Acest procedeu e originar din Franta si se foloseste pentru a gratina pesmet, branza sau ou. Un astfel de fel de mancare este pregatit la cuptor sau un gril cu flacara deasupra. Bineinteles ca trebuie folosite doar vase termorezistente cum ar fi cele din yena, teracota sau ceva metal.
Si originea acestui cuvant vine din limba franceza. Gratin vine de la verbul "gratter" care inseamna a rezui, a sterge, iar gratiné se refera la crusta. Gratin se face de obicei din cartofi (de aceea noi le spunem cartofi frantuzesti), conopida, paste dar se folosesc si alt fel de legume sau chiar peste.
Cartofi gratinati Este unul dintre cele mai populare preparate gratinate. Se mai numesc la noi cartofi frantuzesti, dar exista un sortiment devanit celebru sub denumirea gratin dauphinois. Denumirea gratin dauphinois se refera de fapt la originea acestui preparat Dauphiné, o regiune din sud estul Frantei. Pentru a pregati acest preparat trebuie folositi cartofi feliati foarte, foarte subtire. Acestia se aseaza in straturi, intr-un vas uns cu unt cu usturoi si se pune deasupra smantana dulce care uneori se amesteca cu ou. O alta variatie celebra a gratinului de cartofi este Gratin savoyard. La aceasta reteta se foloseste si branza Beaufort, unt si bulion.
Gratin cu legume sau peste
Sole au gratin este o reteta cu peste crud sau scoici. Deseori se acopera cu ciuperci si sos de branza
Gratin Languedocien se face cu vinete si rosii si se acopera cu pesmet sau ulei. In Italia acest preparat poarta denumirea de melanzane alla parmigiana. La gratinurile cu legume se folosesc cel mai des conopida, spanac si dovlecei. Un fel de gratin de cartofi este traditional bucatariei suedeze. Aici se numeste Janssons frestelse, adica tentatia lui Jansson si este similar unui preparat francez ce are ca principale ingrediente cartofii si andivele.
Sosul cel mai des folosit la gratin este sosul bechamel.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si ciresePentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii