Obiceiuri si traditii culinare de Nasterea Maicii Domnului - de ce sa NU mananci bucate gatite la foc

Obiceiuri si traditii culinare de Nasterea Maicii Domnului - de ce sa NU mananci bucate gatite la foc

Sarbatoarea Sfanta Maria Mica sau Nasterea Maicii Domnului are loc in fiecare an pe 8 septembrie si este prima sarbatoare din cursul anului bisericesc.


Credinta populara spune ca in aceasta zi nu se lucreaza, barbatii nu fac treaba in gospodarie, iar femeile nu cos si nu spala rufe.


De asemenea, exista si cateva obiceiuri care implica domeniul culinar sau alimentele. De exemplu, la aceasta sarbatoare credinciosii impart din fructele toamnei pentru morti,


Se spune si ca in acesta zi randunelele isi pregatesc calatoria spre tarile calde, iar gazele si reptilele se retrag in pamant.


"Este ziua in care plantele nu mai sunt bune de leac si isi pierd puterile tamaduitoare. Este ziua in care vremea incepe sa se strice, devenind capricioasa si mai racoroasa, cum se intampla in fiecare toamna", spune etnologul Tudor Pamfile.


8 septembrie este si ziua in care se deschide sezonul la culesul viilor, se bat nucii pentru a avea rod bogat in urmatorul an, se jupoaie coaja ulmilor si se da startul targuilor si iarmaroacelor de toamna.


Legata de aceasta sarbatoare, mai exista si o alta superstitie care spune ca cei care mananca bucate gatite la foc au sansa de a atrage asupra lor boli care ii pocesc. Se aprinde in schimb candela in dreptul icoanei Maicii Domnului si se lasa sa arda pe tot parcursul sarbatorii.


Sursa foto: oasteadomnului.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonac pufos cu aluat oparit

Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...

Cozonac pufos cu aluat oparit
Drob de miel

Drob de miel

Drobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.

Drob de miel
Friptura de miel in vin

Friptura de miel in vin

Traditionalul pe masa de Paste!!

Friptura de miel in vin
Cele mai apreciate rețete
Pasca cu ciocolata si branza
1
Prajituri

Pasca cu ciocolata si branza

Pasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...

Pasca cu ciocolata si branza
Ciorba de stevie cu oua intregi
2
Supe si ciorbe

Ciorba de stevie cu oua intregi

Este una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.

Ciorba de stevie cu oua intregi
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
3
Aperitive cu carne

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb

Retete dietetice

Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumb
Prajitura "polara"
4
Prajituri

Prajitura "polara"

Prajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...

Prajitura "polara"
Pui fraged cu ciuperci si zuchini
5
Mancaruri cu carne

Pui fraged cu ciuperci si zuchini

delicios

Pui fraged cu ciuperci si zuchini
Parteneri
Strudel cu branza si visine
Bucataras.RO

Strudel cu branza si visine

Preluat de la Ancuta. Foatre bun a iesit.

Strudel cu branza si visine
Pasca traditionala cu branza dulce
Gustos.RO

Pasca traditionala cu branza dulce

Reteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...

Pasca traditionala cu branza dulce