Postul Craciunului se tine inca din cele mai vechi timpuri. In 1166, Sinodul de la Constantinopol a stabilit ca toti crestinii sa posteasca 40 de zile inaintea Craciunului. Momentul aminteste de perioada petrecuta de proorocul Moise pe Muntele Sinai, cand, potrivit, traditiei a asteptat poruncile lui Dumnezeu. Conform traditiei Postului Craciunului este de asprime mijlocie, fiind un post al bucuriei.
In cele 40 de zile de post exista si dezlegari la peste, untelemn sau vin. Luni, miercuri si vineri se mananca fara ulei si fara vin. Sambetele si duminicile, pana la 19 decembrie inclusiv se dezleaga la untdelemn, vin si peste. Dezlegare la untelemn si vin este in datele de 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, daca aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea - caci in aceste zile se praznuiesc sfinti mai insemnati. Dezlegare la peste este in 24 noiembrie: Intrarea in Biserica a Maicii Domnului - chiar daca aceasta sarbatoare ar cadea Miercurea sau Vinerea.
Medicii ii sfatuiesc pe cei care vor sa se abtina de la consumul de alimente de origine animala sa le inlocuiasca cu vegetale ce contin proteine, precum ciupercile sau soia. Totusi trebuie sa avem grija cand apelam la astfel de inlocuitori, pentru ca de multe ori pot fi mai daunatori pentru sanatate decat orice fel de grasimi de origine animala.
Noi va venim in ajutor cu unele dintre cele mai bune 20 de retete de post:
2. Pizza de post, cu blat pufos
8. Sarmalute in foi de vita, de post
9. Sarmalute in foi de varza, de post
10. Chiftelute de soia la cuptor
11. Pleutorus cu usturoi in bol de mamaliga
12. Noodles cu legume si sos de soia
13. Mancare de praz cu masline
14. Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosii
15. Prajitura de post cu bulion si crema de ananas
18. Prajitura de post cu migdale
19. Tort cu nectarine, de post
Sursa foto: libertatea.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii