Daca abia inveti sa gatesti sau daca o faci deja de ani buni de zile, cu siguranta te-ai lovit de aceste 10 greseli pe care le fac mai toti bucatarii incepatori.
De fapt, chiar si bucatarii cu experienta mai fac unele dintre aceste greseli.
Se intampla atunci cand suntem pe fuga, cand suntem mai lenesi sau cand abia invatam sa gatim.
Asadar, iata care sunt cele mai des intalnite 10 greseli din bucatarie si cum le poti evita:
1. Nu citesti toata reteta inainte sa te apuci de gatit.
Se poate intampla din prea mult entuziasm, e de inteles. Dar nimic nu este mai frustrant decat sa te apuci de gatit si, cand ajungi pe la mijlocul retetei, sa-ti dai seama ca iti lipsesc niste ingrediente.
Inainte de orice, trebuie sa citesti reteta pana la capat si apoi sa vezi daca ai toate ingredientele si ustensilele necesare realizarii ei.
De aici iti poti alege cele mai interesante carti de retete
2. Folosesti un tocator prea mic.
Tocatoarele mici sunt dragute, dar nu sunt deloc folositoare atunci cand ai de tocat ingredientele pentru o supa sau pentru o tocanita. Daca te incapatanezi sa folosesti un tocator prea mic, vei ajunge sa te enervezi, sa nu fi deloc eficienta si e posibil chiar sa te accidentezi.
Renunta la tocatoarele dragute si alege-ti un tocator care sa-ti ofere spatiul de care ai nevoie.
De aici iti poti alege tocatorul potrivit
3. Folosesti un cutit nepotrivit.
Inainte sa pui mana pe cutit, gandeste-te la ce anume il vei folosi. Daca vrei sa tai marunt un catel de usturoi, nu folosi satarul. Daca vrei sa tai un muschi de vita, nu folosi un cutit de intins untul pe paine.
Pare o treaba de bun simt, dar multi se incapataneaza sa faca totul cu un singur cutit, iar acest lucru poate duce la accidente destul de neplacute.
Gasesti aici toate tipurile de cutite
4. Nu faci curat in bucatarie inainte sa te apuci de gatit.
Nu doar ca vei ajunge sa lucrezi mai putin organizat (deci, vei pierde mai mult timp) si mai putin eficient, dar gatitul intr-o bucatarie in care nu este curat poate duce la contaminarea mancarii cu tot felul de lucruri nedorite.
Asadar, fa curat inainte de a te apuca de gatit si tine langa tine un cos de gunoi, pentru a strange in permanenta resturile.
5. Adaugi ingredientele intr-o tigaie rece.
De cele mai multe ori este indicat sa incingi tigaia si abia apoi sa adaugi uleiul si ingredientele. Exista, bineinteles, si exceptii. De exemplu, atunci cand prajesti bacon.
Cand pui ingredientele intr-o tigaie rece pe care apoi o pui pe foc, acestea se vor inmuia, vor absorbi mai mult ulei si se vor lipi de tigaie.
6. Gatesti carnea direct din frigider.
Nu conteaza daca gatesti carne de porc, de vita, de pui sau peste, aceasta nu ar trebui niciodata sa ajunga direct din frigider in tigaie sau pe gratar sau in cuptor. Rezultatul va fi intotdeauna acelasi: o bucata de carne arsa la exterior si cruda in interior.
Carnea trebuie intotdeauna lasata la temperatura camere timp de 15-20 de minute.
7. Nu pui condimentele cand gatesti.
Atunci cand nu adaugi condimentele in timp ce gatesti, va avea ca rezultat o mancare lipsita de gust.
Condimentele dau un plus de gust si scot in evidenta gusturile celorlalte ingrediente, insa doar atunci cand adaugi sarea, piperul etc. mai devreme, nu mai tarziu.
Alege de aici toate condimentele ideale pentru orice vrei sa gatesti
8. Aglomerezi tigaia.
Atunci cand ingramadesti prea multe intr-o tigaie, nu doar ca incetinesti procesul de gatire al mancarii, dar mancarea va deveni prea apoasa, ceea ce inseamna ca ingredientele se vor fierbe, nu se vor praji. De asemenea, o tigaie aglomerata inseamna si ca unele ingrediente se vor gati, altele vor ramane crude.
Asigura-te intotdeauna ca folosesti o tigaie incapatoare. De exemplu, atunci cand faci o friptura la tigaie, bucatile de carne nu trebuie sa se atinga intre ele.
Alege de aici tigaia potrivita, in care sa aiba loc toate ingredientele
9. Nu gusti mancarea in timp ce o gatesti.
Sa faci mancare fara s-o gusti in timp ce o gatesti, e ca si cum ai scrie o carte si nu ai reciti niciun fragment, decat dupa publicare.
Este extrem de riscant sa mergi la sigur si sa nu incerci sa corectezi gustul pe parcurs, pentru ca la final e posibil sa nu mai poti face nimic.
10. Nu lasi carnea sa se "odihneasca" dupa ce ai gatit-o.
Nu este deloc indicat sa mananci carnea cand e fierbinte, abia scoasa din cuptor sau de pe gratar. Aceasta trebuie lasata sa se "odihneasca" la temperatura camerei timp de cel putin 5 minute (20 de minute pentru bucatile mari de carne), pentru ca sucurile din carne sa aiba timp sa se redistribuie uniform.
Sursa foto: healthination.com
Sursa articol: thekitchn.com
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii