Ce faceti cand ati scapat pe jos sandvisul din care abia ati luat o gura? Il mai mancati sau nu?
Ei bine, unii aplica regula celor 5 secunde: daca a stat pe jos mai putin de 5 secunde, e bun de mancat, daca a stat mai mult, nu mai e bun de mancat.
Insa, aceasta regula este complet gresita. Iata ce se intampla cu mancare atunci cand cade pe jos:
1. Din momentul in care a atins pamantul, mancarea a preluat toate bacteriile de pe acea suprafata. De ce nu funtioneaza regula celor 5 secunde? E simplu, pentru ca in lumea bacteriilor nu exista conceptul de timp.
2. Bacteriile se misca incredibil de repede. De exemplu, unei bacterii nu-i trebuie decat o microsecunda pentru a trece pe o bucata de mancare ce a fost scapata pe jos. Asadar, imediat cum ati scapat mancarea pe jos, bacteriile de pe suprafata pe care ati scapat mancarea vor trece automat pe mancare.
3. In mod normal, in fiecare casa exista peste 9000 de specii de bacterii si microbi, indiferent de cat de mult ati face curatenie.
4. De unde vin toate aceste bacterii? Din si de pe corpurile noastre. Un om elimina in mod normal in jur de 40 de milioane de bacterii in fiecare ora. You are the source of all that bacteria in your house.
5. Vestea buna este ca daca mancarea e uscata, atunci exista mai putine sanse ca pe aceasta se se transfere un numar atat de mare de bacterii. De exemplu, atunci cand scapati un biscuite pe jos, pe el se vor afla mai putine bacterii atunci cand il veti ridica, decat pe o prajitura scapata pe exact aceeasi suprafata.
6. Exista si un pic de adevar in regula celor 5 secunde. Cercetatorii au descoperit ca pentru ca transferul de bacterii sa se realizeze intr-un numar foarte mare si, deci, daunator de pe podea pe mancare, sunt, intr-adevar, necesare in jur de 3 secunde.
7. In acelasi timp, daca aveti in casa, chiar si pe podea, o bacterie daunatoare, care va poate imbolnavi, exista toate sansele ca aceasta sa se afle deja in organismul vostru, chiar si daca nu ati mancat alimentele pe care le-ati scapat pe jos.
8. Puteti sa mancati mancarea care v-a scapat pe jos si sa nu aveti nimic toata viata. Daca pe podea nu sunt bacterii periculoase, atunci nu vi se intampla nimic daca mancati alimente ce v-au scapat pe jos.
9. Sistemul imunitar se dezvolta atunci cand suntem expusi la anumite bacterii si microbi. Daca toata viata ati trait in puf, cel mai probabil veti avea un sistem imunitar slabit.
9. Deci, este sau nu ok sa manancam alimentele care ne cad pe jos? Este OK daca le scapam pe podelele din casele noastre, daca nimeni nu este deja bolnav in casa si daca le ridicam in cel mult 3 secunde de cand au intrat in contact cu podeaua.
Insa, nu este deloc OK sa facem acest lucru atunci cand scapam mancare afara sau intr-un spatiu public.
Sursa articol: bbc.com
Sursa foto: huffingtonpost.com
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii