Pe 29 august, crestinii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan, vestitorul si botezatorul lui Iisus.
In calendarul ortodox si cel greco-catolic, astazi este Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul, ultima mare sarbatoare din anul bisericesc. De asemenea, in calendarul romano-catolic sarbatoarea e numita Martiriul Sfantului Ioan Botezatorul.
Dupa Fecioara Maria, Ioan Botezatorul este cel mai mare dintre sfinti. Acesta este si motivul pentru care in calendarul crestin ii sunt dedicate sase sarbatori pe an: Zamislirea lui - 23 septembrie, Nasterea - 24 iunie, Soborul lui - 7 ianuarie, Taierea Capului - 29 august, Prima si A doua aflare a capului - 24 februarie si A treia aflare a capului - 25 mai.
Ioan este un nume iudaic, Iohanan fiind o prescurtare din Iehohanan, care inseamna "Dumnezeu s-a milostivit". Peste 2.000.000 de romani isi poarta numele de Ion, Ioan, Ioana sau Ionel, Nelu, Ionica, Nica, Ionut, Onut, Ionela, Nela, Ionica sau Oana, fiind astfel cea mai numeroasa familie onomastica din Romania.
Obiceiuri culinare si traditii de "Santion de toamna"
Ziua Taierii capului Sfantului Ioan Botezatorul mai poarta si denumirea populara de Santion de toamna. Ca orice mare sarbatoare romaneasca, si aceasta are obiceiurile si traditiile ei, printre care se numara si unele culinare.
De exemplu, cei care vor sa-si se spele de pacate ar trebui sa tina post negru. Insa, au voie sa mananca struguri si apa.
Nu se bea vin rosu, deoarece in credinta acesta reprezinta sangele Botezatorului. Totodata, nu se mananca fructe sau legume rosii si nici varza, pentru ca pe varza ar fi fost taiat capul profetului. Nu sunt permise nici alimentele si mancaruri gatite, care au aceeasi culoare: ardei rosii, sos de tomate, carne rosie.
Pentru ca aduc aminte de forma capului, in aceasta zi nu se mananca nici fructe rotunde: nuci, mere, pepene etc.
O alta interdictie ar fi ca, in ziua de 29 august, nu trebuie sa se foloseasca cutitul, totul se rupe cu mana.
In popor se mai vorbeste si de inceperea unui post "de la cruce pana la cruce", care tine pana pe 14 septembrie, de Inaltarea Sfintei Cruci, neconsemnat in calendarul crestin, dar care are rolul de a-i curati pe cei care au savarsit omoruri sau alte pacate grave.
Sursa foto: huff.ro
Sursa articol: crestinortodox.ro
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si ciresePrajitura cu mere si aluat razuit de post, numita in popor si prajitura raioasa, este simplu de facut si la indemana oricui.
Prajitura cu mere si aluat razuit de postPlacinta mea preferata.
Placinta invartita cu branza dulce, smantana si stafideReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii