1. Podoabe naturale In bradul de Craciun sunt binevenite toate accesoriile, cu atat mai mult cele parfumate natural, cum sunt feliile de portocala. Se taie portocala in felii subtiri, de 0,5cm care se lasa se usuce 6 ore in cuptorul incalzit la 70C, cu usa intredeschisa. Se suprapun o felie mare si una mica, se aseaza deasupra o felie de anason stelat si se leaga cu o panglica. La fel de apreciate sunt si decoratiunile comestibile. Pregateste turta dulce in forma de globuri de Craciun si decoreaz-o cat mai sugestiv, sau fa omuleti de turta dulce si ambaleaza-I individual. Poti sa faci turta dulce rotunda, sa o decorezi cat mai sugestiv si sa o pregatesti dub forma de acadele. 2. Chutney In general chutney se foloseste pe post de condiment, un amestec de mirodenii, fructe si legume. Textura poate varia de la una fina la una mai grosiera cu bucati de fructe si legume. Noi iti prezentam doua variante usor de preparat, cu care nu ai cum sa dai gres. Chutney de ceapa rosie
Ingrediente: 4 - 5 cepe rosii mari, 4 linguri de ulei, 1/2kg zahar, 350ml de vin rosu, sec, 50ml otet balsamic de Modena, 1 lingurite de sare, condimente macinate fin, dupa gust - doua linguri (un amestec de condimente facute pulbere in rasnita de cafea continand : seminte de
coriandru, finchen, cardamon, chimen, enibahar, cuisoare si bucatele de scortisoara). Ceapa se curata de coaja, se taie in jumatati sau sferturi in functie de marime si se feliaza transversal in bucati de circa 4-5 mm grosime. Intr-o tigaie cu fund gros, eventual plasata pe o plita suplimentara, care sa disipeze caldura, se incinge uleiul si se caramelizeaza 5 linguri de zahar, amestecand tot timpul. Cand are culoarea chihlimbraului, se pune si ceapa si se caleste in uleiul cu caramel pana cand devine usor sticloasa. Nu se insista foarte mult! Calirea va impiedica ceapa sa se dezintegreze la fierbere si-i dezvolta aroma specifica. Se sareaza, apoi se stinge cu vin si se adauga zaharul. Se amesteca, pana cand ajunge la punctul de fierbere, se reduce focul si se lasa sa fiarba usor, fara capac, pana cand se leaga siropul. Se asezoneaza cu condimentele, se gusta si se poate corecta aciditatea si/sau salinitatea in functie de preferinte. Timpul de fierbere, circa 35-40 de minute. Se picura cativa stropi de sirop pe o farfurioara rece si se verifica cat de legata e dulceata. Se sterilizeaza doua borcane la cuptor, se aseaza fierbinti pe o suprafata metalica si se toarna dulceata, se infileteaza capacele eventual se pot rasturana cu capul in jos astfel ca siropul patrunzand in interstitii sa sigileze suplimentar recipientul. Acest chutney se potriveste cel mai bine la fripturi si sosuri. Chutney cu merisoare si mere Aceasta reteta de chutney se toarna in borcane sterilizate si se sigileaza. Se pastreaza la loc racoros si intunecat timp de 6 luni. Odata desfacut, se pastreaza la frigider. 3. Crema de portocale sau lamaie Curd-ul este un termen folosit pentru o crema de oua combinata cu un fruct citric. Are multiple intrebuintari, se prepara incredibil de usor, si este delicios. Cu siguranta va fi apreciat! Ingrediente pentru crema de lamaie: coaja de la 4 lamai, sucul de la 4 lamai, 4 oua mari, 320g zahar pudra, 200g unt, 40g amidon. Bate bine ouale si adauga restul ingredientelor, mai putin untul. Pune vasul la aburi si adauga si untul amestecand usor pana cand s-a topit impreuna cu zaharul. Mai amesteca pana cand obtii consistenta dorita la crema, mai tare daca doresti sa o folosesti pentru prajituri sau intinsa pe paine, mai lichida daca doresti sa o folosesti ca si topping. Pune crema in borcane individuale sterilizate, las-o sa se raceasca dupa care pune-o la frigider. 4. Stelute de ciocolata de casa Inca n-am cunoscut pe nimeni caruia sa nu-i placa ciocolata de casa. Este usor de preparat si delicioasa, asa ca tot ce iti ramane de facut este sa-i dai o forma festiva. Ingrediente: 250g zahar, 125g margarina, 125ml apa, 400g lapte praf, 5 linguri cacao, migdale,fistic, 1 lingura otet. Intr-o cratita se pun impreuna zaharul, apa si otetul si se fierb pana se topeste zaharul.
Se ia de pe foc si se adauga margarina. Se amesteca pana se topeste. Se adauga laptele praf si cacao,care se cern impreuna ca sa nu se formeze cocoloase. Se adauga si migdalele si fisticul tocate. Puteti adauga si alte fructe uscate, dupa bunul plac. Se lasa la intarit dupa care se decupeaza cu forma de stea pentru fursecuri. 5. Bulgari din trufe de ciocolata Trufele de ciocolata nu sunt deloc greu de preparat, in plus le poti „imbraca" in diferite culori: fistic macinat, migdale, nuci, fulgi de ciocolata amestecati cu fulgi de chilli. Prepara-le si pune-le intr-o cutie metalica pe care sa o pastrezi la frigider. Ingrediente: 100ml smantana dulce, cu 30% grasime, 180g ciocolata neagra, cu un continut de 70-85% cacao, 20g unt, nuca de cocos, migdale macinate, fistic crud maruntit, cacao pentru decor. Se fierbe smantana intr-o craticioara. Se marunteste ciocolata in bucati mici si se pune intr-un bol. Se toarna smantana fiarta peste ciocolata. Se lasa un minut si se amesteca cu telul pana la obtinerea unei creme omogene. Se adauga untul si se amesteca pana se topeste. Se lasa la racit 30 de minute. Se ia cu o lingurita cate putin din compozitia racita si se modeleaza cu mainile umede in forma de bulgarasi. Fiecare trufa se decoreaza cu nuca de cocos, migdale macinate, fistic crud maruntit sau cacao. 6. Acadele de tort Acadelele din blat de tort sunt foarte usor de preparat. Poti sa le pregatesti si din biscuiti sau piscoturi. Poti sa le decorezi in nenumarate feluri si sa le folosesti la decorarea mesei de sarbatori, in aranjamente festive sau sa le faci cadou. Ingrediente: blat de tort sau biscuiti, cate o tableta ciocolata pentru decor (alba, neagra, cu cacao), bombonele colorate, 50g lapte/tableta de ciocolata, 50g zahar/tableta de ciocolata. In primul rand pregateste blatul de tort dupa indicatiile din reteta. Lasa blatul deoparte sa se raceasca dupa ce l-ai preparat. Topeste la aburi fiecare tableta de ciocolata pe rand (in vase diferite), dupa ce e topita adauga laptele si zaharul si amesteca pana se dizolva si se omogenizeaza. Ia de pe foc si amesteca in continuare pana devine o crema fina. Taie blatul in 3 parti egale si faramiteaza-l in 3 boluri diferite. Poti trasa aceasta sarcina "dificila" copiilor, cu siguranta vor fi incantati ca pot sa faca faramituri in voie. Adauga in fiecare bol crema de ciocolata, dar mai lasa si pentru ornat cam 1/4 din cantitatea totala. Amesteca bine blatul de tort cu crema de ciocolata si lasa la frigider o ora. Scoate de la frigider si formeaza cu mana mici bombonele pe care le asezi pe o hartie pentru copt. Incalzeste putin crema de ciocolata cat sa devina lichida. Infige in fiecare bomboana niste bete pentru frigarui la care le-ai taiat din capatul ascutit sau chiar betigase pentru acadele daca gasesti, iar apoi scufunda-le in crema de ciocolata, netezeste cu o spatula sau cu un cutit lat daca e nevoie, ca sa fie acoperite uniform. Textura cremei trebuie sa fie ca o glazura, ca sa o poti modela. Aseaza fiecare bomboana in sus, intr-un stativ, sau intr-o strecuratoare de inox :). Nu ai nevoie de un suport special pentru bomboane, le poti sprijini in ochiurile strecuratoarei pentru legume, de exemplu, daca o intorci. Lasa bomboanele astfel preparate pana se intareste glazura, dupa care le poti orna dupa bunul plac. Sfaturi: Atunci cand modelezi bomboanele, poti sa le dai diferite forme, sau poti sa iti faci mulaje dupa care sa decupezi blatul de tort in loc sa il faramitezi, dupa priceperea fiecaruia dintre noi. Noi ti-am pregatit cateva sugestii in galeria de imagini. Daca le imbraci in masa de martipan, ai grija sa nu o intinzi prea subtire, se va inmuia si se va rupe.
O prajitura de post atat de buna. Am vazut zilele astea ca pusese Gaby reteta la ea pe facebook si am zis gata, in week-end o...
Prajitura de post, cu suc de rosiiNegresa de post cu nuci e ideala in perioada asta. Reteta video o gasesti mai jos.
Negresa de post cu nuciEste o mancare de post simpla si gustoasa cu legume proaspete si ciuperci champignon.
Ciuperci umplute cu legume, in sos de rosiiUn desert rapid si delicios! Prajitura cu capsuni. Cum sa fcai prajitura cu capsuni.
Desert prajitura cu capsuniO prajitura pufoasa, de sezon care poate fi pregatita cu orice fructe preferati. Pofta buna si spor la gatit!
Prajitura cu cireseAm pornit de la ideea de a face o prajitura cu jeleu de fructe, deoarece aveam 2 pungunte de piureuri de fructe pe care le...
Prajitura cu mousse de vanilie si jeleu de fructeAzi m-am jucat un picut! Sper să vă încânte ideea! Nu, n-am inventat-o eu, doar am recreat-o pe gustul Panacris ;) O...
Supa rece de capsuni cu crochete de branzaPrajitura foaie peste foaie este o reteta delicioasa pe care o puteti cu usurinta prepara. Pentru aceasta reteta aveti nevoie...
Prajitura foaie peste foaieReteta de gogosi de post. Gogosi de post reteta simpla. Gogosi pufoase de post reteta. Reteta de gogosi pufoase de post....
Gogosi de post
Comentarii