Obiceiuri si traditii culinare de intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Obiceiuri si traditii culinare de intrarea in Biserica a Maicii Domnului

Astazi, 21 noiembrie, crestinii din intreaga lume au parte de un moment spiritual de maxima importanta: sarbatorirea intrarii in Biserica a Maicii Domnului. 


In traditia populara, aceasta mai este cunoscuta si ca Ovidenia, iar aceasta zi este considerata a fi una magica, care vine la pachet cu mai multe superstitii, unele dintre ele din domeniul culinar.


Apa care vindeca

Exista superstitia ca daca pui la icoane un vas cu apa si aprinzi o lumanare, apa poate fi folosita pentru a videnca diverse boli.


Ce alimente se impart de pomana 

De sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica se aprind lumanari pentru copiii nebotezati, dar si pentru morti pentru a avea cale luminata pe cealalta lume. De asemenea, se impart nuci, colaci si turte de malai.


Fructele care ne feresc de frig

Un alt obicei din batrani este cel conform caruia in dimineata zilei de 21 noiembrie, batranele luau din livada o creanga cu 7 prune, una cu 7 mere si una cu 7 alune, pe care le pastrau in camara. Despre toate acestea se credea ca sunt bune de friguri in tot anul.


Sfantul Usturoi

In noaptea de Ovidenie se spune ca strigoii circula fara opreliste, de aceea se ung cu usturoi cercevelele ferestrelor, tocurile usilor, vatra si cuptorul care comunica, prin horn, cu exteriorul. 


Dezlegarea la peste

Intrarea in Biserica a Maicii Domnului este cunoscuta si sub denumirea de Sarbatoarea Luminii, iar Biserica a randuit ca pe 21 noiembrie sa fie dezlegare la peste. Aici puteti gasi 10 retete accesibile pentru Dezlegarea la Peste.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
1
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
2
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia