De obicei, romanii pun muraturile la inceptul toamnei, dar e bine sa nu asteptati pana atunci, deoarece acum gasiti in piete cea mai mare abundenta de legume si fructe ce pot fi murate.
Insa, inainte de a ne apuca de treaba si de a va daca ponturi sau cele mai bune metode de a pune muraturi pentru iarna, facem o scurta trecere in revista a celor mai interesante lucruri despre muraturi, pentru a ne aminti de ce le iubim atat de mult.
1. Se poate spune ca muraturile sunt pe Pamant de cand a aparut omul. Ele sunt mentionate in Biblie, apar si in operele lui Shakespeare si se crede ca au inceput sa fie consumate pentru prima oara in Mesopotamia, prin anul 2400 I. Hr.
2. De-a lungul timpului, despre muraturile s-a crezut ca ar avea tot felul de efecte, care mai de care mai miraculoase. De exemplu, Cleopatra manca multe muraturi, deoarece credea ca acestea ii dau frumusetea.
3. In SUA, castravetii murati sunt atat de iubiti si folositi incat 40% din productia anuala de castraveti e pusa la murat.
4. Tot in SUA majoritatea fabricilor de muraturi obisnuiesc sa-si tina butoaiele in aer liber, fara capac. Chiar daca acest lucru inseamna ca muraturile sunt expuse insectelor si excrementelor de pasari, acest proces esre folosit pentru ca razele soarelui impiedica formarea mucegaiurilor in saramura.
5. George Washington a avut o colectie de peste 400 de tipuri de muraturi.
6. Alte celebritati care si-au declarat public dragostea pentru muraturi: Regina Elizabeta I, Thomas Jefferson, John Adams, Ed Koch sau Elvis Presley, care prefera muraturile pane.
7. Muraturile erau folosite si pentru a salva viata marinarilor. De exemplu, Cristopher Columbus si Amerigo Vespucci foloseau muraturile pentru a preveni aparitia scorbutului (carenta de vitamina C, care putea duce la afectiuni grave ale sanatatii) in randul echipajului.
8. Zeama de la muraturi este cel mai bun leac impotriva mahmurelii. De ce? Pentru ca este bogata in minerale, saruri si antioxidanti care ajuta la refecerea electrolitilor importanti pentru buna functionare a sistemului nervos.
9. In insulele Pacificului bastinasii mureaza legumele in gropi din pamant, tapetate cu frunze de banan, folosindu-le ca si rezerve in caz de furtuna. Aici muraturile sunt atat de valoroase incat fac parte din procesul de curtare al femeii, acestea aratand daca barbatul este in stare sa aduca mancare in casa.
10. Muraturile aduc beneficii si in ceea ce priveste prevenirea diabetului. Ele stimuleaza productia de insulina si echilibreaza nivelul glicemiei. De asemenea, ajuta dupa efortul fizic si impiedica aparitia crampelor muscale, datorita cantitatii mari de potasiu pe care o contin.
Sursa foto: reference.com
Sursa articol: fillyourplate.org
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii