Se spune ca un ardei iute pe zi, consumat pe stomacul gol, iti intareste sistemul imunitar mai bine ca orice supliment de pe piata.
De fapt, chiar Hillary Clinton, candidatul la presedintia SUA, a declarat ca pe tot parcursul campaniei, pentru a evita racelile si bolile, mananca zilnic cate un ardei iute.
Asadar, am cautat sa vedem care sunt efectele pe care le are consumul de ardei iute asupra organismului:
In primul rand, capsaicina este substanta care te face sa transpiri si sa alergi dupa apa atunci cand musti dintr-un ardei iute. Cu cat ardeiul contine mai multa capsaicina, cu atat este mai intensa reactia.
Continutul de capsaicina se masoara cu Scara Scoville si cu ajutorul unitatii de masura SHU (unitati Scoville de iuteala). Cel mai iute ardei iute din lume este Carolina Reaper, care are, pe scara Scoville, 2 milioane SHU. Iuteala acestui ardei te poate baga in spital.
Senzatia de arsura din gura va determina creierul sa emita semnale de eliberare a endorfinelor pentru ameliorarea durerii. Efectul nu este unul local, ci generalizat. Astfel ca, durerile din alte parti ale corpului, vor fi si ele ameliorate. Acesta este si motivul pentru care unii medicii recomanda ardeii iuti pentru ameliorarea durerilor de artrita si a inflamatiei cauzate de psoriazis.
Totodata, efectele benefice ale capsaicinei au dus si la aparitia unor creme cu aceasta substanta extrasa din ardeiul iute, care se aplica direct pe piele si poate ajuta in anumite afectiuni dureroase, ca neuropatia diabetica, nevralgia trigeminala, algii vasculare ale fetei si zona zoster.
In acelasi timp, capsaicina poate produce iritatii la nivelul tesuturilor gatului si stomacului, care pot duce la sughiti sau chiar stari de voma si convulsii. De obicei, efectele neplacute dispar intr-o ora.
Dar, consumul de ardei iute are si efecte pe termen lung. De exemplu, acesta are un nivel ridicat de vitamina C, beta caroten si flavonoizi. Este si motivul pentru care ardeii iuti intaresc sistemul imunitar, avand un efect de eradicarea radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulara si in cele din urma la cancer.
Mai nou, exista si studii care arata ca un consum regulat de alimente iuti poate reduce riscul mortalitatii din orice cauza la persoanele cu varste cuprinse intre 30-79 de ani. Asadar, poate ar trebui sa va cultivati gustul pentru mancarurile picante, cu precadere pentru ardeii iuti.
Sursa foto: jovinacooksitalian.com
Sursa articol: care2.com
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiPentru musaca de varza delicioasa cu carne de vaca carnea tocata se prajeste cu ceapa calita in untura. Se adauga sare, piper...
Musaca de varza delicioasa cu carne de vacaPentru musaca delicioasa de cartofi cu branza si oua se fierb cartofii in coaja si cand sint gata se curata si se taie...
Musaca delicioasa de cartofi cu branza si ouaUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii