Ce este de fapt un sandvici?
Nimic mai mult decat o combinatie de ingrediente inghesuite intre doua felii de paine. Inca din cele mai vechi timpuri se manca un astfel de preparat culinar, chiar daca denumirea de Sandwich a aparut abia acum aproximativ 300 de ani. Pentru prima data a aparut acest cuvant in jurnalul unui istoric englez care vorbea despre sandwich facand referire, de fapt, la bucati de carne rece. Denumirea propriu-zisa a acestui fel de mancare a fost data de un aristocrat englez John Montagu al patrulea, Duce de Sandwich care comanda deseori un astfel de preparat culinar. Se spune ca denumirea a fost consacrata cand lumea a inceput sa comande „la fel ca Sandwich”.
In limba romana termenul a fost adaptat grafic astfel ca scrierea corecta este sandvici, cu pluralul sandviciuri.
Trecand peste lectia de istorie, variatiile pe care le cunoaste acest fel de mancare sunt infinite, insa exista totusi cateva constante: painea, un fel de carne sau branza, ceva legume si un sos, unt sau vreo crema tartinabila. Textura pe care o va avea sandviciul este foarte importanta. Varietatea este cheia succesului: daca ai o paine crocanta, o bucata de branza cremoasa si niste legume sau o bucata de carne suculenta nu ai cum sa dai gres.
Painea este baza unui sandvici bun
Coaja crocanta si miezul moale, dar nu exagerat de aerat, fac toata diferenta. Totodata painea folosita va da si aspectul sandviciului nostru. Daca folosim o chifla scofalcita, irosim restul ingredientelor. Pentru un sandvici bun si aspectuos poti folosi o chifla, o bagheta sau doar doua felii de paine.
Neaparat trebuie sa ai si un sos
Sosul este acela care leaga sandviciul si ii confera un gust complex. Daca faci un sandvici inchis (cu doua felii) atunci unge cu putin sos fiecare parte. Daca ai doar o baza de paine, atunci sosul il poti turna deasupra compozitiei. Totusi nu trebuie exagerat cu cantitatea. Daca pui prea mult va monopoliza gustul si va curge peste tot cand mananci. Daca tii la silueta, fa un sos usor din doua lingurite de mustar, o lingurita de zahar pudra, 100 ml ulei de masline, o jumatate de lingurita zeama de lamaie, o lingurita de marar sau frunze de telina tocate fin si un strop de sare. Poti la fel de bine sa folosesti un sos de rosii, tartar, maioneza sau alte varietati.
Ingredientul cheie al unui sandvici bun este carnea.
Aici poti folosi traditionalele salamuri, insa daca vrei ceva cu adevarat spectaculos foloseste bucati de piept de pui sau felii subtiri de pastrama ori friptura de vita. Oricare varianta ai alege-o ai grija sa nu fie prea uscata. Daca nu mananci carne sau tii post, poti inlocui carnea cu branzeturi, branzeturi din lapte de soia, dar gustul nu va mai fi acelasi. Ce nu trebuie sa lipseasca din niciun sandvici sunt legumele. Acestea dau aroma, textura si desigur vitamine si minerale. Daca silueta este importanta pentru tine atunci foloseste mai multe rosii si salata verde, chiar eliminand din carne si din branzeturi.
In fine... in afara de ingredientele de calitate, pentru a obtine sandviciul perfect, ai nevoie si de putina imaginatie.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatEste o prajitura cu gust intens de ciocolata, care se combina perfect branza si ciresele sau orice fructe de sezon. Pofta buna!
Negresa cu branza si cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii