Daca abia inveti sa gatesti sau daca o faci deja de ani buni de zile, cu siguranta te-ai lovit de aceste 10 greseli pe care le fac mai toti bucatarii incepatori.
De fapt, chiar si bucatarii cu experienta mai fac unele dintre aceste greseli.
Se intampla atunci cand suntem pe fuga, cand suntem mai lenesi sau cand abia invatam sa gatim.
Asadar, iata care sunt cele mai des intalnite 10 greseli din bucatarie si cum le poti evita:
1. Nu citesti toata reteta inainte sa te apuci de gatit.
Se poate intampla din prea mult entuziasm, e de inteles. Dar nimic nu este mai frustrant decat sa te apuci de gatit si, cand ajungi pe la mijlocul retetei, sa-ti dai seama ca iti lipsesc niste ingrediente.
Inainte de orice, trebuie sa citesti reteta pana la capat si apoi sa vezi daca ai toate ingredientele si ustensilele necesare realizarii ei.
De aici iti poti alege cele mai interesante carti de retete
2. Folosesti un tocator prea mic.
Tocatoarele mici sunt dragute, dar nu sunt deloc folositoare atunci cand ai de tocat ingredientele pentru o supa sau pentru o tocanita. Daca te incapatanezi sa folosesti un tocator prea mic, vei ajunge sa te enervezi, sa nu fi deloc eficienta si e posibil chiar sa te accidentezi.
Renunta la tocatoarele dragute si alege-ti un tocator care sa-ti ofere spatiul de care ai nevoie.
De aici iti poti alege tocatorul potrivit
3. Folosesti un cutit nepotrivit.
Inainte sa pui mana pe cutit, gandeste-te la ce anume il vei folosi. Daca vrei sa tai marunt un catel de usturoi, nu folosi satarul. Daca vrei sa tai un muschi de vita, nu folosi un cutit de intins untul pe paine.
Pare o treaba de bun simt, dar multi se incapataneaza sa faca totul cu un singur cutit, iar acest lucru poate duce la accidente destul de neplacute.
Gasesti aici toate tipurile de cutite
4. Nu faci curat in bucatarie inainte sa te apuci de gatit.
Nu doar ca vei ajunge sa lucrezi mai putin organizat (deci, vei pierde mai mult timp) si mai putin eficient, dar gatitul intr-o bucatarie in care nu este curat poate duce la contaminarea mancarii cu tot felul de lucruri nedorite.
Asadar, fa curat inainte de a te apuca de gatit si tine langa tine un cos de gunoi, pentru a strange in permanenta resturile.
5. Adaugi ingredientele intr-o tigaie rece.
De cele mai multe ori este indicat sa incingi tigaia si abia apoi sa adaugi uleiul si ingredientele. Exista, bineinteles, si exceptii. De exemplu, atunci cand prajesti bacon.
Cand pui ingredientele intr-o tigaie rece pe care apoi o pui pe foc, acestea se vor inmuia, vor absorbi mai mult ulei si se vor lipi de tigaie.
6. Gatesti carnea direct din frigider.
Nu conteaza daca gatesti carne de porc, de vita, de pui sau peste, aceasta nu ar trebui niciodata sa ajunga direct din frigider in tigaie sau pe gratar sau in cuptor. Rezultatul va fi intotdeauna acelasi: o bucata de carne arsa la exterior si cruda in interior.
Carnea trebuie intotdeauna lasata la temperatura camere timp de 15-20 de minute.
7. Nu pui condimentele cand gatesti.
Atunci cand nu adaugi condimentele in timp ce gatesti, va avea ca rezultat o mancare lipsita de gust.
Condimentele dau un plus de gust si scot in evidenta gusturile celorlalte ingrediente, insa doar atunci cand adaugi sarea, piperul etc. mai devreme, nu mai tarziu.
Alege de aici toate condimentele ideale pentru orice vrei sa gatesti
8. Aglomerezi tigaia.
Atunci cand ingramadesti prea multe intr-o tigaie, nu doar ca incetinesti procesul de gatire al mancarii, dar mancarea va deveni prea apoasa, ceea ce inseamna ca ingredientele se vor fierbe, nu se vor praji. De asemenea, o tigaie aglomerata inseamna si ca unele ingrediente se vor gati, altele vor ramane crude.
Asigura-te intotdeauna ca folosesti o tigaie incapatoare. De exemplu, atunci cand faci o friptura la tigaie, bucatile de carne nu trebuie sa se atinga intre ele.
Alege de aici tigaia potrivita, in care sa aiba loc toate ingredientele
9. Nu gusti mancarea in timp ce o gatesti.
Sa faci mancare fara s-o gusti in timp ce o gatesti, e ca si cum ai scrie o carte si nu ai reciti niciun fragment, decat dupa publicare.
Este extrem de riscant sa mergi la sigur si sa nu incerci sa corectezi gustul pe parcurs, pentru ca la final e posibil sa nu mai poti face nimic.
10. Nu lasi carnea sa se "odihneasca" dupa ce ai gatit-o.
Nu este deloc indicat sa mananci carnea cand e fierbinte, abia scoasa din cuptor sau de pe gratar. Aceasta trebuie lasata sa se "odihneasca" la temperatura camerei timp de cel putin 5 minute (20 de minute pentru bucatile mari de carne), pentru ca sucurile din carne sa aiba timp sa se redistribuie uniform.
Sursa foto: healthination.com
Sursa articol: thekitchn.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Preluat de la Ancuta. Foatre bun a iesit.
Strudel cu branza si visineReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii