Prepararea aluatului dospit

Din aluatul dospit se prepara tot felul de articole de patiserie: pateuri, briose, chifle, brinzoaice, gogosi etc.

Drojdia cu care se plamadeste aluatul face sa fermenteze substantele zaharoase din faina, descompunindu-le in bioxid de carbon si alcool. Bioxidul de carbon care se formeaza in aluat sub forma de basicute face sa creasca aluatul si il afineaza.

Cantitatea de drojdie necesara pentru prepararea aluatului variaza intre 20 si 50 g la 1 kg faina.

Cu cit se pune in aluat mai mult unt, oua si zahar, cu atit este nevoie de mai multa drojdie. Inainte de a fi folosita la prepararea aluatului, drojdia se desface in apa calda sau in lapte cald. Dupa framintat, vasul cu aluat se acopera cu un servet curat si se lasa la un loc cald sa creasca. Se recomanda ca aluatul crescut sa fie indesat usor cu mina, apoi sa fie lasat sa creasca din nou. Cind aluatul este indesat, iese din el o parte din bioxidul de carbon si patrunde in schimb aer, ceea ce intensifica fermentatia, asigurind o mai buna afinare si crestere.

Inainte de a prepara aluatul, faina trebuie cernuta pentru a indeparta cocoloasele si eventualele corpuri straine. Aluatul se poate prepara cu plamadeala sau fara plamadeala. Se recomanda sa se faca plamadeala, daca in aluat se adauga multe oua, zahar, unt. Aluatul fara plamadeala se framinta dintr-o data, apoi se lasa sa creasca, se indeasa si se lasa din nou sa creasca.

Pentru aluatul plamadit se prepara mai intii plamadeala, adica un aluat subtire: se desface drojdia in toata cantitatea de apa sau de lapte si se pune jumatate din cantitatea de faina. Plamadeala preparata se lasa la un loc cald 45-60 minute. In acest timp ea creste si isi mareste volumul de 1 1/2 - 2 ori. Cind fermentarea plamadelii s-a terminat si ea incepe sa se lase cite putin, se adauga ouale, zaharul, untul, sarea, se amesteca bine se toarna restul de faina si se framinta aluatul. Acesta este perfect framintat cind nu se mai lipeste pe miini si se desprinde usor de pe peretii vasului. Dupa framintat, aluatul se lasa sa creasca intr-un loc cald, 1 1/2 - 2 ore.

Sfirsitul dospirii se recunoaste la fel ca si la plamadeala, adica atunci cind aluatul incepe sa se lase. Atit plamadeala, cit si aluatul nu trebuie lasate sa dospeasca prea mult, deoarece acest lucru dauneaza calitatii aluatului.

Daca aluatul sta prea mult, se dezvolta in el bacteriile acidului lactic care transforma substantele zaharoase in acid lactic, din care cauza atit aluatul, cit si produsele preparate din el capata un gust acrisor.

Prin urmare, nu este bine sa se framinte aluatul de cu seara.

Pentru ca aluatul sa creasca sint suficiente 3-4 ore.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Desert prajitura cu capsuni
1
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
2
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
3
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Supa rece de capsuni cu crochete de branza
4
Dulciuri

Supa rece de capsuni cu crochete de branza

Azi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...

Supa rece de capsuni cu crochete de branza
Prajitura foaie peste foaie
5
Prajituri

Prajitura foaie peste foaie

Prajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...

Prajitura foaie peste foaie
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia