Motivele pentru care ar trebui sa ne oprim din a risipi mancarea sunt cat se poate de diverse, dar poate cel mai convingator motiv este ca atunci cand arunci mancare, pui in cosul de gunoi o parte din banii pentru care ai muncit din greu. Bineinteles, risipa de mancare este si una dintre cauzele incalzirii globale si abia de curand a devenit o moda alegerea unui mod mai verde de a trai, mai ales prin reducerea risipei de mancare. Pentru a reduce risipa si cheltuielile va oferim cateva sfaturi utile:
1. Limiteaza-te la lista de cumparaturi Cu totii facem liste de cumparaturi inainte de a merge la piata, dar cel mai bine este ca aceste liste sa fie facute in functie de prioritatea consumarii. De exemplu, alimentele care se strica repede n-ar trebui cumparate decat daca planuiesti sa le consumi la putin timp dupa achizitionare. De asemenea, e indicat sa rezisti tentatiei si sa nu cumperi lucruri pe care nu le-ai trecut in lista de cumparaturi, altfel vei ajunge acasa cu o gramada de alimente pe care le vei uita prin camara si frigidere, pana cand vor expira si mirosul iti va reaminti de ele. 2. Gateste responsabil Nu te lacomi. Gateste cu cap si calculeaza portiile in asa fel incat sa ajunga oamenilor care le vor manca. Daca gatesti prea mult, aminteste-ti ca mancarea lasata in frigider mai mult de 48 de ore nu va mai face nimanui cu ochiul si va ajunge in cosul de gunoi. 3. Atentie la ce comanzi atunci cand iti este foame Cand ti-e foame, ai tendinta sa comanzi mai mult decat vei putea manca. Cel mai probabil, jumatate din mancarea comandata va ajunge la gunoi. Deci, incearca sa fii rational atunci cand iti este foame si sa comanzi atat cat stii ca vei manca. 4. Prioritizeaza mancarea in functie de data de expirare Este o practica invatata din supermarketuri. Mancare noua, cu data de expirare mai indepartata, se pune in spatele celor mai vechi. Astfel, nu vei mai uita de mancarea veche din frigider. 5. Data de expirare este foarte importanta Evita sa cumperi mancare la reducere, cu data de expirare imediata, mai ales daca nu stii ca o vei manca in curand. Altfel, chiar daca ai impresia ca ai economisit, ai aruncat banii pe fereastra. 6. Nu arunca mancarea caare mai poate fi folosita De exemplu, fructele moi pot fi folosite la tarte sau smoothie-uri, legumele vestejite sau zbarcite pot fi hidratante sau folosite la supe si tocanite. Painea uscata poate fi transformata in pesmet, iar din pastele fierte, care s-au lipit intre ele, poti face o budinca. 7. Consuma surplusul in ziua urmatoare Daca ai gatit prea mult, consuma portile ramase in ziua imediat urmatoare. Cu cat petrec mai mult timp in frigider, cu atat cresc sansele ca mancarea sa ajunga la gunoi. 8. Foloseste cu incredere congelatorul Atunci cand stii ca exista riscul ca mancarea sa se altereze in perioada imediat urmatoare, pune-o in congelator. Acolo, timpul trece mai greu, iar procesul de alterare este pus pe pauza. Sursa foto: bloomberg.com
Sursa articol: bloomberg.com, thenewecologist.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"M-am inspirat putin de la Bya pentru reteta. Au fost minunate!
Chiftele din carne de porc in crusta de fulgi de porumbReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii