Painea a inceput sa fie privita ca un aliment ce trebuie evitat pe cat posibil. Adevarul este undeva la mijloc. Painea alba nu este chiar sanatoasa, dar painea integrala, cu seminte, este un aliment care n-are de ce sa fie evitat, dimpotriva.
In orice caz, un nutritionist din Singapore a gasit solutia ideala de rezolvare a problemei. Zhou Weibiao, profesor la Universitatea Nationala din Singapore, este cel care a inventat painea mov.
Aceasta este bogata in antioxidanti si substante anticancerigene. De asemenea, se digera mult mai lent ca painea alba, fiind facuta exclusiv din alimente naturale.
"Provocarea a fost sa vedem daca putem schimba formula painii fara a-i schimba textura pe care oamenii o apreciaza atat de mult", a declarat profesorul.
Ingredientul minune pe care Zhou a ales sa-l foloseasca a fost: antocianina - extrasa din orezul brun (pigmentul natural care este si un antioxidant foarte puternic).
Integrata in aluatul de paine, antocianina a declansat o reactie chimica care a facut ca "painea mov" sa fie digerata cu 20% mai lent.
Ce este antocianina?
Pigemntul mov (antocianina) este prezent si in alte fructe si legume: struguri, coacaze, cartofii dulci, vinete, prune, conopida mov etc.
Numeroase studii au ajuns la concluzia ca aceasta substanta ajuta la prevenirea bolilor cardiace si neurologice. Totodata ajuta si la prevenirea aparitiei cancerului.
Nu in ultimul rand, antocianica joaca un rol important si in controlul diabetului si al obezitatii, deoarece blocheaza enzimele digestive si reduce nivelurile glucozei.
Astfel, chiar daca are la fel de multe calorii ca si painea alba, painea mov este un superaliment pentru ca incetineste eliberarea de energie, ceea ce inseamna ca acele calorii vor fi utilizate pentru un timp mai indelungat.
E posibil ca in curand s-o vedem si pe piata, profesorul Zhou declarand ca a fost deja abordat de mai multe companii alimentare ce s-au aratat interesate de producerea acestui tip de paine.
Sursa foto si articol: edition.cnn.com
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii