Ne continuam seria de interviuri din lumea fitnessului cu Armando Lungu, un om care traieste pentru sport si care-si doreste ca prin sport sa-i ajute pe cei din jurul sau.
Este Personal Trainer, Group Fitness Instructor si Cycling Instructor. A practicat fotbalul de performanta timp de 12 ani si, pentru o perioada de timp, a fost si antrenor de fotbal.
Are nenumarate certificate care ii dovedesc inca o data pasiunea pentru sport. Amintim aici doar cateva dintre ele: certificat Schwinn Bronze Level, certificat Schwinn Cycling & Nutrition, certificat Schwinn Target Heart Rate, certificat Schwinn Silver Level, certificat Les Mills Grit Strength, certificat Les Mills Grit Plyo etc.
Gasiti tot CV-ul sau impresionant pe blogul lui, unde ofera sfaturi pretioase pentru toti cei pasionati de fitness, sala si, in general, sport. De asemenea, puteti vedea cu ce se ocupa in fiecare zi, urmarind pagina sa de Facebook.
Mai jos aveti un interviu care este o adevarata sursa de inspiratie pentru toti cei care vor sa adopte un stil de viata sanatos:
Cum te-ai apucat de sport si ce ai recomanda unei persoane care-si doreste sa se apuce de sport, dar nu-i permite programul incarcat?
Sportul face parte din mine. Nu pot sa spun cand am inceput sa fac sport, pentru ca de cand sunt foarte mic stateam toata ziua pe strada si bateam mingea. Apoi, la 10 ani parintii mei m-au trimis la Liceul cu Program Sportiv Banatul, din Timisoara. Nu mi-as vedea viata fara sport.
Unei persoane care isi doreste sa faca sport si nu ii permite timpul, ii recomand in primul rand sa isi organizeze timpul mai bine si sa puna sportul ca o prioritate. Sport = sanatate si este mai bine sa fii sanatos si sa previi anumite probleme medicale, decat sa apelezi la doctori si medicamente atunci cand deja ai o problema. In momentul in care avem o problema, am da orice sa fim bine, am face orice este necesar doar sa ne facem bine.
De ce sa nu ne facem timp in programul nostru incarcat si sa avem un stil de viata sanatos prin 30-60 de min de sport pe zi.
Ce ai recomanda unei persoane care abia incepe sa se duca la sala?
I-as recomanda sa se inarmeze cu rabdare si ambitie. De multe ori avem tendinta sa vrem o transformare radicala intr-un timp foarte scurt, ceea ce nu este posibil. Este recomandat sa se respecte principiul de la usor la greu si de la simplu la complex in ceea ce priveste efortul fizic si exercitiile. In prima parte (2-4 saptamani) sa se combine antrenamentul de forta cu cel cardio si la antrenamentul de forta sa se lucreze toate grupele musculare.
De ce alimente ar trebui sa ne ferim cand incepem sa mergem la sala?
De carbohidrati rai (pastele fainoase, biscuitii, painea alba, gogosile, prajiturile etc.), de grasimi rele (unt, carne grasa si alimente de tip fast food) si de dulciuri.
Ce alimente sunt obligatorii in dietele celor care merg des la sala si-si doresc rezultate similare cu ale tale?
In primul rand, trebuie sa aiba o cantitate destul de mare de proteine pe care o pot lua din carne ( piept de pui, piept de curcan, vita, peste) sau surse de proteine vegetale (soia, linte, fasole, naut, quinoa, migdale etc.).
Pe langa proteine, avem nevoie si de carbohidrati buni din: cereale integrale, fulgi de ovaz, orz, orezul brun, fructe, legume, cartofi dulci, fasole etc..
Si la sfarsit sa nu uitam de grasimile bune sau nesaturate cum ar fi: peste gras (somon, hering, macrou), ulei de masline, ulei de rapita, seminte de floarea soarelui, nuci braziliene, caju, avocado.
Sunt bune suplimentele alimentare? Ai recomanda asa ceva unui incepator?
Sunt bune si suplimentele, insa in functie de obiectiv. Trebuie sa tinem cont ca ele nu inlocuiesc alimentatia, ci vin ca un plus la alimentatie. Din punctul meu de vedere, unui incepator i-as recomanda sa aiba o alimentatie corecta, sa se adapteze la efortul de la sala de fitness, pentru ca in prima parte a acestei tranzitii, de la sedentarism la viata activa, organismul oricum este stimulat si va da rezultate si fara suplimente la inceput.
Recomand tuturor celor care sunt la inceput, sa ceara sfatul unui specialist in ceeaa ce priveste suplimentele alimentare si sa nu le consume dupa ureche.
Multe femei se plang de colacei din jurul abdomenului. Le poti recomanda un tip de exercitii / antrenament prin care sa scape de acestia?
Marea majoritate a oamenilor se plang de acea zona si ar dori sa scape de acel “colacel”. Din pacate, nu exista un exercitiu "miraculos" pentru a da jos grasimea din zona respectiva. Stii cum se spune: “abdomenul se face in bucatarie”, asa ca eu recomand tuturor celor care au un astfel de obiectiv, sa aiba grija la alimentatie. La partea sportiva, recomand sa se efectueze cat mai multe exercitii pentru abdomen combinate cu efort cardio.
Familia ta impartaseste aceeasi pasiune pentru sport?
Da si nu.
Tatal meu a jucat fotbal si mi-a transmis acest microb pentru sport.
Mama mea face o “plimbare” zilnica si merge destul de mult.
Sora mea pana la 28 de ani era paralela cu sportul, dar am reusit cumva sa o motivez si acum merge la sala si are o viata activa.
Care este mancarea ta preferata?
Nu am o mancare preferata. Eu mancarea o vad mai mult pentru valoarea ei nutritiva decat pentru gust.
Am in schimb un desert preferat: Clatite!!!
Stim ca alimentatia este foarte importanta pentru orice sportiv. Iti pregatesti singur mesele? Iti place sa gatesti?
In functie de cum imi permite programul. Cateodata imi gatesc si cateodata mananc in oras. In momentul in care am un obiectiv sau ma antrenez pentru o sedinta foto sau pentru un concurs, mananc doar acasa si imi pregatesc singur mesele.
Imi place sa gatesc, dar pentru asta ai nevoie de timp si eu de multe ori imi sacrific timpul personal pentru a ajuta alti oameni si pentru a fi alauri de ei la antrenamentele personale.
Sursa foto: Facebook // Armando Lungu
Atat pot sa zic, senzationale, pe cuvant! Cele mai bune cornulete si cu o aroma de toamna nemaipomenita!
Cornulete fragede cu gem de mere cu gutuiSnitele de curcan pot si servite atat ca aperitiv sau impreuna cu orice fel de garnitura si salata de cruditati. Pentru...
Snitel de curcanCiorba ardeleneasca este o reteta de ciorba delicioasa cu smantana si ciolan afumat de porc. Este o ciorba deasa cu multe...
Ciorba ardeleneascaDulceata de gutui este delicioasa, aromata si foarte parfumata. Profitati de merele gutui si conservati-le aroma. Dulceata de...
Dulceata de gutuiSalam de biscuiţi reţetă. Salamul de biscuiti Simona este o reteta clasica de desert pe baza de biscuiti. Se prepara...
Salam de biscuiţi reţetăUn desert rapid si delicios, care merita incercat.
Prajitura cu mere, biscuiti si budinca (fara coacere)Plăcintă cu mere este una din prăjiturile mele preferate si pe care o pregătesc deobicei sâmbătă pentru a avea un...
Placinta cu mereSalata dietetica cu pui fiert, oua fierte, salata verde, telemea de vaca, ardei kapia copt, rosie.
Salata cu oua si puiBucura-i pe cei dragi pregatindu-le aceste cornuri pufoase cu gem! Reteta este simpla si delicioasa, se prepara usor, iar...
Cornuri pufoase cu gem - reteta simpla si delicioasa
Comentarii