Inaltarea Domnului, Ispasul sau Pastele Cailor, cum i se mai spune, are loc in acest an pe 9 iunie.
Aceasta sarbatoare este are o importanta aparte pentru toti crestinii. De asemenea, in traditia populara exista numeroase obiceiuri legate de Inaltarea Domnului. In primul rand, de Inaltarea Domnului oamenii se saluta cu "Hristos S-a Inaltat", la care raspunsul este "Adevarat S -a Inaltat!"
Inaltarii Domnului i se mai spune si Pastele Cailor, pentru ca atunci cand Maica Domnului se pregatea sa-l nasca pe Iisus, singurele animale care nu i-au respectat linistea au fost caii. Fecioara Maria i-a blestemat sa nu se sature decat odata pe an si atunci doar pentru o ora: de Pastele Cailor. In aceasta zi, caii nu sunt pusi la caruta, iar in trecut, in unele zone, se faceau slujbe religioase pentru sanatatea animalelor.
Bineinteles, exista si cateva preparate traditionale care se pregatesc pentru aceasta zi. In mare, preparatele care se pun pe masa de Inaltarea Domnului sunt similare cu cele pentru masa de Pasti:
- Cozonac
- Pasca, intocmai ca cea de Pasti
- Dar si ceapa verde, branza si vin rosu.
Bucatele se sfintesc inainte de a fi puse pe masa si, de asemenea, din ele se imparte si celor saraci.
Alte obiceiuri de Inaltarea Domnului in care se folosesc alimente:
- In ajunul Inaltarii Domnului se aduna flori de alun, despre care se considera inca din vechime ca au puteri magice, pentru a aduce belsug, armonie si intelegere in casa.
- Toate lucrarile pamantului trebuie finalizate pana de Inaltare, pentru ca se spune ca orice este cultivat dupa ziua de Ispas nu va mai rodi.
- Crestinii poarta fruze de nuc la brau, pentru a fi binecuvantati. Traditia vine de la faptul ca Iisus a purtat frunze de nuc la brau in ziua Inaltarii. Totodata, se mai spune ca frunzele de nuc culese si purtate in aceasta zi alunga durerile de spate.
- Frunzele de leustean sunt si ele incarcate cu proprietati magice. Puse la usi si la ferestre in ziua de Inaltare, frunzele de leustean ne vor feri de boli si de paguba. Totodata, animalele atinse cu frunze de leustean in ziua de Inaltare vor fi sanatoase tot anul.
Sursa articol: crestinortodox.ro
Sursa foto: mooza.ro
Cozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitDrobul astfel pregatit va avea un gust deosebit si nu va fi deloc uscat. Eu una nu voi mai schimba reteta.
Drob de mielCiorba de loboda acrita cu bors proaspat cu omleta si leustean verde -un deliciu de primavara :)) Pofta buna!!
Ciorba de loboda cu omletaCa la orice pizza se incepe cu pregatirea aluatului. Pentru asta dizolvati drojdia in 3-4 linguri de apa calda si puneti-o...
Pizza cu ton si ciuperciCozonacul pufos cu aluat oparit se pastreaza moale si pufos si in zilele urmatoare. Aluatul de cozonac se lucreaza foarte...
Cozonac pufos cu aluat oparitO pasca cu branza si stafide, invelita in ciocolata .... un deliciu pe masa de Pasti!
Pasca polonezaPasca cu ciocolata si branza este usor de pregatit si este potrivita pentru mesele de sarbatoare, de Pasti sau Rusalii. Cu...
Pasca cu ciocolata si branzaReteta de pasca traditionala cu branza dulce este cu adevarat o incantare. Cu un gust bogat și cremos, branza dulce imbinata...
Pasca traditionala cu branza dulce
Comentarii