Interviu cu Adrian Pintec - Echilbrul fizic bun se transpune si intr-un excelent echilibru psihic

Interviu cu Adrian Pintec - Echilbrul fizic bun se transpune si intr-un excelent echilibru psihic

Ne continuam seria de interviuri din lumea fitnessului cu Adrian Pintec, un om care traieste pentru sport si care-si doreste ca prin sport sa-i ajute pe cei din jurul sau.


Adrian este vicecampion national Ju-Jitsu, instructor de ski&snowboard, personal trainer si fondator NevBoard - Balance Board, despre care puteti citi mai multe aici


Dupa o lunga perioada petrecuta in Bucuresti, Adrian si-a urmat inima si s-a mutat in frumosul Brasov, unde viata sa personala se impleteste intr-un mod cat se poate de armonios cu sportul si cu dragostea pentru natura.


Interviu de mai jos este o adevarata sursa de inspiratie pentru toti cei care vor sa adopte un stil de viata sanatos si-si doresc sa-si gaseasca echilibrul (atat la propriu, cat si la figurat): 



Cum te-ai apucat de sport si ce ai recomanda unei persoane care-si doreste sa se apuce de sport, dar nu-i permite programul incarcat? 


Nascut si crescut la poalele muntilor Bucegi, in orasul Busteni, aveam cumva o regula nescrisa: pe timp de iarna vom face schi, iar pe timp de vara vom catara muntii si padurile superbe. Treaba asta se intampla inca de pe la 4-5 ani aproape in fiecare zi, pentru ca in casa nu aveam ce sa facem. Pe langa sporturile de iarna am avut o experienta foarte faina pe partea de sporturi de contact, mai exact ju-jitsu. Aici am reusit sa ajung vicecampion national la categoria -85kg si medaliat cu bronz la categoria -94kg. 


Cred tare in programe incarcate si cunosc foarte multi oameni extrem de ocupati, insa stiu sigur ca daca iti doresti sa faci sport si nu ai nici o alta posibilitate, iti ajunge o saltea de yoga si cu 20-30 minute pe zi vei arata extrem de bine. 


Eu, de exemplu, daca am doar 20 de minute in care pot face sport, imi iau un NevBoard si in perioada disponibila lucrez o serie de exercitii pentru mai multe categorii de muschi sau pur si simplu ma distrez pe el. Dupa un dus rapid, sunt gata sa imi continui ziua cu zambetul pe buze.




De multe ori, creierul te poate "pacali" si iti poate gasi alte activitati pe care sa le faci, sau o scuza ca ar trebui sa te ocupi de altceva si nu de tine. La fel se intampla si la partea de alimentatie, iti gasesti o scuza ca esti foarte aglomerat si mananci fast-food sau nu mananci deloc. 


Cred ca totul pleaca de la organizare/planificare…de la antrenamente, la alimentatie, la distractie, familie, tot. Daca reusesti sa faci acest lucru pe termen lung, castigi enorm, iar partea buna este ca dupa o perioada iti va parea ceva normal.




Ce ai recomanda unei persoane care abia incepe sa se duca la sala? 


Ca personal trainer, sunt de parere ca cel mai bine, inainte sa faci orice exercitiu in sala, este bine sa discuti cu un specialist. Poate ai avut niste accidentari in trecut, poate ai niste probleme posturale de care nu stii si care ar putea fi accentuate de anumite exercitii. 


Nu in ultimul rand, vei putea seta obiective care te vor motiva sa muncesti pentru schimbarea pe care ti-o doresti. Aceasta ar fi fundatia.


Schimbarea nu vine usor si aici trebuie sa ai rabdare si sa fii consecvent. Fiecare antrenament, fast-food la care renunti pentru o masa sanatoasa, programe noi, citit articole etc., vor reprezenta caramizile care te vor ridica tot mai sus. Nu exista limite, pentru ca in momentul in care atingi un obiectiv, creierul iti va gasi tot timpul altul. De exemplu, te-ai hotarat sa-ti antrenezi echilibrul si memoria musculara pe un NevBoard, in momentul la care incepi sa te descurci bine, poate vei fi tentat sa incerci si snowboard, apoi kitesurfing si tot asa.


Long story short…enjoy the ride, not the destination!




De ce alimente ar trebui sa ne ferim cand incepem sa mergem la sala / facem sport? 


Invatam acum multi ani (peste 10 ani) ca "fiecare corp este diferit" si ca acesta raspunde in mod diferit la stimulii externi. Totusi, ca regula generala, este bine sa ne ferim de alimentele procesate. As exclude in totalitate mezelurile si bauturile artificiale, as reduce cat se poate de mult consumul de zahar si as acorda o atentie mai mare la modul in care sun amestecate celelalte alimente in cadrul unei mese. 




Ce alimente sunt obligatorii in dietele celor care merg des la sala si-si doresc rezultate similare cu ale tale? 


Exista o gama de alimente considerate "super food" care nu ar trebui sa lipseasca din alimentatia niciunui sportiv. Consumate frecvent, alimente precum: avocado, nuci, seminte de chia, kale, spanac, somon salbatic etc., iti vor da energie, te vor face sa te simti mai puternic si iti vor creste simtitor imunitatea.


Corpul nostru este precum un utilaj care performeaza diferit in functie de combustibilul cu care il alimentam. Se simte o diferenta incredibila atunci cand in corpul nostru introducem doar ingrediente naturale, de calitate… de la tonusul si energia pe care le ai pe timpul zilei, pana la starea de spirit si eficienta cu care duci un antrenament la bun sfarsit.




Sunt bune suplimentele alimentare? Ai recomanda asa ceva unui incepator?


Da si nu. Piata este plina de companii care furnizeaza suplimente, dar nu toate iti vor face bine. Sa zicem ca ai o greutate de 65 kg la 1.80m si este normal, ca incepator, sa iti doresti sa cresti in greutate si masa musculara. Este evident ca daca vei lua un supliment alimentar care la 100gr are 50gr de zahar (sunt extrem de multe pe piata) iti va creste greutatea si masa musculara, dar acestea nu iti vor face bine.


Totusi exista suplimente alimentare naturale care iti fac foarte bine. Poti folosi un concentrat proteic din canepa (100% natural) si iti poti face acasa singur batoane proteice din quinoa, caju, nuci, migdale, amaranth, cocos etc. 


Cred ca cel mai bun lucru pe care il poate face un incepator inainte sa mearga la sala este sa faca o detoxifiere, sa se alimenteze cat mai natural posibil si sa fie consecvent.




Multe femei se plang de colacei din jurul abdomenului. Le poti recomanda un tip de exercitii / antrenament prin care sa scape de acestia?


Cel mai bun antrenament este rabdarea si perseverenta. A fost nevoie de timp sa pui cateva kg in plus, va fi nevoie de timp si de munca sa le dai jos si sa ajungi acolo unde iti doresti. Partea cea mai faina este ca merita si iti va aduce o satisfactie enorma.


Acum, unul dintre cele mai bune antrenamente, care sa inglobeze scaderea in greutate, coroborat cu cresterea fortei si rezsitentei, este antrenamentul functional de tip circuit. 


Il poti face in cadrul unei clase coordonate de un antrenor sau ti-l poti face singur la sala, acasa sau in parc. De exemplu: 15 genoflexiuni cu sarituri usoare —> planking 15 secunde —> 15 abdomene intins pe spate —> 10 fandari pe fiecare picior —> 10 flotari cu genunchii pe sol (sunt mult mai usoare) —> 10 burpees. Exercitiile se executa fara pauza intre ele.


Secretul este sa-ti asculti corpul si semnalele pe care acesta ti le ofera. Daca simiti ca este prea usor, le poti mari intenistatea, numarul de repatari sau chiar sa adaugi greutati suplimentare. In cazul in care esti la inceput, dupa o lunga perioada de pauza, va trebui sa incepi mai usor.




Cat de eficiente sunt antrenamentele cu NevBoard pentru salbit?


Ce reusim in fiecare zi sa facem cu aceste placi de echilibru este sa transformam oameni normali in sportivi. NevBoard iti lucreaza o gama foarte mare de muschi, pe care nu ii poti lucra la sala. Acestia se situeaza in jurul ligamentelor, in jurul soldului, pe langa coloana vertebrala si iti ajuta corpul sa performeze mai bine in toate sporturile care implica echilibru: schi, snowboard, tenis, patinaj, bicicleta, baschet, handbal, lupte etc.


Dupa perioade foarte lungi de teste, proiectare, teste din nou, pe scurt…munca multa, imi dau seama ca posibilitatiile de a lucra si de a te antrena cu un NevBoard sunt inepuizabile. Te poti distra cu mingea de baschet, in timp ce incerci sa iti tii echilibrul pe board, il poti combina cu un physio-ball sau poti ridica diverse greutati, facand astfel unul dintre cele mai tari antrenamente functionale. 


Inglobate in programe de antrenament sau intr-un circut precum cel de mai sus, te vei simiti si fericit si transpirat.




Din punctul meu de vedere, partea cea mai faina este data de doza de euforie, fun, challenge si relaxare mentala pe care le traiesti atunci cand incerci sa nu atingi marginile boardului de sol, in timp ce executi diverse miscari.


Nu in ultimul rand, studiile au aratat ca un echilbru bun fizic se transpune si intr-un excelent echilibru psihic.


Familia ta impartaseste aceeasi pasiune pentru sport?


Sotia mea, Smaranda, a inceput schiul la 3 ani si pana la varsta de 25 de ani a fost schioara de top in cupa Nord Americana, Cupa Europei si singura romanca calificata la Olimpiada de la Vancouver din 2010. Tatal ei, Dorin Munteanu, a fost de 7 ori campion national la schi alpin, antrenor la Olimpiada de la Salt Lake City si medaliat cu aur la Campionatele Mondiale de Masters. Cel mai mic membru al familiei, Neva (2 ani acum), este un titrez innascut si va performa, probabil, in orice sport caruia i se va dedica.


Pasiunea pentru sport cred ca devine, la un anumit punct, un stil de viata, iar la momentul in care nu simti deloc ca este ceva greu/fortat, foarte probabil ca ti-a si iesit.




Care este mancarea ta preferata? 


Daca sursa din care provine este una de incredere, iar cine prepara este specialist, muschiul de vita la gratar ar fi una din primele optiuni.


Stim ca alimentatia este foarte importanta pentru orice sportiv. Iti pregatesti singur mesele? Iti place sa gatesti? 


Gustari mai mici, din timpul zileim si shake-urile, dupa o sesiune de antrenament, mi le fac de obicei singur. Micul dejun este, de asemenea, o masa pe care aleg sa mi-o fac singur, pentru ca depinde foarte tare de dispozitia in care sunt. 


Cand vine vorba de "creativitate" in bucatarie, sotia mea, Smaranda, reprezinta un ajutor de nadejde.


 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post, cu suc de rosii

Prajitura de post, cu suc de rosii

O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...

Prajitura de post, cu suc de rosii
Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci

Negresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.

Negresa de post cu nuci
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii

Este o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.

Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
Cele mai apreciate rețete
Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
1
Mancaruri cu varza

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca

Pentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...

Musaca de varza delicioasa cu carne de vaca
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
2
Mancaruri cu cartofi

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua

Pentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...

Musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua
Desert prajitura cu capsuni
3
Prajituri

Desert prajitura cu capsuni

Un desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.

Desert prajitura cu capsuni
Prajitura cu cirese
4
Prajituri

Prajitura cu cirese

O prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!

Prajitura cu cirese
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
5
Prajituri

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe

Am pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...

Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructe
Parteneri
Gogosi de post
Gustos.RO

Gogosi de post

Reteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....

Gogosi de post
Cornulete fragede cu bors
ReteteCulinare.RO

Cornulete fragede cu bors

Cornulete fragede cu bors
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia