Ce este de fapt un sandvici?
Nimic mai mult decat o combinatie de ingrediente inghesuite intre doua felii de paine. Inca din cele mai vechi timpuri se manca un astfel de preparat culinar, chiar daca denumirea de Sandwich a aparut abia acum aproximativ 300 de ani. Pentru prima data a aparut acest cuvant in jurnalul unui istoric englez care vorbea despre sandwich facand referire, de fapt, la bucati de carne rece. Denumirea propriu-zisa a acestui fel de mancare a fost data de un aristocrat englez John Montagu al patrulea, Duce de Sandwich care comanda deseori un astfel de preparat culinar. Se spune ca denumirea a fost consacrata cand lumea a inceput sa comande „la fel ca Sandwich”.
In limba romana termenul a fost adaptat grafic astfel ca scrierea corecta este sandvici, cu pluralul sandviciuri.
Trecand peste lectia de istorie, variatiile pe care le cunoaste acest fel de mancare sunt infinite, insa exista totusi cateva constante: painea, un fel de carne sau branza, ceva legume si un sos, unt sau vreo crema tartinabila. Textura pe care o va avea sandviciul este foarte importanta. Varietatea este cheia succesului: daca ai o paine crocanta, o bucata de branza cremoasa si niste legume sau o bucata de carne suculenta nu ai cum sa dai gres.
Painea este baza unui sandvici bun
Coaja crocanta si miezul moale, dar nu exagerat de aerat, fac toata diferenta. Totodata painea folosita va da si aspectul sandviciului nostru. Daca folosim o chifla scofalcita, irosim restul ingredientelor. Pentru un sandvici bun si aspectuos poti folosi o chifla, o bagheta sau doar doua felii de paine.
Neaparat trebuie sa ai si un sos
Sosul este acela care leaga sandviciul si ii confera un gust complex. Daca faci un sandvici inchis (cu doua felii) atunci unge cu putin sos fiecare parte. Daca ai doar o baza de paine, atunci sosul il poti turna deasupra compozitiei. Totusi nu trebuie exagerat cu cantitatea. Daca pui prea mult va monopoliza gustul si va curge peste tot cand mananci. Daca tii la silueta, fa un sos usor din doua lingurite de mustar, o lingurita de zahar pudra, 100 ml ulei de masline, o jumatate de lingurita zeama de lamaie, o lingurita de marar sau frunze de telina tocate fin si un strop de sare. Poti la fel de bine sa folosesti un sos de rosii, tartar, maioneza sau alte varietati.
Ingredientul cheie al unui sandvici bun este carnea.
Aici poti folosi traditionalele salamuri, insa daca vrei ceva cu adevarat spectaculos foloseste bucati de piept de pui sau felii subtiri de pastrama ori friptura de vita. Oricare varianta ai alege-o ai grija sa nu fie prea uscata. Daca nu mananci carne sau tii post, poti inlocui carnea cu branzeturi, branzeturi din lapte de soia, dar gustul nu va mai fi acelasi. Ce nu trebuie sa lipseasca din niciun sandvici sunt legumele. Acestea dau aroma, textura si desigur vitamine si minerale. Daca silueta este importanta pentru tine atunci foloseste mai multe rosii si salata verde, chiar eliminand din carne si din branzeturi.
In fine... in afara de ingredientele de calitate, pentru a obtine sandviciul perfect, ai nevoie si de putina imaginatie.
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciInspirat de Ruxy. Foarte bun.-Salam de biscuiţi, reţetă cu eugenii
Salam de biscuiţi, reţetă cu eugeniiReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii