Se spune ca un ardei iute pe zi, consumat pe stomacul gol, iti intareste sistemul imunitar mai bine ca orice supliment de pe piata.
De fapt, chiar Hillary Clinton, candidatul la presedintia SUA, a declarat ca pe tot parcursul campaniei, pentru a evita racelile si bolile, mananca zilnic cate un ardei iute.
Asadar, am cautat sa vedem care sunt efectele pe care le are consumul de ardei iute asupra organismului:
In primul rand, capsaicina este substanta care te face sa transpiri si sa alergi dupa apa atunci cand musti dintr-un ardei iute. Cu cat ardeiul contine mai multa capsaicina, cu atat este mai intensa reactia.
Continutul de capsaicina se masoara cu Scara Scoville si cu ajutorul unitatii de masura SHU (unitati Scoville de iuteala). Cel mai iute ardei iute din lume este Carolina Reaper, care are, pe scara Scoville, 2 milioane SHU. Iuteala acestui ardei te poate baga in spital.
Senzatia de arsura din gura va determina creierul sa emita semnale de eliberare a endorfinelor pentru ameliorarea durerii. Efectul nu este unul local, ci generalizat. Astfel ca, durerile din alte parti ale corpului, vor fi si ele ameliorate. Acesta este si motivul pentru care unii medicii recomanda ardeii iuti pentru ameliorarea durerilor de artrita si a inflamatiei cauzate de psoriazis.
Totodata, efectele benefice ale capsaicinei au dus si la aparitia unor creme cu aceasta substanta extrasa din ardeiul iute, care se aplica direct pe piele si poate ajuta in anumite afectiuni dureroase, ca neuropatia diabetica, nevralgia trigeminala, algii vasculare ale fetei si zona zoster.
In acelasi timp, capsaicina poate produce iritatii la nivelul tesuturilor gatului si stomacului, care pot duce la sughiti sau chiar stari de voma si convulsii. De obicei, efectele neplacute dispar intr-o ora.
Dar, consumul de ardei iute are si efecte pe termen lung. De exemplu, acesta are un nivel ridicat de vitamina C, beta caroten si flavonoizi. Este si motivul pentru care ardeii iuti intaresc sistemul imunitar, avand un efect de eradicarea radicalilor liberi care duc la deteriorarea celulara si in cele din urma la cancer.
Mai nou, exista si studii care arata ca un consum regulat de alimente iuti poate reduce riscul mortalitatii din orice cauza la persoanele cu varste cuprinse intre 30-79 de ani. Asadar, poate ar trebui sa va cultivati gustul pentru mancarurile picante, cu precadere pentru ardeii iuti.
Sursa foto: jovinacooksitalian.com
Sursa articol: care2.com
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielRetete dietetice
Muschiulet de pui in crusta de fulgi de porumbPrajitura polara poarta acest nume deoarece seamana tare bine la gust cu inghetata aceea de demult, in pachet de unt. Este o...
Prajitura "polara"Ciorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaAspectuoase si bune - atat pot sa zic. Pentru reteta m-am inspirat dintr-o carte.
Briose cu capsuni si arahideReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii