se obtine o pasta care se freaca cu 2 lingurite de ulei de masline si doua linguri de otet.
Dupa ce s-au fiert, morcovii se scurg de apa si se pun intr-o tava bine incinsa, se stropesc cu ulei si se lasa la cuptor timp de cateva minute. Apoi, morcovii calzi se amesteca cu pasta obtinuta. Peste ei se adauga portocala si lamaia taiate in jumatati. Se lasa din nou la cuptor timp de 25-30 de minute, pana cand morcovii se rumenesc.
In acest timp, fructele de avocado se curata si se taie in felii pe lungime. Se amesteca intr-un castron cu morcovii scosi de la cuptor.
Jumatatile coapte de portocala si lamaie se storc intr-un castron in care se adauga si ulei de masline extravirgin si un pic de otet de vin rosu. Se condimenteaza cu sare si piper dupa gust si se toarna vinegreta peste morcovi si avocado. Se amesteca bine, din nou.
Feliile de paine se prajesc si se rup in bucati mici si se pun in bolul cu morcovi, avocado si vinegreta. Se presara frunzele de salata si cresonul.
Salata obtinuta astfel se pune in farfurii si se toarna deasupra o lingura de iaurt, apoi se presara mixul de seminte prajite.
Sursa foto si articol: jamieoliver.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAspectuoase si bune - atat pot sa zic. Pentru reteta m-am inspirat dintr-o carte.
Briose cu capsuni si arahideReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii