Ce faceti cand ati scapat pe jos sandvisul din care abia ati luat o gura? Il mai mancati sau nu?
Ei bine, unii aplica regula celor 5 secunde: daca a stat pe jos mai putin de 5 secunde, e bun de mancat, daca a stat mai mult, nu mai e bun de mancat.
Insa, aceasta regula este complet gresita. Iata ce se intampla cu mancare atunci cand cade pe jos:
1. Din momentul in care a atins pamantul, mancarea a preluat toate bacteriile de pe acea suprafata. De ce nu funtioneaza regula celor 5 secunde? E simplu, pentru ca in lumea bacteriilor nu exista conceptul de timp.
2. Bacteriile se misca incredibil de repede. De exemplu, unei bacterii nu-i trebuie decat o microsecunda pentru a trece pe o bucata de mancare ce a fost scapata pe jos. Asadar, imediat cum ati scapat mancarea pe jos, bacteriile de pe suprafata pe care ati scapat mancarea vor trece automat pe mancare.
3. In mod normal, in fiecare casa exista peste 9000 de specii de bacterii si microbi, indiferent de cat de mult ati face curatenie.
4. De unde vin toate aceste bacterii? Din si de pe corpurile noastre. Un om elimina in mod normal in jur de 40 de milioane de bacterii in fiecare ora. You are the source of all that bacteria in your house.
5. Vestea buna este ca daca mancarea e uscata, atunci exista mai putine sanse ca pe aceasta se se transfere un numar atat de mare de bacterii. De exemplu, atunci cand scapati un biscuite pe jos, pe el se vor afla mai putine bacterii atunci cand il veti ridica, decat pe o prajitura scapata pe exact aceeasi suprafata.
6. Exista si un pic de adevar in regula celor 5 secunde. Cercetatorii au descoperit ca pentru ca transferul de bacterii sa se realizeze intr-un numar foarte mare si, deci, daunator de pe podea pe mancare, sunt, intr-adevar, necesare in jur de 3 secunde.
7. In acelasi timp, daca aveti in casa, chiar si pe podea, o bacterie daunatoare, care va poate imbolnavi, exista toate sansele ca aceasta sa se afle deja in organismul vostru, chiar si daca nu ati mancat alimentele pe care le-ati scapat pe jos.
8. Puteti sa mancati mancarea care v-a scapat pe jos si sa nu aveti nimic toata viata. Daca pe podea nu sunt bacterii periculoase, atunci nu vi se intampla nimic daca mancati alimente ce v-au scapat pe jos.
9. Sistemul imunitar se dezvolta atunci cand suntem expusi la anumite bacterii si microbi. Daca toata viata ati trait in puf, cel mai probabil veti avea un sistem imunitar slabit.
9. Deci, este sau nu ok sa manancam alimentele care ne cad pe jos? Este OK daca le scapam pe podelele din casele noastre, daca nimeni nu este deja bolnav in casa si daca le ridicam in cel mult 3 secunde de cand au intrat in contact cu podeaua.
Insa, nu este deloc OK sa facem acest lucru atunci cand scapam mancare afara sau intr-un spatiu public.
Sursa articol: bbc.com
Sursa foto: huffingtonpost.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaEste una din retetele care mama le prepara in fiecare primavara.
Ciorba de stevie cu oua intregiRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Preluat de la Ancuta. Foatre bun a iesit.
Strudel cu branza si visineReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii