Mancarea nu este doar despre gust, ci si despre cum arata in farfurie. In acest articol veti gasi informatii despre cum sa creezi o masa perfecta pentru restaurantele elegante sau chiar acasa daca vrei sa impresionezi.
Mai jos veti gasi 10 sfaturi pentru a detine o farfurie de succes, propuse de Rosehome, furnizor farfurii pentru restaurante de succes.
1. Farfuria nu trebuie niciodata supraaglomerata. Spatiul care ramane pe langa mancare face ca elementele sa fie scoase in evidenta.
2. In farfurie nu trebuie sa se afle alimente care nu sunt comestibile sau sunt greu de mestecat.
3. Portiile mai mici, dar cu aroma mai puternica ii fac pe clienti sa simta intensitatea gustului la maxim.
4. Combina in farfurie diverse texturi. Nu toate farfuriile trebuie sa fie complexe, dar unele pot contine ceva cremos, ceva crocant si ceva acid.
5. Intr-o farfurie, printre cele mai urate lucruri este o carne ce se scurge pe piure. O friptura arata cel mai bine daca este taiata pentru a se vedea interiorul roz. Carnea trebuie lasata inainte de a fi servita 5 minute la „odihna”.
6. Pestele trebuie intotdeauna gatit corect. Pielea acestuia trebuie sa fie intotdeauna crocanta. Scoicile trebuie condimentate doar in timp ce se gatesc, astfel vor elibera umezeala, se vor usca si nu vor fi gatite corect.
7. Legumele nu trebuie sa fie niciodata umede sau pireul prea gros. Dovlecelul, sparanghelul,morcovul si broccoli trebuie sa fie crocante; mazarea sa fie verde stralucitor; ciupercile sa nu aiba exces de apa. Pentru un piure corect, secretul este ca in loc de lapte sa se foloseasca smantana.
8. Intotdeauna trebuie sa existe un echilibru intre ingrediente. Nu se folosesc arome intepatoare fara arome mai blande.
9. Nu se folosesc felii de morcov cioplite, tulpini intregi de patrunjel sau frunze de salata verde.
10. Farfuria trebuie intotdeauna curatata de urme sau stropi nedoriti.
Garnituri si decoratiuni
Este foarte important de retinut ca mancarurile sa fie echilibrate, iar ingredientele sa se completeze reciproc. The Flavour Thesaurus este una dintre cartile care ofera inspiratie si intelegere.
Preparatul trebuie sa prinda viata, nu doar sa fie aruncate niste flori ca decoratiuni. Si intotdeauna trebuie tinut cont de sfatul numarul 2, in farfurie nu se lasa decat ceea ce este comestibil.
Despre flori comestibile, microverde si alte garnituri
Nasturtiums(flori/frunze)-Aroma lor este usor acida, piperata. Pot fi asezate cu piersici braconate sau serbet.
Panselute-Aroma asemanatoare cu verdeturile de iarna, pot fi folosite in salate.
Flori de musetel-Sunt dulci si seamana cu gustul marului. Pot fi folosite in combinatie cu legume anason.
Stafidele si florile de musetel sunt o pereche grozava.
Borage: Seamana cu gustul de castravete. Poate fi folosit cu pestele de vara.
Lastari de mazare: Gust asemanator cu salata. Pot insoti un piure de mazare sau alte legume de vara.
Creson sau micro-ridiche: Aroma acida. Cresonul este mai intepator decat micro-ridiche.
Verbena cu lamaie-Seamana cu iarba de lamaie. Pot fi folosite la decorarea unui curry in stil thailandez.
Balsam de lamaie-Aroma acida. Pot fi folosite ca garnitura pe supa de sparanghel sau mazare.
Flori de arpagic sau usturoi salbatic-Usor sulfuroase cu gust acid, seamana cu ceapa sau usturoiul. Pot fi folosite la muschi de porc si legume de primavara.
Retelele sociale, arta si natura reprezinta o sursa de inspiratie pentru platinguri frumoase.
Asa cum ati observat, toate pozele exemplificate in articol sunt preluate de pe Facebook, de pe paginile unor chefi renumiti sau ale unor restaurante si hoteluri care isi promoveaza platingurile frumoase. Aceste surse va pot ajuta sa realizati o farfurie demna de un restaurant elegant.
Pe Instagram si Facebook exista o setare pentru a personaliza ce sa apara pe feed. Acolo puteti gasi o multitudine de idei pentru a decora farfuria.
Instagram poate fi una dintre principalele surse de inspiratie de plating.
Si Pinterest este o platforma unde puteti gasi o gama variata de poze care sa va inspire. In bara de cautari, puteti scrie „beautiful plating”, ”plating ideas” si multe altele.
Nu este de ajuns doar sa ne uitam la poze. Trebuie sa si intelegem ce vedem in ea. Cum sunt asezate mancarurile, ce contin, combinarea ingredientelor. Dupa multa analiza, abilitatile se vor imbunatati cu siguranta.
Arta-Arta clasica sau postmodernista, nu conteaza. Putem observa culori, texturi, linii sau umbre.
Natura-Acorda atentie la tot ceea ce este in jurul tau.
Culorile si compozitia
Trebuie sa ne gandim la design-ul farfuriei chiar inainte de a incepe. Farfuria trebuie sa transmita un mesaj. Contrastele de culoare sunt foarte importante, acestea pot fi adaugate prin ierburi. Farfuria ta poate arata precum marea, padurea, cerul si multe altele.
Alegerea farfuriei potrivite
Odata ce am gandit design-ul farfuriei, trebuie sa alegem farfuria corecta. Exista modele deosebite de farfurii pentru fel principal. Trebuie sa tinem cont de culoare, forma, textura. O farfurie mare pentru o cantitate mica de mancare nu este gresit. Nu uitati: nu aglomerati farfuria!
Nimic nu este imposibil, chiar si un fel de mancare ce ti se pare urat poate fi aranjat pentru a parea elegant. Foloseste elemente colorate, contrastante, nu supraaglomera farfuria.
3 sfaturi finale:
1. Daca doriti ca sosul sa nu se mai miste in farfurie atunci cand serviti mancarea, il puteti aseza intr-un recipient si il turnati in farfurie in fata clientului.
2. Construieste felul de mancare in mai multe elemente pe care clientul le va amesteca mai tarziu.
3. Fii un hacker alimentar. Spre exemplu, carbonizati unele ierburi, iar apoi folositi-le ca o pudra peste mancare. Prajiti pielea de dovleac pentru a adauga un efect rustic farfuriei de mancare.
Cat mai multa practica, asa se vor dezvolta abilitatile in bucatarie.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii