Nu va ghidati dupa culoare atunci cand cumparati pere. In cazul perelor culoarea nu este un bun indicator al gradului de coacere. Sunt soiuri de pere care au coaja verde inchis si atunci cand sunt bine coapte. Altele pot fi frumoase galbene, dar nu sunt inca coapte.
Spre deosebire de alte fructe, perele, pentru a avea cea mai buna textura,gust si culoare e bine sa se coaca dupa ce au fost culese. Perele trebuie depozitate la temperatura camerei, mai ales daca sunt mai tari. O data coapte insa e bine sa fie consumate cat mai rapid pentru ca apoi incep sa se degradeze. Totusi le mai puteti tine cateva zile in frigider daca sunt bine coapte. Exista insa soiuri care pot fi tinute in bune conditii chiar si cateva luni,cu precadere perele de iarna (Anjou si Winter Nellis)
Un mic truc pentru a testa daca o para este sau nu coapta este sa apasati usor cu degetul mare langa codita. Acolo trebuie sa fie un pic mai moale. Perele se coc din interior in exterior si pentru ca partea superioara, acolo unde e codita este zona cea mai ingusta este cel mai bun loc pentru a testa daca fructul este sau nu copt.
Daca partea inferioara a fructului este moale inseamna ca para s-a copt prea tare si nu va putea fi pastrata mult timp. Totusila gemuri, dulceturi sau sucuri acestea sunt cele mai indicate.
Sunt cunoscute peste 3000 de tipuri de pere in lumea intreaga. Acestea sunt impartite in doua mari categorii in functie de origine: pere europene si pere asiatice. Dupa caracteristici perele se clasifica in 3 grupe si anume: superioare, mijlocii si obisnuite.
Intre soirile de toamna amintim soiurile de pere Conference; Ducesa de Angouleme; Doina; Aniversare; Untoasa de Bosc; Decana Comisiei; Jeana D'Arc; Untoasa de Geoagiu; Untoasa Hardy si Abatele Fetei.
Perele Conference sunt mijlocii culoare galben-verzuie, cu pete ruginii de diferite marimi. Pulpa este alba, lina, fondanta, suculenta, dulce, aromata fiind de calitate foarte buna pentru masa.
Perele din soiul Ducesa de Angouleme sunt mari sau foarte mari. Au culoare verde-galbuie cu numeroase puncte de rugina. Pulpa este alba, consistenta, suculenta, cu aroma potrivit de intensa.
Doina este un soi romanesc de toamna, galben-verzui si cu pete cu rosu-visiniu. Pulpa este alb-verzuie, cu consistenta foarte fina, untoasa, suculenta si cu gust dulce, usor acidulat cu aroma placuta.
Intre soirule romanesti mai amintim si Aniversare, unotoasa de Geoagiu (galben-verzui, slab rumenite cu rosu oranj pe partea insorita cu pulpa alba, untoasa, suculenta, dulce si armonios acidulata, superioara pentru masa). Alte soiuri de pere sunt: Williams, Napoleon, Hordenpont, Magdalena, de vara, si asa mai departe.
Oricare dintre soiuri le-ati alege nu uitati sa verificati daca sunt sanatoase, intrebati vanzatorul daca este si producator, daca a tratat pomii cu substante chimice si cand a cules fructele.
In final trebuie sa stiti ca pe langa faptul ca sunt gustoase, perele sunt si foarte sanatoase. Contin multe vitamine si minerale care ajuta la intarirea imunitatii, reducerea nivelului colesterolului din sange, ajuta la digestie si nici nu are foarte multe calorii. O para de dimensiuni medii are circa 70 kcalorii.
Perele le puteti folosi la foarte multe retete. Nu doar la deserturi ci si la aperitive sau feluri principale. Gasiti pe culinar peste o suta de retete care au perele ca ingredient.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieCele mai bune si gustoase chifle sunt cele facute acasa. Secretul pentru a le obtine super pufoase si bune sta in rabdarea cu...
Chifle pufoase - Reteta simpla si usoaraPentru Reteta de mucenici moldovenesti sunt necesare urmatoarele ingrediente: faina, oua, zahar, lapte, drojdie, unt, miere,...
Reteta de mucenici moldovenestiDescoperă reteta perfectă de Bait pentru carne de vânat: condimentul ideal pentru a sublima preparatele tale.
Bait pentru carne de vanatReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii