Cand ne gandim la bere, ne gandim la cateva ingrediente de natura vegetala (hamei, malt, orz, apa, drojdie) si apa. De atat e nevoie pentru a obtine aceasta bautura atata de cpreciata si consumata de romani, vegetarieni sau nu.
Insa, mai putin cunoscut este faptul ca berea din comert contine o substanta extrasa din peste. Si, da, aceasta nu este trecuta pe eticheta... Este vorba de ihtiocolul, un clei extras din vezica pestilor. Putine sunt cazurile in care nu se foloseste aceasta substanta in industria berii, asa ca este foarte probabil ca si berea pe care o consumati in Romania sa o contina.
Nu este ceva nou. Substanta din vezica de peste este folosita inca din secolul XIX pentru a creste claritatea berii, facand-o astfel mai atragatoare pentru consumatori.
Nu doar gigantii din domeniu folosesc aceasta substanta, dar si unele microberarii.
Bineinteles, prezenta acestui ingredient reprezinta o problema pentru vegetarieni si vegani, multi dintre ei nestiind ca trebuie sa fie atenti la acest aspect.
Totodata, si pentru carnivorii iubitori de bere, prezenta acestei substante este deranjanta, pentru ca acest ingredient altereaza aroma berii.
In prezent, mai multe organizatii internationale au solicitat producatorilor de bere sa caute alternative pentru inlocuirea ingredientului ascuns si de origine animala.
Sursa foto: muzecollective.com
Sursa articol: bbc.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii